Πού πάνε τα πολλά λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης;

93

Είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, το έχουμε ξαναπεί. Είναι πολλά για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου μιας κρίσης χρέους, που η οικονομία της δεν έχει βάθος και ισχυρά παραγωγικά θεμέλια, που είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωγενείς διαταραχές και εύθραυστη σε εσωτερικές αναταραχές.

Τα πολλά λεφτά, 30,5 δισ. ευρώ στην πρώτη κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων, έγιναν περισσότερα, έφτασαν τα 36 δισ. ευρώ, αλλά το μείζον ερώτημα είναι πού πάνε, σε ποιες τσέπες καταλήγουν κι αν αφήνουν κάτι στην παραγωγική βάση της χώρας. Αν ενισχύουν τις υποδομές της, αν ενθαρρύνουν την καινοτομία και τη μετάβαση στην πολυδιαφημισμένη πράσινη και ψηφιακή εποχή, αν δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Επειδή ωστόσο, και δικαιολογημένα, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι καχύποπτες με τη διαχείριση των πόρων της Ε.Ε., που είναι χρήματα των φορολογουμένων, η ηγεσία της Ενωσης έχει θεσπίσει κάποιους ελάχιστους όρους διαφάνειας. Να μαθαίνουμε πού πάνε τα πολλά λεφτά, ποιοι παίρνουν τα περισσότερα από τις επιδοτήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχτηκε με βαριά καρδιά τις υποχρεώσεις διαφάνειας που επέβαλε η ηγεσία της Ε.Ε. Και, συμπεριφερόμενη ως μαύρο πρόβατο της Ενωσης, δημοσιοποίησε τελευταία και καταϊδρωμένη τη λίστα με τους 100 πιο ευνοημένους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τι μαθαίνουμε από τη λίστα αυτή, καταχωνιασμένη σε ένα «λινκ» του «Ελλάδα 2.0»; Οτι από τα 17 δισ. ευρώ και κάτι που έχει πάρει μέχρι στιγμής η χώρα από την Ε.Ε., το 95%, 16,5 δισ. ευρώ, πάει στους 100 μεγαλύτερους αποδέκτες. (Δειτε τη λίστα εδω)

Εντάξει, οι περισσότεροι είναι οι φορείς του Δημοσίου, τα υπουργεία, που βεβαίως δεν μας λένε απολύτως τίποτα για το σε ποιους ιδιώτες εμπιστεύονται τα μεγάλα δημόσια έργα τους. Και από αυτή την άποψη η λίστα διαφάνειας είναι μια λίστα απόκρυψης.

Αλλά, εκτός από αυτούς, υπάρχουν και 34 μεγάλοι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που ευεργετούνται με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,6 δισ. ευρώ. Και, διόλου τυχαία, προέρχονται από το σύνηθες «πελατολόγιο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την ευγενική διαμεσολάβηση των τραπεζών, στις οποίες έχει ανατεθεί η έγκριση των επενδυτικών σχεδίων.

Πού πάνε, τελικά, τα πολλά λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης; Εκεί που πηγαίνουν συνήθως. Τι αποτέλεσμα θα έχουν; Θα το δείξει η επόμενη κρίση.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!