Το «σήμα κατατεθέν» της εποχής μας
Όταν κάποτε, στο μακρινό μέλλον, δεν θα έχει απομείνει ούτε ένας άνθρωπος στη γη, τα διάσπαρτα απολιθωμένα οστά των κοτόπουλων θα είναι αυτά που θα δίνουν στοιχεία από τη ζωή, τη δράση μας και τη συνύπαρξή μας με άλλους ζωντανούς οργανισμούς σε αυτόν τον πλανήτη.
Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ερευνητική επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Δρα Κάρις Μπένετ του Βρετανικού Πανεπιστημίου Λέστερ, αναφέροντας ότι τα κοτόπουλα αποτελούν ένα πραγματικά σημαντικό σύμβολο και ένα δυνητικό μελλοντικό απολίθωμα της σύγχρονης εποχής μας, καθώς και της επίπτωσης του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη μας.
Σήμερα ο πληθυσμός των κοτόπουλων σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται σε 22 έως 23 δισεκατομμύρια και είναι μεγαλύτερος από οποιουδήποτε άλλου σπονδυλωτού ζώου της ξηράς.
Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι, κάθε χρόνο οδηγούνται στο σφαγείο περίπου εξήντα έξι δισεκατομμύρια κοτόπουλα (έναντι ενάμισι δισεκατομμυρίου χοίρων) και τα κόκαλά τους που συσσωρεύονται δεν έχουν προηγούμενο στον φυτικό κόσμο.
Εξημερώθηκαν πριν από 8.000 χρόνια και τα σημερινά κοτόπουλα μικρή σχέση έχουν με τους προγόνους τους, καθώς μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες έχουν υποστεί σημαντικές βιολογικές μεταβολές, εξαιτίας της εντατικής πτηνοτροφίας και επειδή χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία κρέατος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σημερινά κοτόπουλα είναι συνήθως τέσσαρις έως πέντε φορές βαρύτερα από τα αντίστοιχα της δεκαετίας του 60. Το κόκαλο στο μπούτι ενός σύγχρονου κοτόπουλου έχει τριπλάσιο πλάτος και διπλάσιο μήκος σε σχέση με εκείνο ενός άγριου προγόνου του πριν από 10.000 χρόνια.
Στις μέρες μας, τα κόκαλα από τα κοτόπουλα που καταλήγουν στις χωματερές βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες (όπως έλλειψη οξυγόνου, κλπ) για να απολιθωθούν και έτσι να διατηρηθούν επί εκατομμύρια χρόνια. Κάτι αντίστοιχο συνέβη αρχικά με την εποχή των δεινοσαύρων και αργότερα με την εποχή των μαμούθ.
Όταν οι μελλοντικές γενιές εξετάζουν πετρώματα από την δική μας εποχή, ανάμεσα στα τενεκεδάκια, στα γυάλινα μπουκάλια και στα πλαστικά, θα βρουν και κόκαλα από κοτόπουλα.
Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος