Η Κεφαλονιά έζησε ένα εφιαλτικό 24ωρο. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ολόκληρες περιοχές αποκλείστηκαν. Κόσμος εγκλωβίστηκε μέσα σε αυτοκίνητα, άνθρωποι έβλεπαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν ανήμποροι να αντιδράσουν, και το πιο επικίνδυνο: η πολιτεία ήταν απούσα.
Πού ήταν το 112;
Πού ήταν αυτό το περίφημο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο διαφημίστηκε ως σωτήριο εργαλείο για την προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές; Γιατί δεν ήχησε καμία ειδοποίηση στα κινητά των κατοίκων της Κεφαλονιάς; Γιατί δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για το τι ερχόταν, ώστε να μπορέσουν να προφυλαχθούν άνθρωποι, να σωθούν περιουσίες, να αποφευχθεί το χάος που ζήσαμε τόσες ώρες;
Δεν μιλάμε για μια ξαφνική, ακραία καταστροφή που δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων μιλούσαν εδώ και μέρες για ισχυρές βροχοπτώσεις και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Παρόλα αυτά, καμία αρμόδια υπηρεσία δεν έκρινε σκόπιμο να ενεργοποιήσει το 112 και να ενημερώσει τους κατοίκους και τις τοπικές υπηρεσίες εγκαίρως.
Η Κεφαλονιά κόπηκε στα δύο – Χωρίς συγκοινωνία, χωρίς σχέδιο
Όταν ξέσπασε η κακοκαιρία, η κατάσταση ξέφυγε γρήγορα από τον έλεγχο. Το 1/3 της Κεφαλονιάς, το πιο πυκνοκατοικημένο κομμάτι του νησιού, αποκόπηκε από την υπόλοιπη περιοχή. Οι κεντρικές επαρχιακές οδοί είτε είχαν πλημμυρίσει είτε είχαν μπλοκαριστεί από κατολισθήσεις.
![](https://www.kefaloniapress.gr/wp-content/uploads/2025/02/476642861-1843709499500276-2890834069708469396-n.jpg)
- Η οδός Κρανιάς έγινε ποτάμι. Αδύνατη η πρόσβαση στο Αργοστόλι.
- Ο δρόμος Πόρος – Σκάλα έκλεισε. Λάσπες και πέτρες τον έκαναν αδιάβατο.
- Η “πληγή” στα Καρούζα άνοιξε ξανά, κόβοντας στα δυο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Αργοστόλι-Πόρος.
- Η συγκοινωνία διαλύθηκε. Ο κόσμος που έφτανε από την Κυλλήνη αναγκάστηκε να πάει μέσω Σάμης στο Αργοστόλι.
Και μέσα σε αυτό το χάος, αν κάποιος είχε ανάγκη από ιατρική βοήθεια; Αν κάποιος πάθαινε έμφραγμα ή χρειαζόταν διακομιδή στο νοσοκομείο, ποιος θα τον έσωζε; Ασθενοφόρο δεν μπορούσε να περάσει! Η υγεία των πολιτών έμεινε στην τύχη της. Ευτυχώς είχε αδιά ο Αγιος και έβαλε το χέρι του.
(Δεν αναφέρονται τα στοιχεια της Λειβαθους γιατί δεν υπάρχουν σταθμοί στην περιοχη. Θα ενημερωθούμε αυριο από τον σταθμό του αεροδρομίου)
Η σημασία της πρόληψης – Τι έπρεπε να έχει γίνει;
Η σωστή διαχείριση μιας φυσικής καταστροφής ξεκινάει πριν αυτή συμβεί, με προληπτικά μέτρα και οργανωμένο σχέδιο δράσης. Η κεντρική πολιτική προστασία θα έπρεπε να έχει εκδώσει έγκαιρες προειδοποιήσεις και να ενημερώσει Περιφέρεια και Δήμους, να έχει ενημερώσει τους πολίτες για τις επικίνδυνες περιοχές .
Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και των Δήμων, Αντιπεριφερειάρχης, δημαρχοι, αντιδήμαρχοι ήταν στο μέτωπο δίπλα στον κόσμο, όμως κατόπιν εορτής αφου δεν υπήρξε δυνατόητα προετοιμασίας.
Το 112 δεν είναι εργαλείο που χρησιμοποιείται κατόπιν εορτής, αλλά μια ασπίδα πρόληψης που, αν είχε ενεργοποιηθεί εγκαίρως, θα μπορούσε να έχει αποτρέψει εγκλωβισμούς και καταστροφές.
![](https://www.kefaloniapress.gr/wp-content/uploads/2025/02/fagias.jpg)
Ποιος θα λογοδοτήσει;
Η Κεφαλονιά βίωσε σεισμούς το 2014. Πέρασε την καταστροφή του Ιανού το 2020. Κι όμως, το κράτος δεν έχει μάθει τίποτα.
Ποιος αποφάσισε να μην πατήσει το κουμπί του 112;
Ποιος θα εξηγήσει στους κατοίκους της Λάσσης, των Μεταξάτων, των Σβορωνάτων, των Μουσάτων, των Περατάτων, των Βλαχάτων, του Λουρδά , του Πόρου, της Σκάλας γιατί έπρεπε να ζήσουν ακόμα έναν εφιάλτη χωρίς καμία ενημέρωση και προετοιμασία;
![](https://www.kefaloniapress.gr/wp-content/uploads/2025/02/476374717-1328471848353295-9159313570771637254-n-scaled.jpg)
Η κεντρική πολιτική προστασία έχει υποχρέωση να προειδοποιεί, να ενημερώνει και να προστατεύει τις περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν κινδυνους. Δεν είναι απλά ένα ακόμα γραφειοκρατικό όργανο που ενεργοποιείται όταν είναι ήδη αργά. Το 112 δεν είναι για επίδειξη στις συνεντεύξεις τύπου. Είναι για να σώζει ζωές.
Η Κεφαλονιά ζητάει απαντήσεις και οχι δικαιολογίες.
Η Συντακτική Ομάδα του kefalonia Press
( Οι φωτογραφίες ειναι απο τα social media)