«ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κέρκυρα 20.10.2020
Αναφορικά με την προώθηση του νέου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, βάσει του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, η Επτανησιακή Πρωτοβουλία διατυπώνει τις βασικές θέσεις της, προκειμένου να συμβάλλει στην διόρθωση πιθανών αστοχιών και παραλείψεων, στο στάδιο της διαβούλευσης.
Με μία πρώτη ανάγνωση του κειμένου της διαβούλευσης και στην περίπτωση ακροθιγούς προσέγγισης, αναδεικνύονται τα ακόλουθα σημεία:
Προώθηση μέτρων εκσυγχρονισμού του καθεστώτος των χρήσεων γης και ενθάρρυνση ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα.
Περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης.
Προστασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας με παρεμβάσεις όπως η μεταφορά του συντελεστή δόμησης και η διευκρίνιση του καθεστώτος των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων.
Επιτάχυνση και εκσυγχρονισμός του χωροταξικού σχεδιασμού με εργαλεία όπως οι πιστοποιημένοι ιδιώτες μηχανικοί για την αξιολόγηση των πολεοδομικών μελετών και την απόσυρση ορόφων σε κτίρια.
Τελική ώθηση για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, με την επιβολή δίκαιων προστίμων σε όσους από αμέλεια παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.
Η ανάλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που δεν έχει τελεσφορήσει επί δεκαετίες, απαιτεί ρεαλισμό, κυρίως μάλιστα όταν έχει προεκτάσεις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές.
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ επηρεάζει σημαντικά τον χωροταξικό χάρτη της επικράτειας και αφήνει κενά σε ότι αφορά την προστασία της μικρής ιδιωτικής περιουσίας, η οποία φαίνεται πως απαξιώνεται και κινδυνεύει ουσιαστικά με εκποίηση, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιλέξουν πώληση σε χαμηλότερη τιμή. Επιπλέον, μία από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου είναι η προστασία των δασικών εκτάσεων και η εξάλειψη της αυθαίρετης δόμησης, την ίδια στιγμή που μέσω του ισχύοντος πλαισίου, ενθαρρύνεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων, για εισπρακτικούς κυρίως λόγους.
Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ως Περιφέρεια που χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή ιδιοκτησία, είναι πολύ πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με φαινόμενα άτακτης μεταβίβασης οικοπέδων, γηπέδων και αγροτεμαχίων. Προφανώς θα πρέπει αντίστοιχα να γίνει αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Ιονίων Νήσων, γεγονός που επιφέρει μεταξύ άλλων, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για την κάλυψη αυτού του κόστους.
Ως εκ τούτου η αναπροσαρμογή των χρήσεων γης κρίνεται επιβεβλημένη, ενώ θα πρέπει να γίνει ειδική πρόβλεψη για τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες, δεδομένου ότι καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση και η ζώνη οικισμού.
Η έκδοση αδειών βάσει του ισχύοντος πλαισίου, προκειμένου να μπορέσουν κάποιοι ιδιοκτήτες να περισώσουν τις περιουσίες τους, έρχεται σε μία κακή χρονική στιγμή, λόγω της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας, που αποστράγγιξε τις οικονομίες κάθε ελληνικού νοικοκυριού.
Τέλος πρέπει να γίνει μνεία στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων στα οποία επηρεάζεται η δυνατότητα δόμησης, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες εμφανίζονται ως οφειλέτες και εφόσον προβούν σε λιγότερο συμφέρουσα αγοραπωλησία, μπορεί να μην βρίσκονται σε θέση εξόφλησης του χρέους τους, μη έχοντας παράλληλα στην κατοχή τους το ακίνητο.
Από το Γραφείο Τύπου