Στο Αργοστόλι, η παρουσία γερασμένων, καταπονημένων ή πολύ ψηλών δέντρων, σε κεντρικούς οδικούς άξονες αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας. Τα δέντρα αυτά, που έχουν επιβιώσει για δεκαετίες, έχουν πλέον φτάσει σε σημείο που η φυσική τους κατάσταση τα καθιστά επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Ας μη ξεχνάμε ότι και ο κυκλώνας ΙΑΝΟΣ που σάρωσε το νησί μας επιδείνωσε την κατάστασή τους.
Χθες, Πέμπτη το απόγευμα, ένα από αυτά τα δέντρα κατέρρευσε στον κεντρικό δρόμο της πόλης, λίγο πριν τον κόμβο του Κουτάβου. Ήταν καθαρά θέμα τύχης το γεγονός ότι δεν περνούσε κάποιο αυτοκίνητο εκείνη τη στιγμή, αποφεύγοντας έτσι ένα πιθανό τραγικό ατύχημα. Το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι για τις αρμόδιες αρχές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: Το Δασαρχείο, ο Δήμος Αργοστολίου και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οφείλουν να αξιολογήσουν την κατάσταση των γερασμένων, των υψηλών και των καταπονημένων δέντρων στους οδικούς άξονες του νησιού μας.
Είναι κρίσιμο να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη, ώστε να εντοπιστούν τα δέντρα που βρίσκονται σε κίνδυνο κατάρρευσης. Τα επικίνδυνα δέντρα πρέπει να κοπούν χωρίς καθυστέρηση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προγραμματιστεί η φύτευση νέων δέντρων, με είδη που να ταιριάζουν στο αστικό περιβάλλον και να εξασφαλίζουν τη διαχρονική ισορροπία του πράσινου στο Αργοστόλι και στο νησί μας.
Το πράσινο προσφέρει οξυγόνο, σκιά, αλλά και αισθητική αξία που όλοι εκτιμούμε. Όμως, η ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν πρέπει να περιμένουμε το επόμενο ατύχημα για να δράσουμε. Είναι καθήκον των αρμόδιων αρχών να λάβουν την πρωτοβουλία για να εξασφαλίσουν ότι το Αργοστόλι θα συνεχίσει να είναι μια πόλη φιλική και ασφαλής προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Το πράσινο στην πρωτεύουσα του Νομού μας πρέπει να αναβαθμιστεί και με την «εκκαθάριση» των επικίνδυνων αλλά κυρίως με νέες δενδροφυτεύσεις, ώστε να γίνει ομαλά η αντικατάσταση των παλιών από τα νέα δέντρα.
Το πρόγραμμα Antinero III και η ανάγκη για νέα μέτρα
Πρόσφατα εκτελέστηκε στο Νομό μας το πρόγραμμα «Antinero III» με στόχο την αντιπυρική προστασία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Με την ευθύνη του Δασαρχείου καθαρίστηκαν οι περιοχές:
– **Περιοχή Αίνου**: Καθαρισμοί σε έκταση 2.800 στρεμμάτων.
– **Περιαστικό Δάσος Αργοστολίου (Μαϊστράτο, Άγιος Θανάσης)**: Εργασίες σε 178 στρέμματα με προϋπολογισμό 109.000 ευρώ.
– **Κάστρο Αγίου Γεωργίου**: Εργασίες σε 55 στρέμματα με προϋπολογισμό 33.700 ευρώ.
– **Πεσσάδα και Σβορωνάτα**: Εργασίες σε 12 στρέμματα (8,5 στην Πεσσάδα και 3,5 στα Σβορωνάτα) με προϋπολογισμό 7.300 ευρώ.
Το πρόγραμμα αφορούσε τον κίνδυνο των πυρκαγιών και την αντιπυρική προστασία. Τον κίνδυνο από πτώσεις δέντρων στο οδικό δίκτυο, όμως, ποιο πρόγραμμα θα τον αντιμετωπίσει; Ποιος είναι ο φορέας με την ευθύνη της ασφάλειας στην περιοχή του Κουτάβου, όπου τα δέντρα εφάπτονται του οδικού άξονα; Στον πρώτο κόμβο του «Μαρίνου», κατά καιρούς, κλαδεύονται τα δέντρα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να ελεγχθούν ένα προς ένα για την αντοχή τους σε δυνατούς ανέμους, δεδομένης της καταπόνησής τους από τον ΙΑΝΟ.
Η ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό
Κυρίως, πρέπει να προγραμματιστεί η ανανέωση των δέντρων στην περιοχή του Κουτάβου έως και το Μύλο της Πετρίας. Η δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, με στόχο την ασφαλή αντικατάσταση των γερασμένων δέντρων και τη φύτευση νέων, είναι επιτακτική. Οι πολίτες, οι επισκέπτες και η φυσική ομορφιά της Κεφαλονιάς αξίζουν ένα περιβάλλον που είναι τόσο ασφαλές όσο και πράσινο.
Kefalonia Press