Πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές; Πώς κατανέμονται οι έδρες;
Από το 1979 που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες απευθείας εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, oι εκλογές αυτές διεξάγονται κάθε πέντε έτη. Καθένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δικαιούται να εκλέξει συγκεκριμένο αριθμό ευρωβουλευτών που καθορίζεται στις Συνθήκες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες έχουν περισσότερες έδρες από τις μικρότερες. Σημειώνεται ότι το σύνολο δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον πρόεδρο. Η Ελλάδα εκλέγει 21 ευρωβουλευτές. Μικρότερες χώρες όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Εσθονία, εκλέγουν 6. Η Γερμανία 96, η Γαλλία 81, η Ιταλία 76, κ.λπ.
Το Κοινοβούλιο αυτή την στιγμή έχει συνολικά 705 μέλη που εκπροσωπούν όλες τις χώρες της ΕΕ. Το Μάιο του 2019 εξελέγησαν 751 ευρωβουλευτές. Ο αριθμός των εδρών όμως μειώθηκε σε 705 μετά τις ανακατατάξεις που προξένησε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου το Φεβρουάριο του 2020. Η μείωση αυτή άφησε περιθώριο για ανακατανομή σε χώρες που δεν εκπροσωπούνταν επαρκώς βάσει του σχετικού τους πληθυσμιακού μεγέθους, με την προσθήκη νέων ευρωβουλευτών. Έτσι, συνολικά 720 ευρωβουλευτές θα εκλεγούν τον Ιούνιο του 2024.
Το οξύμωρο φαινόμενο που παρατηρείται είναι ό,τι κατά γενικό κανόνα, ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία (sic)!
Κάθε χώρα αποφασίζει για τη μορφή που θα λάβουν οι εκλογές, πρέπει όμως να εξασφαλίζει την ισότητα των φύλων και τη μυστικότητα της ψήφου. Οι ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται με αναλογικό σύστημα. Η ηλικία ψήφου ορίζεται στα 16 έτη στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Μάλτα, στα 17 έτη στην Ελλάδα και στα 18 έτη στα υπόλοιπα κράτη μέλη.
Πάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών του Κοινοβουλίου είναι γυναίκες. Οι βουλευτές χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες και όχι με κριτήριο την εθνικότητα. Οι βουλευτές μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην εκλογική περιφέρειά τους, στο Στρασβούργο, όπου διεξάγονται 12 σύνοδοι της ολομέλειας κάθε έτος, και στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχουν σε πρόσθετες συνόδους, καθώς και σε συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων τους. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να σέβονται οι βουλευτές προσδιορίζονται στο Καθεστώς των Βουλευτών, που εγκρίθηκε το 2009.
Τι απολαβές έχουν οι Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Παρότι ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός των ευρωβουλευτών που πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου ανέρχεται με στοιχεία 01/07/2023, σε 10.075,18 €, ύστερα από την παρακράτηση για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της ΕΕ, ο μισθός ανέρχεται σε 7.853,89 €.
Βέβαια μαζί με λοιπές παροχές για συμμετοχή σε επιτροπές, κ.λπ το συνολικό μηνιαίο εισόδημα ενός ευρωβουλευτή ανέρχεται σε περίπου 15.000 με 20.000 ευρώ.
Οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγές:
https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1499171/eyrokoinovoylio-ayxanontai-kata-15-oi-eyrovoyleytes-720-pleon-oi-edres/
https://www.europarl.europa.eu/meps/el/home
https://www.iefimerida.gr/politiki/eyroboyleytes-posa-hrimata-pairnoyn-exoda
https://www.ot.gr/2023/03/30/oikonomia/ekloges-stin-ellada-ti-mistho-pairnoun-vouleytes-eyrovouleytes-kai-dimarxoi/