ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΥ, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;
ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
του Χρυσόστομου Μπούκα (Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας)
Η πατρίδα μας έχει τύχη μόνο με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στην αποδέσμευση της περιφέρειας από την “πλατεία Συντάγματος”. Πρέπει να δοθούν ανάσες στις περιφερειακές δυνάμεις. Διαφορετικά, ο δρόμος είναι απολύτως δεδομένος: από μνημόνιο σε μνημόνιο, από επιτροπεία σε επιτροπεία. Τέλος, ξεπούλημα όσων παραγωγικών μονάδων απέμειναν, χτισμένες με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.
Περιορίζομαι στην δημοκρατική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας στο νομό μας, με προτάσεις και θέσεις που θεωρώ ότι μπορούν να έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον.
ΠΕΣΥ (Περιφερειακό Σύστημα Υγείας):
Θα πρέπει να επανέλθει η ονομασία ΠΕ.Σ.Υ. που εννοιολογικά παραπέμπει στην περιφερειακή ανάπτυξη του συστήματος της δημόσιας υγείας. Η μετατροπή σε Δ.Υ.ΠΕ. (Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια) και Υ.Πε. (Υγειονομική Περιφέρεια) δεν είναι άδολη. Υποβαθμίζουν τον ρόλο της ανάπτυξης του συστήματος υγείας, είτε σε επίπεδο διοίκησης, είτε σε επίπεδο γεωγραφικών ορίων.
Το κράτος πρέπει επιτέλους να έχει στρατηγικό ρόλο στις πολιτικές κατευθύνσεις και οι τοπικές κοινωνίες, αναλόγως των αναγκών τους να μετουσιώνουν αυτή την πολιτική στην όσο περισσότερο επωφελή απόδοση των υπηρεσιών υγείας στις κοινωνίες.
ΠΕ.Σ.Υ. πρέπει να υπάρχει σε κάθε διοικητική Περιφέρεια της Ελλάδας. Ως εκ τούτου πρέπει να επανασυσταθεί και να λειτουργήσει ΠΕ.Σ.Υ. Ιονίων Νήσων.
Αυτό που κατακτήθηκε στο παρελθόν με αγώνες και μαχητική διεκδίκηση από τους ιόνιους πολίτες και ιδιαίτερα τους κερκυραίους, με τους αυτοδιοικητικούς αντιπροσώπους στην πρώτη γραμμή (Δήμαρχος Σαρλής) ενάντια σε κυβερνητικές αποφάσεις, πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητα.
Ας προχωρήσουμε όμως ένα βήμα παραπάνω, για μια μεταρρύθμιση απολύτως δημοκρατική, αναπτυξιακή και παραγωγική.
Είθισται, οι δημόσιες δομές να καταντούν λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης και οι διοικήσεις των ΠΕ.Σ.Υ. να διορίζονται από τον αρμόδιο υπουργό.
Όποια λάθη, όποιες παραλήψεις, ό,τι ρουσφετολογικό, ό,τι κομματικό, να εκτελούνται από τους αρμόδιους ΠΕΣάρχες. Δεν απολογούνται στις τοπικές κοινωνίες, παρά μόνο στον αφέντη-εργοδότη Υπουργό.
Συνήθως και διαχρονικά, όλοι οι αποτυχημένοι κομματικοί υποψήφιοι στις εκλογές, ή οι αυλικοί τοπικών βουλευτών, διορίζονται στις θέσεις αυτές για έναν επιπρόσθετο λόγο: να είναι η εμπροσθοφυλακή για την ανάσχεση των κυμάτων διαμαρτυριών πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Παρεμβαίνουν πυροσβεστικά με υποσχέσεις ή πετώντας κόκαλο για να γλύψουν οι αφελείς.
Είναι δημοκρατικό, είναι δίκαιο, είναι προοδευτικό, είναι συμφέρον, ο εκάστοτε ΠΕΣάρχης να εκλέγεται από το σύνολο των κατοίκων της κάθε ελληνικής περιφέρειας. Όποτε γίνονται εκλογές για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να υπάρχει και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τον ΠΕΣάρχη.
Δεν είναι λογικό, οι κάτοικοι μιας ολόκληρης περιφέρειας να ψηφίζουν για την ανάδειξη Περιφερειάρχη και Περιφερειακών Συμβούλων για την εκπροσώπηση μεγαλύτερων συμφερόντων και ανάπτυξης των περιφερειών της Ελλάδας και να μην είναι αιρετός ο ΠΕΣάρχης για θεματική ανάπτυξη και πρόοδο.
Θα είναι εκείνος που θα λογοδοτεί και θα ελέγχεται καθημερινά από τους πολίτες της περιφέρειας που θα εκπροσωπεί.
Ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και υπουργούς, εκείνος θα πρέπει να προγραμματίζει, να αξιολογεί, να ελέγχει, να υλοποιεί και να δίνει καθημερινό αγώνα για την βελτίωση των παροχών υγείας του λαού που εκπροσωπεί, μέσα από τις πολιτικές κατευθύνσεις του κράτους-στρατηγείου.
Διοικητής Νοσοκομείου:
Ο εκάστοτε διοικητής του νοσοκομείου να επιλέγεται με ψηφοφορία από τα δημοτικά συμβούλια της πόλης των νομών. Είναι περισσότερο ικανοί, εκείνοι που επιλέγονται από τον υπουργό;
Προσωπικά, διαβεβαιώνω ότι ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους, τουλάχιστον του δήμου Κερκυραίων, υπάρχουν πανάξια άτομα για να ασκήσουν καθήκοντα διοικητή νοσοκομείου.
Η διαφορά είναι απλή και κατανοητή, αλλά εξόχως αρνητική για τα συμφέροντα των πολιτών: ο εκλεγμένος πρόεδρος του νοσοκομείου από το δημοτικό συμβούλιο θα βρίσκεται συνεχώς υπό την βάσανο του ελέγχου και της κριτικής της τοπικής κοινωνίας στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο διορισμένος από τον υπουργό πρόεδρος, “ελέγχεται” από το τοπικό κόμμα και τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.
Αν οι προτάσεις αυτές δεν είναι λογικές, δημοκρατικές, αναπτυξιακές, ωφέλιμες για τον πολίτη και μάλιστα προς τη θετική κατεύθυνση, τότε εκείνοι που βολεύονται από τη στασιμότητα, ας αναπτύξουν δημόσια τα δικά τους επιχειρήματα.
Κάθε κυβέρνηση μας βομβαρδίζει με σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, που ω! του θαύματος, μέχρι σήμερα κανείς δεν βρέθηκε απέναντι στη δικαιοσύνη, κανένας δεν τιμωρήθηκε, εφόσον οι καταγγελίες των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών είναι αληθείς και τεκμηριωμένες.
Θυμίζω φράσεις υπουργών υγείας: “πιράνχας στο χώρο της υγείας”, “ληστεύουν το σύστημα υγείας”, “πάρτι στο χώρο της υγείας”. Φυσικά, οι πλέον αρμόδιοι για τον έλεγχο της κατασπατάλησης στο χώρο της υγείας, εάν αυτό συμβαίνει (μάλιστα το ανεβάζουν στο δυσθεώρητο ύψος των 84 δισεκατομμυρίων ευρώ) είναι οι ίδιοι που το καταγγέλλουν. Και αντί να στείλουν το φάκελο με τεκμηριωμένα στοιχεία στη δικαιοσύνη, ουσιαστικά εξαντλούν το θέμα σε κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές με αποτέλεσμα να εκδίδονται τόσα πορίσματα, όσα και τα κοινοβουλευτικά κόμματα που μετέχουν στην εκάστοτε επιτροπή. Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Μετά, λόγω μνημονίων, έτσι μας λένε, δεν υπάρχουν χρήματα για πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν υπάρχουν χρήματα για φάρμακα και υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία, όπου προσφεύγει κάθε Έλληνας πολίτης στη μέγιστη ανάγκη του.
Δεν είναι κράτος αυτό! Πρέπει να αφήσουμε πίσω ό,τι προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την λογική των πολιτών και είναι αντίθετο στα συμφέροντά του.
Ας προχωρήσουμε λοιπόν σε μια προοδευτική μεταρρύθμιση:
- Επανασύσταση και λειτουργία ΠΕ.Σ.Υ. Ιονίων Νήσων.
- Εκλογή Διοικητή ΠΕ.Σ.Υ. από τους κατοίκους κάθε Διοικητικής Περιφέρειας.
- Εκλογή Διοικητή Νοσοκομείου από το Δημοτικό Συμβούλιο κάθε πρωτεύουσας Νομού.
Κέρκυρα 26/4/2017