“Μικρά εκκλησάκια στο πουθενά”!
Με αφορμή την σημερινή (χθεσινή) γιορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης οι οποίες μαρτύρησαν επί αυτοκράτορα Αδριανού (76 – 138 μ.Χ.) αναρωτήθηκα (και πάλι) για την απουσία ενός ταπεινού εικονοστασίου – προσκυνηταριού δρόμου στον παραθαλάσσιο Οικισμό της Αγίας Σοφίας – Ερίσου.
Το αναδεικνύω μιας και φημολογείται διαχρονικά από τους κατοίκους Κομιτάτων ό,τι υπήρχε πριν περίπου ενάμιση αιώνα, ναΐσκος στον αιγιαλό της ομώνυμης περιοχής, εξού και η ονοματοδοσία του ομώνυμου όρμου.
Από πλευράς της ταπεινότητος μου σε ιδιωτικό χώρο θεώρησα αυτονόητο ν’ αναδείξω την Αγ. Σοφία & τις θυγατέρες της.
Βέβαια στις μέρες μας ίσως να μην είναι τόσο απλό να τοποθετηθεί σημειολογικά σε δημόσιο χώρο ένα “μικρό εκκλησάκι στο πουθενά” μιας και δύναται να προκύψουν αντίθετες φωνές υπέρμαχες του ουδέτερου ή αποχρωματισμένου κράτους που να το εκλάβουν ως μορφή… προσηλυτισμού!
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα συνιστούσε παραβίαση του δημοκρατικού πλουραλισμού. Ούτε φυσικά πως το κράτος θρησκεύεται.
Η έκφραση του θρησκευτικού συναισθήματος αποτελεί όπως και να ‘χει το σημαντικότερο κεφάλαιο πνευματικής και κοινωνικής ζωής της ανθρωπότητας και δη στην Ελλάδα δια της “επικρατούσας θρησκείας”.
Ας ελπίσουμε πως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Τοπικοί Φορείς (Πρόεδρος Κοινότητας Κομιτάτων, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ιερού Ναού Κοίμησης Θεοτόκου Κομιτάτων, Πολιτιστικός Σύλλογος Κομιτάτων, Δήμος Σάμης, κ.α.) να λάβουν (ως ευλογία) την σχετική πρωτοβουλία για τοποθέτηση σε πρόδηλο χώρο στον Οικισμό της Αγίας Σοφίας – Ερίσου ενός σημειολογικού λατρευτικού συμβόλου στην μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της!
Aνδρέας Π. Κολαΐτης
(Διεθνολόγος / Τεχνολόγος Εφαρμογών Τουρισμού).
Πηγές:
1) https://www.arthro-13.com/news/o-prosilytismos-os-poiniko-adikima-a-meros/productscbm_169286/14/
2) https://anamorfosis.net/blog/?p=1437
3) https://empros.gr/2020/02/to-eipe-kai-to-ste-oi-ieres-christianikes-eikones-ypochreotika-sta-scholeia-mas/
4) https://katafylli.gr/index.php/politismos/laografika/6078-eikonostasia-proskynitaria-legomena-kai-konismata-stin-argithea-kai-evrytera