Tabula Rasa : Ανοχή συνεπάγεται συνενοχή!

238

Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας!

     Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για κάθε ελληνίδα και για κάθε έλληνα!

Μια μέρα υπερηφάνειας με τεράστιο ιστορικό βάρος!

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ – Εφηβος βουλευτής Κεφαλονιάς 2021

Γράφει ο Νίκος Χριστοδούλου –Εφηβος Βουλευτής Κεφαλονιάς 2021

Σαν σήμερα πριν από 81 χρόνια μια Ελλάδα που ακόμη πάλευε να ανακάμψει από τις καταστροφικές συνέπειες τις Μεγάλης Υφεσης του 1932, μια Ελλάδα που πάσχιζε να χαλιναγωγήσει τα πάθη που προέκυψαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή,μια Ελλάδα εγκλωβισμένη στον ζυγό ενός ανελεύθερου και αυταρχικού καθεστώτος είπε το μεγάλο ΟΧΙ

Διότι, δεν ήταν ο εκ πεποίθησης αντιδημοκρατικός και φιλοχιτλερικός Μεταξάς που προέταξε το αίσθημα της εθνικής ανεξαρτησίας, ΑΛΛΑ 8 εκατομμύρια έλληνες που όπως περίτρανα απέδειξαν με τη στάση τους στο μέτωπο της Αλβανίας και την εθνική αντίσταση 1941-1944  δεν ήταν πρόθυμοι να δεχτούν οποιαδήποτε άλλη επιλογή!

Και το ΟΧΙ βέβαια δεν απευθυνόταν σε ένα πρέσβη μιας μεγάλης ιμπεριαλιστικής δύναμης της εποχής!Απευθυνόταν όμως σε κάθε εκφραστή,κάθε απόχρωση του σκοταδισμού και του φασισμού ανά την Ευρώπη και τον κόσμο!

Στο σημείο αυτό λοιπόν μάλλον πρέπει να προβληματιστούμε όλοι!

Να θυμηθούμε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής,να κοιτάξουμε κατάματα το σήμερα και κατόπιν να βγάλουμε ορισμένα,ίσως όχι κολακευτικά για κάθε σύγχρονο δημοκράτη συμπεράσματα!

Ας αρχίσουμε με το μήνυμα της σημερινής επετείου σε ανθρώπινο επίπεδο!

Το νόημα της 28ης του Οκτώβρη είναι η αξία του να λες ΟΧΙ.

Ας αναλογιστούμε αν στη σύγχρονη εποχή λέμε όχι όπου και όποτε πρέπει!

Μήπως στον βωμό μιας πιθανολογούμενης αποφυγής εντάσεων και πορευόμενοι με το σκεπτικό «ας μην μπλέξω καλύτερα»  θυσιάζουμε θεμελιώδη δικαιώματα μας;

Μήπως η απάθεια μας και η αδυναμία να αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι σε κατακριτέες συμπεριφορές ή πολιτικές λειτουργεί καταστροφικά;

Δεν μιλώ φυσικά για κανενός είδους σοφιστική αμφισβήτηση που φτάνει σε επίπεδα άρνησης και αποφέρει τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα!

Μιλώ όμως για το αυτονόητο και απαράγραφο καθήκον κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη μετά από ώριμη σκέψη και φρόνιμη επεξεργασία να αντιστέκεται και να απορρίπτει!

Να αντιστέκεται απέναντι στην αδικία.

Να αντιστέκεται απέναντι στην εκμετάλλευση!

Να αντιστέκεται απέναντι στη συμφεροντολογική λήθη!

Να αντιστέκεται απέναντι στην υπονόμευση ηθικών αξιών!

Να απορρίπτει τον μεσσιανισμό και την αδικαιολόγητη υποχωρητικότητα!

Με άλλα λόγια το μήνυμα της γιορτής έγγυται στην αξία της δυναμικής διεκδίκησης και υπεράσπισης του δικαίου!

Άλλωστε, απέναντι σε τόσο ισχυρούς αντιπάλους, οι έλληνες στρατιώτες που τόσο ηρωικά πολέμησαν δεν είχαν άλλο όπλο ισχυρότερο από το δίκιο τους και την αταλάντευτη πίστη τους σε αυτό!

Ο άλλος άξονας που πρέπει να μας προβληματίζει εστιάζει σε ορισμένες τρομακτικές ομοιότητες που παρουσιάζει η εποχή μας με την Ευρώπη της δεκαετίας του 30’.

Μετά από μια μεγάλη,παγκόσμια οικονομική-ανθρωπιστική κρίση και την σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική αντιμετώπιση της από τις πολιτικές δυνάμεις εμφανίζεται γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια του τοξικότερου καρπού της παγκόσμιας πολιτικο-κοινωνικής ιστορίας…του φασισμού!

Η κατανόηση ότι ούτε οι ναζί στη Γερμανία ούτε οι φασίστες στην Ιταλία ανέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα αλλά μεσω εκλογών είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της απειλής που δυνητικά μπορεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα όταν εκπρόσωποι της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς αυξάνουν την επιρροή τους με τρόπο δραματικό!

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι!

Ανοχή συνεπάγεται συνενοχή!

Αυτή τη φορά το μεγάλο ΌΧΙ θα πρέπει να ειπωθεί από όλους τους λαούς της Ευρώπης από νωρίς!

Ας σταματήσουμε να παίζουμε με τη φωτιά αντιμετωπίζοντας τον φασισμό με αδιαφορία ,νομίζοντας ότι έτσι τον βλάπτουμε ,ενώ σε αυτό ακριβώς στηρίζει την υπαρξή του!

Ας πάψουμε να επωάζουμε το αυγό του φιδιού!

Τα επίκαιρα διδάγματα της ηρωικής μας ιστορίας να γίνουν επιτέλους κτήμα μας και όχι απλώς μια ευκαιρία για νοσταλγία και αυτοθαυμασμό!

  •             

           «Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει»  Κ.Καβάφης

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις