Η “σπέκουλα” στην χορήγηση του επιδόματος προσωπικής διαφοράς!
Χθες, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024 έγινε σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων γήρατος, χηρείας, κ.α. (συνολικός αριθμός για φέτος 602.581) η καταβολή του “πολυδιαφημισμένου” επιδόματος προσωπικής διαφοράς, ύψους από 100 ευρώ έως 200 ευρώ.
Αυτό ως γνωστόν αποτελεί -από το 2023 που ξεκίνησε η χορήγησή του- ένα τρόπον τινά “αντιστάθμισμα” της μη λήψης των (όποιων) αυξήσεων προκύπτουν στις συντάξεις με βάση τους επαχθείς όρους των Μνημονίων!
Ο “βραχνάς”….
… της προσωπικής διαφοράς αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν προκύψει ο νόμος 4387/2016 (ευρύτερα γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου). Με τον νόμο αυτόν η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στους περισσότερους βγήκε μικρότερη! Για να μη γίνουν όμως μειώσεις θεωρήθηκε ότι η μείωση αποτελεί μέρος της σύνταξης και ότι θα καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά από την παλιά σύνταξη, μέχρι να “ισοφαριστεί” με τις αυξήσεις που θα έπαιρναν από το 2023 οι συνταξιούχοι.
Στο μεταξύ πριν προκύψουν οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2023, μεσολάβησε εξειδικευμένα η βελτίωση του επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης βάσει του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση).
Με τον δεύτερο επανυπολογισμό αλλά και με τις αυξήσεις 7,75% για το 2023, 3% για το 2024, και 2,4 % για το 2025, σχεδόν 400.000 συνταξιούχοι έχουν απαλλαχθεί από το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς. Απομένουν όμως, περί τους 800.000 συνταξιούχους που παρακολουθούν μέσω των μηνιαίων ενημερωτικών σημειωμάτων πληρωμής σύνταξης του e-ΕΦΚΑ, την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται. Από αυτούς, οι 450.000 θα την δουν με το καλό να καταργείται με τις επόμενες αυξήσεις στα έτη 2025, 2026 και 2027.
Με μια μέση αύξηση 30 ως 35 ευρώ το χρόνο, οι συνταξιούχοι που έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς ως 95 ευρώ, θα την μηδενίσουν σε 1 ως 3 χρόνια.Αρκετοί όμως (κυρίως συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ) που έχουν μεγαλύτερο υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά (π.χ. 140 ευρώ, ή 250 ευρώ) θα περιμένουν (sic) ως και… 9 έτη για να μηδενιστεί η διαφορά, εκτός αν στο μέλλον δεήσουν οι κυβερνώντες να προβούν σε ένα οριζόντιο “κούρεμα” της προσωπικής διαφοράς για να δουν οι ενδιαφερόμενοι πιο γρήγορα πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους!
Η αύξηση στις συντάξεις μήπως θα έπρεπε να υπολογίζεται και επί της προσωπικής διαφοράς;
Κατά μια τεκμηριωμένη άποψη η αύξηση θα έπρεπε να υπολογίζεται σε όλο το ποσό σύνταξης, δηλαδή σε εθνική, ανταποδοτική σύνταξη και στην προσωπική διαφορά, διότι η προσωπική διαφορά είναι τμήμα της αρχικής σύνταξης, ενώ συνυπολογίζεται και στον φόρο εισοδήματος!
Θα έπρεπε λοιπόν από τη στιγμή που θεωρείται εισόδημα, να υπόκειται και σε αυξήσεις όχι μόνον σε φορολογία. Αν υπολογιζόταν η προσωπική διαφορά στην αύξηση της σύνταξης, τότε ο μηδενισμός της θα προέκυπτε πιο σύντομα. Από την άλλη πλευρά όμως, το ότι η προσωπική διαφορά τελεί εκτός αύξησης, έχει και τα παράπλευρα «οφέλη» καθώς εξαιρείται από την κράτηση της εισφοράς ασθένειας 6%, ενώ δεν συνυπολογίζεται στο ποσό σύνταξης που υπόκειται σε κράτηση Εισφοράς Αλληλεγγύης από τα 1.400 ευρώ και άνω.
Μέχρι να δύσει ο ήλιος …
… διαφαίνεται η χορήγηση του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, δηλαδή μέχρι να “σβήσει” η προσωπική διαφορά!
Οι συνταξιούχοι που μετά από κάθε ετήσια αύξηση θα συνεχίσουν να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς και άρα δεν θα παίρνουν καθόλου αύξηση στη σύνταξη, θα λαμβάνουν το ειδικό επίδομα προσωπικής διαφοράς που ήδη καταβάλλεται σε όσους έχουν συντάξεις προ φόρου ως 1.600 ευρώ και παρά την αύξηση δεν καταφέρνουν να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά.
Δηλαδή, το επίδομα θα συνεχιστεί για όσα έτη χρειαστεί μέχρι να εκλείψει η προσωπική διαφορά και από τον τελευταίο συνταξιούχο.
Spéculation
Επειδή πάντα ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, όσο θα μειώνονται οι συνταξιούχοι που (απο)μένουν με προσωπική διαφορά, θα πρέπει το επίδομα να αυξάνεται, ή να καταβάλλεται και σε συνταξιούχους πάνω από τα 1.600 ευρώ!
Με απλά λόγια η Κυβέρνηση “κερδοσκοπεί” εις βάρος τους και θα πρέπει είτε να αυξήσει σ’ αυτούς το ποσό του επιδόματος, είτε να επεκτείνει την χορήγησή του και στους δικαιούχους από τα 1.600 ευρώ και άνω για την επόμενη χρονιά.
Έτσι δεν είναι ή θα ‘πρεπε να είναι;
Aνδρέας Π. Κολαΐτης
(Διεθνολόγος / Τεχνολόγος Εφαρμογών Τουρισμού)