Πλατύς γιαλός, η παραλία -ταυτότητα του Αργοστολιού φαίνεται ότι μας στοιχίζει «χρυσάφι».

Αναζητώντας στοιχεία για την κίνηση της δημοτικής παραλίας του Πλατύ γιαλού στο Αργοστόλι, και τι απέφερε στο ταμείο του Δήμου, πέσαμε από τα σύννεφα για το κόστος λειτουργίας της με επίκεντρο την προμήθεια ειδών για τη λειτουργία της καντίνας της πλαζ.

Χρειάστηκε να πάρουμε τη λίστα των προμηθευτών του Δήμου και να πάμε από super market σε super market στο Αργοστόλι για να επιβεβαιώσουμε το αδιανόητο! Ο Δήμος με την υπογραφή του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου προμηθεύτηκε τα είδη καντίνας σε τιμές σχεδόν υπερδιπλάσιες της λιανικής! Υπερδιπλάσιες των τιμών στο ράφι!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ο Πλατύς Γιαλός ανήκει στην ΕΤΑΔ και έχει μισθωθεί από το Δήμο Αργοστολίου μέχρι τις 31/12/2026 με το ποσό των 36.000 €  ετησίως , αναπροσαρμοζόμενο κάθε χρόνο  .  Για τη φετινή χρονιά ο Δήμος θα καταβάλει στην ΕΤΑΔ το ποσόν των 15.000 € .   Πληρώνουμε για να μένουμε στο ίδιο μας το σπίτι μας η κατάσταση!

Στις 14/8/2024 υπεγράφη σύμβαση με την επιχείρηση ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ ΣΙΑ Ε.Ε. έδρα Κεφαλονιά , για τη λειτουργία του κυλικείου και της παραλίας με το ποσό των 24.967,46€ . Διάρκεια σύμβασης έως  31/10/2024 και καθήκοντα τη διαχείριση της παραλίας , την είσπραξη του αντίτιμου για ξαπλώστρες και τη λειτουργία του κυλικείου.  Μάλιστα! 24.967,46€ για 2.5 (δυόμιση) μήνες λειτουργίας της παραλίας, ενός εξ αυτών των μηνών, ο Οκτώβριος.

Όλα τα έσοδα της παραλίας πηγαίνουν στο ταμείο του Δήμου από όπου γίνονται οι πληρωμές του ενοικίου στην ΕΤΑΔ ,  του επιχειρηματία που τη διαχειρίζεται  και των προμηθευτών .

Ο φτωχός συγγενής

Να σημειώσουμε ότι η παραλία έχει εικόνα εγκατάλειψης παρά την προνομιακή της θέση και επανειλημμένως έχουμε ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα. Από τον άθλιο και επικίνδυνο δρόμο που οδηγεί σε αυτήν , από τις δημόσιες τουαλέτες, από τα σπασμένα ντους και άλλα…

Η εικόνα της παραλίας είναι εικόνα «φτωχού συγγενή» ανάμεσα σε δυο υπερπολυτελείς ιδιωτικές επιχειρήσεις και μόνο θλίψη προκαλεί. Μια δημοτική παραλία θα έπρεπε να λειτουργεί με στανταρ 5 αστέρων , να είναι ανταγωνιστική και σημείο αναφοράς για τους ιδιώτες εκμισθωτές δημοτικών παραλιών. Δυστυχώς στον Πλατύ Γιαλό συμβαίνει το αντίθετο. Η σημερινή εικόνα της εμβληματικής παραλίας του Αργοστολιού αποτελεί μία ακόμα ΝΤΡΟΠΗ ανάμεσα στις τόσες άλλες της ιστορίας της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς.

Κόστος λειτουργίας κυλικείου

Για τη λειτουργία του κυλικείου ο ίδιος ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος υπέγραψε τρεις συμβάσεις , με τρεις διαφορετικούς επιχειρηματίες . Και οι τρεις συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις  βεβαίως βεβαίως. Ισως τις πέρασε στις έκτακτες δαπάνες λόγω …Ιανού!

  1. Σύμβαση με τα είδη παντοπωλείου , συνολικού ποσού με ΦΠΑ 33. 888,20€
  2. Σύμβαση για ποτά, αναψυκτικά, νερά και μπύρες, συνολικού ποσού με ΦΠΑ 23.837,33€
  3. Σύμβαση για παγωτά συνολικού ποσού με ΦΠΑ 11. 723,75€

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ με ΦΠΑ …69.449,28€

Στη κατανόηση του μεγέθους του θέματος να έχτε στο μυαλό σας ότι η παραλία θα λειτουργήσει εφέτος 2,5 μήνες στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Οκτώβρης.

Οι συμβάσεις του αδιανόητου

Τι παρατηρούμε και στις τρεις συμβάσεις :

  • Και οι τρεις συμβάσεις είναι με απευθείας αναθέσεις.

* Τα είδη που αναφέρονται σε αυτές δεν έχουν αντίστοιχες ετικέτες. Δεν φαίνεται η εταιρεία παραγωγής τους. Πχ γάλα εβαπορέ. Ποια μάρκα; Φιλέτο γαλοπούλας , ποια μάρκα; Ανεπίτρεπτο! Η παράλειψη της ετικέτας αποκλείει τον έλεγχο των τιμών. Και αυτό το διαπιστώσαμε κατά την έρευνά μας στα super market.

*Οι ποσότητες για τη διάρκεια λειτουργίας του κυλικείου φαίνονται υπερβολικές. Δεν είχε κανείς φανταστεί ότι το κυλικείο του Πλατύ Γιαλού ας πούμε θα χρειαζόταν 19 κιλά Limes για τα μοχίτο ,  18 κιλά βερίκοκα και 11.000 ευρώ για παγωτά , για 2,5 μήνες λειτουργίας ένας εκ των οποίων είναι ο Οκτώβριος.

*Το μέγα θέμα όμως που καταλήγει σε σκάνδαλο, είναι οι τιμές με τις οποίες ο δήμος Αργοστολίου, οι δημότες δηλαδή, αγοράσαμε αυτά τα είδη.

Οπωσδήποτε δεν είναι τιμές χονδρικής. Δεν είναι τιμές εμπορικής συναλλαγής.

Οπωσδήποτε δεν είναι τιμές λιανικής.

Είναι ένα τρίτο είδος τιμών τις οποίες αποφάσισε ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος να προσφέρει σε τρεις συγκεκριμένους επιχειρηματίες της απολύτου επιλογής του.

Κάναμε έρευνα στα ράφια των super market στο Αργοστόλι . Δεν πρόκειται για επιλογή ειδών εκ μέρους μας, είναι τα μόνα είδη από τα 65 της σύμβασης που καταφέραμε (και με κάθε επιφύλαξη) να ταυτοποιήσουμε, αφου επαναλαμβάνουμε πάνω στη σύμβαση δεν αναφέρεται η “μάρκα” του κάθε προϊόντος.

Ιδου το αποτέλεσμα:

Εξωφρενικές διαφορές στις τιμές λιανικής! Φανταστείτε εάν είχαμε τις τιμές χονδρικής των αντίστοιχων προϊόντων σε τι ποσοστά θα ανέβει η διαφορά σε βάρος του ταμείου του δήμου.

Πολύ πιθανόν  ο δήμαρχος με λογιστικά τερτίπια θα αρνηθεί την έρευνά μας, ισχυριζόμενος ότι δεν ξέρουμε σε ποια μάρκα αναφέρεται η συμβαση ή  και να παρουσίασει σύμβαση με μάρκες. Εμείς στηριχθήκαμε στη δημοσιευμένη σύμβαση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αυτή που έχει νομική ισχύ. Και τονίζουμε : Ο Δήμος αγόρασε σε υπεραυξημένες τιμές ΛΙΑΝΙΚΗΣ !!

Και ψωνίσαμε κάποια είδη για επιβεβαίωση ότι πρόκειται για τιμές λιανικής.

 

Και από κέρδη …..αγρούτζουλας!

Σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο Δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος για το ενοίκιο και τη λειτουργία του Πλατύ Γιαλού, το σύνολο των εξόδων είναι 109.416,74 €

Εισπράξεις

Τα έσοδα που καταγράφηκαν από τον Πλατύ γιαλό στο ταμείο του Δήμου είναι 64.691,45 ευρώ  για τους μήνες από 17 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Από αυτά τα 29.325,48 ευρώ τον Αύγουστο και τα 35.365,97 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Να υπολογίσουμε ότι άντε να είναι και άλλες 25.000 ευρώ τον Οκτώβρη.

Στα προσυπολογιζόμενα έσοδα του Δήμου , ο Πλατύς Γιαλός αναφέρεται με  130.000 ευρώ. Ποσό που είναι αδύνατον να πιάσεις όταν λειτουργείς την παραλία με δική σου ευθύνη και καθυστερήσεις από τις … 15 Αυγούστου εως τις 31 Οκτωβρίου!

Στην καλύτερη περίπτωση ο Δήμος θα μπει μέσα εφέτος κατά 20 χιλιάδες ευρώ από τη δημοτική επιχείρηση του Πλατύ Γιαλού !

Το αδιανόητο της διαχείρισης του Πλατύ Γιαλού

Εάν  ο δήμαρχος υπέγραψε συμβάσεις με τιμές χονδρικής όπως γίνεται σε όλο το εμπόριο ανά τον πλανήτη , ο δήμος θα είχε κέρδος από τον Πλατύ Γιαλό έστω και με 2,5 μήνες λειτουργίας του.

Ο Θεόφιλος ο οποίος εκτός από δήμαρχος είναι και λογιστής και επιπλέον διαχειρίζεται 4-5 supermarket και ξέρει τιμές χονδρικής και λιανικής, υπόγραψε τιμές υπεράνω κάθε εμπορικής συναλλαγής.

Παρόλο λοιπόν που ξέρει, απέξω και ανακατωτά το εμπόριο, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κάτω από τρεις συμβάσεις που στην ουσία «ληστεύουν» το ταμείο του Δήμου.

Πως είναι δυνατόν να προμηθεύεσαι ως Δήμαρχος είδη και να μην ξέρεις τι θα παραλάβεις (είναι χωρίς ετικέτες) και ταυτόχρονα να λειτουργείς ως επιχειρηματίας αλυσίδα επώνυμης εταιρείας Supermarket σε όλη την Κεφαλονιά;

Οι επιχειρηματίες που πρόσφεραν αυτά τα είδη στις συγκεκριμένες τιμές επιπέδου Μυκόνου, έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους , εξασφάλισαν τις καλύτερες δυνατές τιμές χωρίς διαγωνισμό, χωρίς δημόσιο ανταγωνισμο! Μπράβο τους. Φροντίζουν τις επιχειρήσεις τους και τα κέρδη τους.

Εσύ όμως κ. δήμαρχε που είσαι και λογιστής και supermarketίστας και εστιάτορας και μπαρίστας και ξενοδόχος, δεν ξέρεις τις τιμές χονδρικής; Γιατί δέχτηκες ασυζητητί ότι σου δώσανε οι προμηθευτές;

Γιατί δεν έκανες τον στοιχειώδη και αυτονόητο έλεγχο αγοράς και να πάρεις προσφορές;

Τέτοια κουβαρνταλίκια με το ταμείο του Δήμου , μπορεί να καταλήξουν σε σκάνδαλο πρώτου βαθμού!

Από που και ως που η δημοτική επιχείρηση αγοράζει 16 διαφορετικά είδη απάνω από τη τιμή της λιανικής και σε τιμές που έφθασαν ακόμα και στο εξωπραγματικό … 255% πάνω ;

Φανταστείτε πατριώτες να μην είχαμε δήμαρχο τον πιο επιτυχημένο επιχειρηματία της Κεφαλονιάς!  Αλλοίμονό μας !

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!