Εχετε σκεφτεί τις επιπτώσεις που έχουν τα πυροτεχνήματα στα ζώα;

628

Τα πυροτεχνήματα είναι αλήθεια ότι ενθουσιάζουν τους ανθρώπους και εντείνουν την γιορτινή ατμόσφαιρα των πόλεων.. Έχουμε όμως ποτέ αναρωτηθεί πως επιδρούν στα ζώα , τα πουλιά, τα αδέσποτα, τα κατοικίδια;

Οσοι έχουν κατοικίδια και βρίσκονται κοντά σε Πλατεία που Πάσχα και Πρωτοχρονιά (ενίοτε και σε κάποιες βαπτίσεις) πέφτουν πυροτεχνήματα , βιώνουν κάθε φορά τις συνέπειες στα αγαπημένα τους ζωάκια.

Tα πυροτεχνήματα δεν είναι μόνο ότι απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, αλλά οδηγούν έμμεσα στο θάνατο πολλών ζώων.

Τα αδέσποτα σκυλιά, τα γατιά, τα πτηνά, όλα τα ζώα που είναι απροστάτευτα στις κοινωνίες των ανθρώπων, ακούνε τους απανωτούς κρότους και πετάγονται έντρομα, κάποια απ΄ αυτά πάσχουν από διαταραχές και ακόμα κι αν σταματήσουν οι κρότοι, φέρουν τραύμα για αρκετές ώρες ή και ημέρες μετά.

Τα σκυλιά  μετά τον τρόμο των πυροτεχνημάτων μπορεί να κρύβονται για μέρες κάτω απο έπιπλα ή σκοτεινούς χώρους και δεν τρώνε ούτε πίνουν τίποτε για 1-2 μέρες. Τα σκυλιά και τα γατιά τρέμουν σύγκορμα, οι παλμοί τους εκτοξεύονται σε επικίνδυνο ρυθμό για τις καρδούλες τους, μπορεί και να «κατουρηθούνε» από το φόβο τους, κλαίνε, ουρλιάζουν γιατί δεν ξέρουν τι τους συμβαίνει.

Και σε άλλο σημείωμα έχουμε συστήσει όταν πέφτουν πυροτεχνήματα που τρομάζουν τα κατοικίδιά μας,  ανοίγουμε μουσική στο σπίτι, στο youtube θα βρείτε Play lists με μουσική που ηρεμεί τα σκυλιά , αφήστε να παίζει για πολλές ώρες μέχρι να διαπιστώσετε ότι έχουν επανέλθει. Οταν ξέρουμε ότι θα πέσουν πυροτεχνήματα δεν αφήνουμε ποτέ μόνα τους τα ζωάκια μας στο σπίτι.

Στη φύση πολλά πτηνά χάνουν τον προσανατολισμό τους από τον φόβο κι αντί να πάνε στις φωλιές τους όπου τους περιμένουν τα νεογέννητα για να τα ταΐσουν, απομακρύνονται και τα μικρά πεθαίνουν από την πείνα. Γατιά και σκυλιά πετάγονται στους δρόμους από τους θορύβους, χώνονται κάτω από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, επιχειρούν να βρουν ένα μέρος που να τους καλύψει από τους κρότους.

Όσο εμείς χαιρόμαστε και μολύνουμε την ατμόσφαιρα με τα πυροτεχνήματα οι συγκάτοικοί μας στον πλανήτη , τα ζώα , βιώνουν στιγμές απόλυτου τρόμου με άμεσο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους..

Είναι κρίμα που δήμοι και άλλοι πολιτιστικοί φορείς δεν σκέφτονται τα ζώα όταν αποφασίζουν να κάμουν τη νύχτα μέρα με πυροτεχνήματα αλλά κατά τα άλλα ασχολούνται με τα αδέσποτα και το περιβάλλον.

Πιστεύετε ότι αξίζει αυτή η θυσία των ζώων για μερικών στιγμών θεάματος και μάλιστα άνευ άρτου;

Κ.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις