Άποψη ενός Πανεπιστημιακού για την έρευνα στην ΠΙΝ . Περιμένοντας το αυτονόητο;

370

Πρόσφατα παρουσιάστηκαν δημοσίως από μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου ενώπιον της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014-2021» τα αποτελέσματα ενός έργου Αγροδιατροφής.

Η Αγροδιατροφή, μαζί με την Βιοπληροφορική αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της προηγούμενης στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης (RIS) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ), δίνοντας εξαιρετικά τελικά αποτελέσματα και λαμβάνοντας διθυραμβικά σχόλια από τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που επισκέφτηκαν πρόσφατα το νησί της Κέρκυρας και θέλησαν να δουν στην πράξη τα αποτελέσματα κάποιων εκ των πράξεων που χρηματοδοτήθηκαν.

Οι δύο αυτοί άξονες – θεματικοί τομείς υποστηρίχθηκαν στο παρελθόν σθεναρά τόσο από την προηγούμενη Πρυτανεία του Καθηγητή Χρυσικόπουλου, όσο και από την τότε Περιφέρεια, αναδεικνύοντας μια νέα δυναμική αριστείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ποια ήταν όμως η συνέχεια;

Τη στιγμή που τα ερευνητικά αποτελέσματα οδήγησαν σε προϊόντα, εφαρμογές, πατέντες, ενδεχόμενους εταιρείες – τεχνοβλαστούς και συνέργειες με αξιόλογες επιχειρήσεις, δεν έγινε καμία ενέργεια αξιοποίησής τους. Η νέα Πρυτανεία μαζί με την Περιφέρεια προσανατολίστηκαν σε εφαρμογές «αισθητήρων χαμηλού κόστους» σχεδόν σε κάθε πεδίο που κρίθηκε αναγκαίο, και αποκλείοντας άλλες θεματικές της RIS στις οποίες εργάζεται αξιόλογο ερευνητικό προσωπικό του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η ζητούμενη πολιτική καινοτομίας για την ΠΙΝ αλλά πολύ περισσότερο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν εκφράστηκε από την Πρυτανεία, αλλά μέσω του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), ομότιμου Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νικόλαου Βαρότση στο συνέδριο «Κέρκυρα 2042». Τα Πρακτικά του συνεδρίου που πριν λίγες ημέρες εκδόθηκαν μιλούν από μόνα τους.

Ξεπερνώντας το momentum όπου το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διέπρεπε στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες με εμβληματικά προγράμματα του ΕΛΙΔΕΚ και στήριζε τους αποδεδειγμένα πλέον πετυχημένους άξονες της RIS, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα: γιατί η ΠΙΝ έρχεται να χρηματοδοτήσει δύο δράσεις μόνο στην πρόσκληση ΙΟΝ86 (επιχειρηματική συνέχεια) της RIS, με την χρηματοδότηση να είναι πολύ μικρότερη του προϋπολογισμού της πρόσκλησης και σε άσχετα αντικείμενα από αυτά που ερευνητικά διαπρέπει ή μπορεί να διαπρέψει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο;

Ποια είναι η θέση των πρυτανικών αρχών στο ερώτημα αυτό;

Μήπως πρέπει να επιστρέψουμε στην ασφαλή πολιτική του Καθηγητή Χρυσικόπουλου, διευρύνοντας παράλληλα τα αντικείμενα των χρηματοδοτήσεων της έρευνας ώστε να συμπεριληφθούν επιτέλους και άλλες ερευνητικές ομάδες που παραμένουν στην αφάνεια;
Θα πρέπει πάλι να περιμένουμε την άποψη του ΠΣΕΚ, ενός συμβουλευτικού οργάνου της Περιφέρειας για το αυτονόητο;

Αντωνόπουλος Νίκος
Επίκουρος Καθηγητής
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας
Διευθυντής Εργαστηρίου Νέων Μέσων Επικοινωνίας και Ευχρηστίας NeMeCULAB

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις