Tabula Rasa – Ιστορική διαδρομή έως το Πολυτεχνείο. Του Νίκου Χριστοδούλου

127

Σήμερα συμπληρώνονται 48 χρόνια από τη 17η του Νοέμβρη 1973, το αποκορύφωμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που παρά την βίαιη καταστολή της δρομολόγησε την κατάρρευση του καθεστώτος των συνταγματαρχών!

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ – Εφηβος βουλευτής Κεφαλονιάς 2021
Για να κατανοήσει όμως κανείς τον καθοριστικό ρόλο του Πολυτεχνείου στην ανατροπή της Χούντας σκόπιμο θα ήταν να αναζητηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην εγκαθίδρυση μιας φασιστικής δικτατορίας σε μια εποχή που σε διεθνές επίπεδο σημαδεύτηκε από έξαρση σοσιαλιστικών πεποιθήσεων,μαζικότερη λαϊκή κινητοποίηση και διεκδικήσεις που θα συνοψίζονταν στο γνωστό ρητό του Willy Brandt:«Ας τολμήσουμε περισσότερη Δημοκρατία».

Οι παράγοντες που οδήγησαν στο θλιβερό γεγονός ότι η κατάληση της δημοκρατίας υπήρξε κυριολεκτικά περίπατος για τους πραξικοπηματίες φέρουν τις ρίζες τους ήδη στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια!

Αληθές είναι ότι αυτό που ονομάζουμε «ανέμακτη απελευθέρωση» δεν συνέβη ποτε στην Ελλάδα!

Ανέμακτη ήταν η πρώτη,άντε και η δεύτερη,μέρα!

Αμέσως η Ελλάδα βυθίστηκε σε ένα χάος διχασμού χωρίς προηγούμενο!

Βουτήξαμε με τα μούτρα στη δίνη του Ψυχρού Πολέμου δήθεν υπερασπιζόμενοι τη φιλελεύθερη δημοκρατία, ενώ πρώτη αυτή θυσιάζαμε!

Γιατί ολα αυτά;

Γιατί ο λαός μιας χώρας που αντιστάθηκε τόσο μαζικά στον κατακτητή κατέληξε(μάλλον κατάντησε)

χώρα δυο ταχυτήτων.

Χώρα διαιρεμένη σε «πατριώτες εθνικόφρονες και προδότες!»

Η απάντηση λανθάνει στην ίδια την διατύπωση της ερώτησης!

Η εθνική αντίσταση ήταν μαζική,όχι όμως ολοκληρωτική,όχι καθολική!

Όσο και αν χαλάει ο ρομαντικός μύθος της ενότητας και της αφοσίωσης στην ελευθερία η ιστορία έχει αμετάκλητα καταγράψει ότι καθ’όλη τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής φιλόξενη στέγη στις αγκάλες των κατακτητων βρήκαν πολλοί:

Στελέχη της Μεταξικής δικτατορίας,προδότες,ρουφιάνοι,φονιάδες,ληστές,παιδόφιλοι και κάθε λογής αποβράσματα της κοινωνίας και του ποινικού κώδικά ζώθηκαν γύρω απο το νέο καθεστώς,ορκίστηκαν αιώνια πίστη στον «Φύρερ»,πλούτισαν ξεπουλώντας την εθνική τους συνείδηση και έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων άλλων που κοστολόγησαν πολύ υψηλότερα την πατριωτική τους αξιοπρέπεια!

Πως λοιπόν όλοι αυτοί θα έβγαιναν λάδι για όσα είχαν διαπράξει μετά την ήττα του Άξονα στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Τυλίχτηκαν με τον μανδύα της εθνικοφροσύνης για να μην δουν όλοι ότι από κάτω είναι γυμνοί!

Έτσι η Ελλάδα έγινε η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία η συνεργάτες των ναζί όχι μόνο δεν πλήρωσαν αλλά ισχυροποίησαν ακόμη περισσότερο τη θέση τους!

Το αστικό κατεστημένο,έκθετο απέναντι στην ιστορική μνήμη,έδωσε σε όλους αυτούς άφεση αμαρτιών ,ενώ αμέσως κατέκτησαν κυρίαρχες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό αποκτώντας τεράστια εξουσία και ακόμη μεγαλύτερο πλούτο!

Η αποκατεστημένη τάξη πραγμάτων όχι μόνο δεν τιμώρησε εκείνους που βάναυσα της επιτέθηκαν αλλά τους επιβράβευσε σαν ήρωες!

Κατα συνέπεια η Ελλάδα λούστηκε από τη κορφή ως τα νύχια με την ψυχροπολεμική-αντικομμουνιστική υστερία μόνο και μόνο για να ξεπλυθεί ο δοσιλογισμός και να βαφτιστεί εθνικοφροσύνη βεβηλώνοντας ανεπανόρθωτα μια τόσο ιερή έννοια!

Υπήρχε λοιπόν το πρόσφορο έδαφος επι του οποίου μπορούσε να καλλιεργηθεί ένα στυγνό,ανελεύθερο καθεστώς!Πρώτα όμως ,και είναι φυσικό,φυτεύτηκαν οι σπόροι της καχεκτικής δημοκρατίας!

Η δεκαετία του 50’ ,όσο ωραιοποιημένη και αν παρουσιάζεται μέσα από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο,αποτέλεσε επιταχυντή των εξελίξεων που οδήγησαν στη Χούντα!

Η Ελλάδα του 50’ είχε τα περισσότερα κέντρα εξουσίας από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο!Το παλάτι,οι Αμερικανοί,τα ισχυρά οικονομικά κέντρα,το παρακράτος,τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα,ο στρατός ανέπτυξαν ένα χυδαίο αλισβερίσι εξουσίας που άφηνε ελάχιστο χώρο στον λαό να αποφασίζει μέσω της εκλεκτής του κυβέρνησης!

Όταν λοιπόν το 1958 τα εκλογικά αποτελέσματα προκάλεσαν ΜΕΓΑ σεισμό καθώς άφηναν την υπόνοια ότι ο λαός μπορεί να βγεί από τον «άτυπο γύψο» ,οι μνηστήρες της εξουσίας οργανώθηκαν ώστε να το αποτρέψουν με κάθε τρόπο!

Αξιοποίησαν λοιπόν τα δύο καλύτερα όπλα τους:τη τρομοκρατία(κυρίως μέσω του Τύπου) και τη βία (παρακράτος)

Αποκορύφωμα: οι ιστορικές εκλογές βίας και νοθείας του 1961.

Ο πλήρης εξευτελισμός και η ουσιαστική «καταστολή» της αυτοκυριαρχίας ενός λαού ντυμένα πρόχειρα με ένα κατ’επίφαση δημοκρατικό πανοφόρι!

Αποκύημα αυτών των συνθηκών αποτέλεσε και η δολοφονία του ειρηνιστή και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη!

Η δολοφονία Λαμπράκη όμως αποτέλεσε και την αφορμή που έδωσε ενέργεια σε ένα φωτεινό διάλειμμα μεταξύ 1963-1965.

Η οργή που προκλήθηκε από το περιστατικό τροφοδότησε ένα έντονο συνταγματικό πατριωτισμό και εκδηλώθηκε με ανεπανάληπτες,καθημερινές διαδηλώσεις χιλιάδων λαού στους δρόμους των μεγάλων κυρίως πόλεων!

Ο συνταγματικός αυτος πατριωτισμός(χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1 1 4)οδήγησε στην άνοδο στην εξουσία τη ΕΚ (Ένωσις Κέντρου) ο,τι δημοκρατικότερο διέθετε εκείνη την εποχή το αστικό πολιτικό σκηνικό με το απίστευτο ποσοστό του 53%!!

Ακολουθούν δύο χρόνια κοινωνικο-πνευματικής ανάπτυξης που η Ελλάδα είχε πραγματικά ανάγκη.

Αυτό εξοργίζει τόσο τους μόνιμους ιδιοκτήτες της χώρας (ξένοι και ντόπιοι)

οι οποίοι ανησυχούν για τη συνεχή «διολίσθηση» της κοινωνίας στα αριστερά όσο και ισχυρούς πολιτικούς εντός της ΕΚ που δυσανασχετούν με την άνοδο ενός νέου αριστερίζοντα πολιτικού που ως τότε ήταν γνωστός μόνο ως καθηγητής σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ!

Το βασιλικό πραξικόπημα(αλλιώς Αποστασία του 1965) άνοιξε διάπλατα τις πόρτες,έστρωσε και το κόκκινο χαλί στους συνταγματάρχες ώστε να επιβάλλουν ανέμακτα το καθεστώς τους!

Την ίδια περίοδο τη μοιραία αυτη κατάληξη είχε προβλέψει πολύ σοφά ο βουλευτής της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού κατονομάζοντας μάλιστα τον Γεώργιο Παπαδόπουλο!

Το Πολυτεχνείο λοιπόν αποτέλεσε ένα μαζικό «ως εδώ» της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και πρωτίστως της νέας γενιάς απέναντι σε αυτόν τον τραγελαφικό φαύλο κύκλο!

Η εξέγερση του Πολυτεχείο ,αν και κατεστάλη με τα όπλα,αφόπλισε τη Χούντα απέναντι στην εγχώρια και διεθνή κοινότητα κάνοντας την αρχή μιας περιόδου που παρ’όλα τα προβλήματα της δίνει στον λαό την ευθύνη της διακυβέρνηση της πατρίδας του!

Όταν λοπόν λέμε ότι το Πολυτεχνείο ανοίκει σε όλους ας θυμόμαστε ότι υπήρχαν και οι δοσίλογοι και οι παρακρατικοί και οι αποστάτες και οι χουντικοί.

Και σήμερα υπάρχουν οι απόγονοί τους!

Το Πολυτεχνείο ανοίκει σε όσους πραγματικά πιστεύουν στα διδάγματα που δίνει,σε όσους δεν ξεχνούν και δεν κάνουν «σκόντο» στα γεγονότα!

Με άλλα λόγια σε όσους τιμούν την ιστορία αυτής της χώρας,ξέρουν να την επεξεργάζονται και την αξιοποιούν ως οδηγό για την δημιουργία ενος καλύτερου μελλοντος!

* Ο Νίκος Χριστοδούλου είναι μαθητής Λυκείου Ληξουρίου και έχει εκλεγεί απο τους συμμαθητές του στη Βουλή των εφηβων για το 2021.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις