Ζήσιμος Σολωμός: Πολλούς γδούπους ακούμε τελευταία.. Είναι αυτοι που “πέφτουν απο τα σύννεφα” ….

1179
Αντιγράφουμε απο το facebook του γιατρού Ζήσιμου Σολωμού ένα πρόσφατο κείμενο που αφορά την κατάσταση της Υγείας σε συνθήκες πανδημίας. Ο γιατρός είναι πάντα εύστοχος στις απόψεις του αλλά και τις προτάσεις του . Ο Ζήσιμος Σολωμός, είναι Κεφαλονίτης, Γιατρός Παθολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη διεθνή ιατρική και τη διαχείριση κρίσεων υγείας και εργάζεται στους Γιατρούς του Κόσμου παράρτημα Ελλάδας.  Διαβάστε  (εδω κλικ) τι είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση του Κefaloniapress για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό στο νησί μας. Ηταν τον Απρίλιο..οταν είχε εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα , ο “ασθενής μηδέν” στην Κεφαλονιά..
Το κείμενο είναι το κάτωθι:
Κάθε μέρα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, έξω από το παράθυρό μας ακούγεται ένας συνεχής υπόκωφος γδούπος. Είναι ο ήχος που δημιουργείται από την επαφή με το έδαφος αυτών, ιδίως δημοσιογράφων, που “πέφτουν από τα σύννεφα”.
Επειδή μαθαίνουν ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία δε δέχονται ανασφάλιστους καθώς είναι ιδιωτικές εταιρίες και πρέπει από κάπου να πληρωθούν για να επιβιώσουν.
Επειδή υπάρχουν ανασφάλιστοι.
Επειδή υπάρχει μαύρη εργασία.
Επειδή υπάρχει πεπερασμένος αριθμός κρεβατιών ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
Επειδή ίσως χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών που διασωληνώνονται για covid-19, λόγω του πεπερασμένου αυτού αριθμού.
Επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία.
Θα ακουστούν ακόμα μεγαλύτεροι γδούποι μόλις μάθουν ότι ανέκαθεν γινόταν επιλογή ασθενών λόγω του πεπερασμένου αριθμού κρεβατιών ΜΕΘ. Ότι μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις, αλλά οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι γεμάτες με πρώην νοσηλευτές που πήραν μετάταξη με κομματικά και συνδικαλιστικά κριτήρια.
Αλλά μεταξύ μας, ποιον δουλεύουν. Προφανώς και δεν πέφτουν από τα σύννεφα και προφανώς γνωρίζουν σε ποια χώρα ζουν, ποιο ΕΣΥ έχουμε τόσα χρόνια, τι ελλείψεις έχει, τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αυτή η “έκπληξη” είναι ανάλογη της φράσης που ακούν συχνά οι ειδικευόμενοι γιατροί από συγγενείς ασθενών “Καλά γιατρέ ακόμα δουλεύετε; Εσείς δε μας κάνατε χθες εισαγωγή; Ακόμα εδώ είστε;” γιατί κανείς σε αυτή τη χώρα δεν έχει ακούσει για γιατρούς που “εφημερεύουν”. Ακόμα πιο λυπηρή από τις ψευτοεκπλήξεις, είναι η έριδα που ξεκίνησε πρόσφατα ανάμεσα σε ιδιώτες συναδέλφους μετά την ανακοίνωση Κικίλια για πρόσληψη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ με μπλοκάκι.
Το facebook γέμισε με τσιτάτα συναδέλφων του ΕΣΥ που κατηγορούν τους ιδιώτες συναδέλφους ότι είναι λαμόγια και που τους καλούν, στα πλαίσια συναδελφικότητας, να μην αποδεκτούν την πρόταση Κικίλια, λες και οι ιδιώτες με το που τελειώνουν το 6ο έτος της σχολής ανοίγουν απευθείας ιατρείο, δεν έχουν περάσει από το ΕΣΥ, δεν ήταν ποτέ ειδικευόμενοι, παρατασιακοί, επικουρικοί, κοινώς δεν έχουν φάει “τα σκατά του ΕΣΥ” ή είναι όλοι παιδιά μεγαλογιατρών με έτοιμο μαγαζί.
Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη όμως μου προκαλεί το γεγονός ότι οι συνάδελφοι κάνουν έκκληση στη συναδελφικότητα και θα “πέσουν από τα σύννεφα” και αυτοί αν τους πεις ότι ουδέποτε υπήρχε συναδελφικότητα στον ιατρικό κλάδο και ότι ο καθένας λειτουργούσε πάντα για την πάρτη του. Γιατί ο παθολόγος δεν είχε μετατραπεί ποτέ στη χωματερή της ιατρικής από τις άλλες ειδικότητες στις εφημερίες, οι ορθοπεδικοί λατρεύουν τους νεφρολόγους και ο ακτινολόγος πετάει τη σκούφια του αν τον φωνάξεις να κάνει αξονική 3 το βράδυ.
Ας σταματήσουμε να αναλωνόμαστε σε εκπλήξεις και ας κοιτάξουμε τον κόσμο, το ΕΣΥ και το κράτος, τους εαυτούς μας τους ίδιους στον καθρέπτη. Η αυτοκριτική και η ειλικρίνεια, η συνειδητοποίηση του κόσμου στον οποίο ζούμε είναι το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.
Ας συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πανδημία και ότι πολύπλοκα γεγονότα όπως οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται με απλοποιημένους συσχετισμούς τύπου μάσκα-lockdown και μπλοκάκι.
Αντιμετωπίζονται με δημιουργία (γιατί η ενίσχυση για κάτι ανύπαρκτο είναι ψεύτικη λέξη) πρωτοβάθμιας υγείας η οποία θα φιλτράρει τα περιστατικά που δεν πρέπει να φτάσουν στο νοσοκομείο, θα παρακολουθεί ασθενείς με covid στο σπίτι, θα διενεργεί τεστ.
Αντιμετωπίζονται με δίκτυο ΜΑΦ και c-pap που θα μπορεί ακόμα περισσότερο να φιλτράρει τους βαριά από τους πολύ βαριά ασθενείς και θα μπορεί να νοσηλεύει αποσωληνωμένους ασθενείς ΜΕΘ που δεν είναι ακόμα έτοιμοι για κρεβάτι σε απλό θάλαμο, αδειάζοντας κρεβάτια ΜΕΘ.
Αντιμετωπίζονται με προσλήψεις προσωπικού ΜΕΘ και όχι μόνο με αύξηση κρεβατιών. Αντιμετωπίζονται με δωρεάν διαθέσιμο τεστ για τον κορονοϊό για τον πολίτη και screening σε επίπεδο περιφέρειας και όχι μόνο σε επίπεδο ΕΟΔΥ. Αντιμετωπίζονται με ιατρική αποκέντρωση, ενίσχυση περιφερειακών νοσοκομείων και ΠΦΥ και όχι με αστικοκεντρικές και νοσοκομειοκεντρικές πολιτικές. Αντιμετωπίζονται με ψύχραιμη ενημέρωση του πολίτη και όχι τρόμο και υστερία. Αντιμετωπίζονται.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις