Η Υπανάπτυξη της Ανάπτυξης

90

Η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος από την άναρχη και διάσπαρτη εκτός σχεδίου δόμηση νόμιμη ή παράνομη έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Ανελέητη τσιμεντοποίηση με φαινόμενα συνεχούς δόμησης κατά μήκος των ακτών, σχεδόν ολοσχερής καταστροφή των δημοφιλέστερων νησιών των Κυκλάδων και επαπειλούμενη καταστροφή των περισσότερων νησιών του Αιγαίου, αλλά και των νησιών του Ιονίου.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εάν εξαιρέσεις την οικοδομική δραστηριότητα σε κάποιους τουριστικούς θύλακες της Νότιας Ευρώπης και της Αδριατικής. ΄Οποιος θέλει, όπου θέλει, ό,τι θέλει κτίζει. Σε αυτή την ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση αποτυπώνεται η εικόνα ενός λαού απογυμνωμένου από τα στοιχεία του πολιτισμού, που δεν σέβεται και δεν αγαπά τη χώρα του. Πολίτες και κυβερνήσεις διαχρονικά και από κοινού αλλοιώνουν ανήκεστα το φυσικό περιβάλλον με ριζωμένη πια την αντίληψη «όλα για τον πολίτη και για την ανάπτυξη».

Αλλεπάλληλες ευνοϊκές κυβερνητικές διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις κατά παρέκκλιση για την εκτός σχεδίου δόμηση καθώς και η ανοχή απέναντι στην αυθαίρετη δόμηση, τις καταπατήσεις, τις ευάλωτες στην παρανομία υπηρεσίες και τις παραβάσεις των δήμων και των περιφερειών, έχουν προκαλέσει και εξακολουθούν να προκαλούν βαθιές και μη αναστρέψιμες πληγές στη φύση. Η εικόνα νέων αλλοιωμένων και κατεστραμμένων φυσικών τοπίων, που κάθε καλοκαίρι αντικρίζουμε στα μέρη που καταγόμαστε, βιώνεται τραυματικά και ως ασέβεια στην παράδοση του τόπου.

Η θυσία στον βωμό της ανάπτυξης, που σημάδεψε την Κεφαλονιά το 2024, είναι η ολοσχερής καταστροφή της Τσουρούνας/Παλιοσταφίδας. Μια ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων ανεγείρεται στη θέση αυτή, δυναμικότητας 292 κλινών σε έκταση 31 στρεμμάτων. Η θέση, που επελέγη, ήταν μια κατάφυτη πλαγιά πάνω από μια μικρή και στενή αμμώδη παραλία, από τα ωραιότερα παραθαλάσσια σημεία κοντά στο Αργοστόλι, που είχε επιβιώσει σε μια τουριστικά υπερκορεσμένη περιοχή.

Η Παλιοσταφίδα έχει απεικονισθει ακόμα και σε καρτ-ποστάλ και αποτελούσε αξιοθέατο από την πλευρά της θάλασσας και της παραλίας. Το σενάριο είναι γνωστό. Ντόπιος επιχειρηματίας έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις : α) από το υπουργείο Τουρισμού για κατάλυμα 5 αστέρων β) από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τους περιβαλλοντικούς όρους και στη συνέχεια πήρε οικοδομική άδεια από την πολεοδομική υπηρεσία του Δήμου.

Η πλαγιά ισοπεδώθηκε, αποψιλώθηκε πλήρως και τσιμεντοποιήθηκε απ’ άκρη σ΄ άκρη, για να κατασκευασθεί ένα ευτελούς αισθητικής οικοδόμημα με στοιχεία κυκλαδίτικης απομίμησης, που θέτει ένα επιπλέον ερώτημα, αναφορικά με τα κριτήρια που οδήγησαν στην έγκριση των σχετικών αρχιτεκτονικών σχεδίων.

Είναι ειρωνεία το ότι αυτό το κατεστραμμένο τοπίο αντικρύζει ένα παρόμοιο στην απέναντι παραθαλάσσια λοφώδη πλευρά της Παλικής. Πρόκειται για το κουφάρι μιας ξενοδοχειακής μονάδας, που αφού επέφερε την πλήρη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ουδέποτε λειτούργησε χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τους λόγους.

΄Όσο για την καταστροφή της Τσουρούνας, ανεξάρτητα από την έκβαση του επενδυτικού εγχειρήματος -γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα για τέτοιου είδους επισφαλείς αναπτυξιακές επενδύσεις-, αυτό που θα την επισφραγίσει είναι ο επιχειρηματίας, η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Αργοστολίου και οι κυβερνητικές αντιλήψεις περί ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Και εις άλλα με υγεία.

Ιωάννα Δελλαδέτσιμα τ. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

(Η φωτογραφια είναι αρχείου και δεν έχει σχέση με τη θέση που αναφέρεται στη διαμαρτυρία).

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!