Π.ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ: Ένας συνετός πολιτικός, το «Θαύμα» του Economist

303

Ένας συνετός πολιτικός, το «Θαύμα» του Economist, τα θύματα των θαυματουργών εταιριών ενέργειας και το θαύμα της ΔΕΗ!

Γράφει ο Παύλος Παπαδάτος

Ένας σοβαρός πολιτικός θα πρέπει να μιλάει ελάχιστα και να αφήνει τα έργα του να «μιλούν» εκ μέρος του.

Μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις «αθόρυβου» πολιτικού που μιλά ελάχιστα και κάνει πολλά, είναι αυτή του Κωστή Χατζηδάκη. Μέσα σε δύο χρόνια που είχε αναλάβει το υπουργείο εργασίας, έκανε τόσες τομές όσες δεν είχαν γίνει σε δύο δεκαετίες. Μία μάλιστα εξ αυτών συνετέλεσε στην εντυπωσιακή μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση σύνταξης. Στους ελάχιστους μήνες που έχει αναλάβει το υπουργείο οικονομικών, κατέθεσε έναν εκ των πλέον ολοκληρωμένων προϋπολογισμών του κράτους, με αποτέλεσμα ακόμη και η αντιπολίτευση να φέρει κάποιες αντιρρήσεις μόνο και μόνο για να κάνει αισθητή την παρουσία της. Τόλμησε και έκανε ένα φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αν έχει κάποιες αδικίες, αυτές είναι εις βάρος του δημοσίου και όχι εις βάρος των κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδων! Μείωσε τον συντελεστή  συγκέντρωσης κεφαλαίων των επιχειρήσεων από 0,5% σε 0,2% – κατά τη γνώμη μου έπρεπε να καταργηθεί – πράγμα που θα συμβάλει στη δημιουργία καλύτερου επενδυτικού κλίματος.

Πάντως, σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα δεν συντελείται κάποιο οικονομικό θαύμα όπως διατείνεται ένας δημοσιογράφος του Economist. Και καλά κάνει λοιπόν ο συνετός κύριος Χατζηδάκης και δεν πολυασχολείται με ανύπαρκτα οικονομικά θαύματα, γιατί ένα από τα “θαυματουργά” κριτήρια του Economist ήταν ο δομικός πληθωρισμός. Μα στον υπολογισμό του δομικού πληθωρισμού δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε το κόστος των τροφίμων, που έχουν γονατίσει τον Έλληνα, ούτε το κόστος της ενέργειας, που θα είχαμε παγώσει όλοι μας αν ο χειμώνας δεν ήταν ήπιος. Δηλαδή οι Έλληνες μπορεί να πεινάνε και να παγώνουν, αλλά κατά τον Economist ζουν ένα οικονομικό θαύμα που δεν το αντιλαμβάνονται! Το άλλο δε “θαυματουργό” κριτήριο του Economist είναι το γεγονός ότι το λίαν «ρηχό» τζογαδόρικο ελληνικό χρηματιστήριο αυξήθηκε και έφθασε στις 1300 μονάδες, λες και αυτό σχετίζεται με την ευμάρεια των πολιτών. Υπενθυμίζω απλώς ότι πριν την οικονομική κατάρρευση της χώρας η πυραμίδα του χρηματιστηρίου είχε σκαρφαλώσει στις 6.000 μονάδες και έστειλε στην καταστροφή χιλιάδες όψιμους ανυποψίαστους επενδυτές. Ο Economist όμως λέει και μία αλήθεια:

Η Ελλάδα και οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι πολύ φτωχότεροι από ότι ήταν πριν την κατάρρευση της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του 2010! Ενώ οι Financial Times λένε και αυτοί μία πικρή αλήθεια: Οι Έλληνες έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και πληρώνουν πολλά από τα καθημερινά αγαθά πολύ ακριβότερα απ’ όσο τα πληρώνουν οι πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών! Σοφά φερόμενος όμως, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν αναφέρεται σε θαύματα και αυτό είναι ευοίωνο, διότι γνωρίζει πως: Για να γίνουν θαύματα χρειάζεται μεθοδικότητα (που τον διακρίνει), πολιτική ωριμότητα (που την έχει) και χρόνος (που πρέπει να του δοθεί). Το κυριότερο όμως προαπαιτούμενο, που δυστυχώς δεν του έχει ανατεθεί, είναι η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, οι δημόσιες επενδύσεις και τα δισεκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης! Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των θαυμάτων!

Πάντως αν κάποιος θέλει να δει τα οικονομικά θαύματα που όντως συντελούνται στη χώρα μας και που δεν είδε ο Economist, ας διαβάσει τη σημείωση.

Σημείωση

Οι πωλήσεις των δύο μεγαλύτερων εταιριών ενέργειας της χώρας μας το 2021 ήταν   €19.500.000.000. Το 2022 ανήλθαν στα €31.138.000.000, δηλαδή είχαν αύξηση πωλήσεων 60%. Συγχρόνως τα κέρδη μόνο των δύο αυτών εταιριών, από  €666.000.000 το 2021 ανήλθαν στα €2.978.000.000 το 2022. Δηλαδή είχαν αύξηση κερδών 347%!!! Αν αυτό δεν είναι θαύμα τότε τι είναι; O δομικός πληθωρισμός του Economist; Από κοντά βέβαια ακολούθησε ο χορός των δισεκατομμυρίων και των άλλων εταιριών ενέργειας. «Θαυματουργές» εταιρίες με θύματα μίας  ακραίας στυγνής εκμετάλλευσης τους απροστάτευτους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι εμπαίζονται με έγχρωμες τιμολογιακές φαιδρότητες, που ενεργούν ως το απόλυτο καμουφλάζ της αισχροκέρδειας που συντελείται εις βάρος τους.

Το περίεργο όμως «θαύμα» το έκανε η ΔΕΗ: Ενώ διπλασίασε τις πωλήσεις της και από τα €5.706.000.000 το 2021 έφθασαν στα €11.253.000.000 το 2022, αντιστοίχως τα κέρδη της από τα €149.000.000 το 2021, μειώθηκαν στα €25.000.000 το 2022, παρά το γεγονός ότι είχε μία από τις υψηλότερες χρεώσεις ανά κιλοβατώρα!!! Αυτό θα πει θαυματουργό management!

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!