Για να πάμε μπροστά… Γράφει ο Γιώργος Μεσσάρης

51

Για να πάμε μπροστά…

Πριν λίγες μέρες είχα γράψει ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πολύπλοκο και επομένως δύσκολο να εφαρμοστεί. Παράλληλα, λόγω της πολυπλοκότητας, είναι και άδικο. Έτσι ένα μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων καλείται να πληρώνει περισσότερα από αυτά που πραγματικά τους αναλογούν, ενώ άλλοι καταβάλουν λιγότερους φόρους.
Δηλαδή η κυβέρνηση υπερφορολογεί τους έντιμους πολίτες και αυτούς που – για διάφορους λόγους – αδυνατούν να αποκρύψουν εισοδήματά τους. Με άλλα λόγια γίνεται «ο κλέψας του κλέψαντος».

Τα όσα ισχυρίστηκα στα γραφόμενά μου ήρθαν, λίγες μέρες μετά, να επιβεβαιώσουν επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το περασμένο οικονομικό έτος. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συγκεκριμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ «4 στους 10 επαγγελματίες εμφανίζονται στην εφορία με ετήσιο τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ και μόνο 1 στους 10 εμφανίζεται να έχει εισπράξεις που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ τον χρόνο»!
Προσοχή εδώ, μιλάμε για τζίρο ΟΧΙ καθαρό κέρδος που συνήθως είναι το ένα τρίτο του τζίρου. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά ότι οι 4 στους 10 επαγγελματίες έχουν εισόδημα μικρότερο των υπαλλήλων τους!

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ «δικηγόροι, μεσίτες, κομμωτές, εκμεταλλευτές ταξί και αρχιτέκτονες δήλωσαν ετήσια ακαθάριστα έσοδα που δεν υπερβαίνουν τα 25.000 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ υψηλότερους τζίρους κατά 20%-30% σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος εμφάνισαν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και μαραγκοί».
Όπως τονίζει η ΑΑΔΕ ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν φορολογητέα εισοδήματα «φτώχειας» και σε αρκετές περιπτώσεις ζημιές. Έτσι η εφορία εφάρμοσε το τεκμαρτό εισόδημα σε πάνω από 400 χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις.

Το τεκμαρτό εισόδημα είναι, κατά τη γνώμη μου, άδικο και προδίδει την αδυναμία του κράτους να ελέγξει την αγορά.
Όσο και να εξειδικεύσεις τα κριτήρια για το τεκμαρτό εισόδημα θα υπάρξει ένα υψηλό ποσοστό φορολογούμενων που θα αδικηθούν.
Αντιλαμβάνομαι ότι η επίλυση του προβλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Πιστεύω, όμως, ακράδαντα ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί στην απλούστευση του φορολογικού συστήματος. Όσο πιο πολύπλοκο είναι τόσο πιο κοστοβόρα και αναποτελεσματική είναι η προσπάθεια εφαρμογής του.

Επίσης, πρέπει να αναζητηθούν νέοι πόροι του κρατικού εισοδήματος για να γίνει δυνατή η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του γνωστού ΦΠΑ, γιατί ο φόρος αυτός αυξάνει υπερβολικά τα κόστη και έτσι εκτοξεύει στα ύψη τη φοροδιαφυγή.
Να προσθέσω ότι η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και το υψηλό ΦΠΑ αποθαρρύνουν σε μεγάλο βαθμό και τις ξένες επενδύσεις.

Ο εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος μαζί με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας θα ανοίξουν το δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας…

Γιώργος Μεσσάρης

Υ.Γ.: Όπως έχει γράψει το capital.gr «Στην πρώτη 5άδα των ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ βρίσκεται η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ήδη στις Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και έχουν ληφθεί καταρχήν αποφάσεις που παρέχουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών». Να προσθέσω ότι στην Αυστραλία ο αντίστοιχος ΦΠΑ (στους Αντίποδες ονομάζεται Φόρος Αγαθών και Υπηρεσιών, GST) είναι μόνο 10% και στη Νέα Ζηλανδία 15%. Στην Ελβετία είναι 7,7% και στην Ταϊβάν μόνο 5%!

ΛΕΖΑΝΤΑ: Η ΑΑΔΕ θα είχε ευκολότερο έργο αν γινόταν εξορθολογισμός και απλούστευση του φορολογικού συστήματος…

• Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!