Εντάξει, ο φόβος είναι μέρος της ζωής όλων μας. Όλοι έχουμε κάποια πράγματα ή καταστάσεις που τα φοβόμαστε. Αν ο φόβος βασίζεται σε κάτι λογικό, όπως για παράδειγμα – «Φοβάμαι τις Τίγρεις» – είναι απόλυτα αποδεκτός. Κι εγώ, αν συναντούσα ξαφνικά μπροστά μου ένα αιλουροειδές 300 κιλών, θα φοβόμουν. Σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο, είναι λογικό να φοβηθείς την πρώτη φορά που κάθεσαι στη θέση του οδηγού. Είναι κάτι που δεν το έχεις ξανακάνει και είναι αναμενόμενο να σε τρομάζει η διαδικασία.
Τι γίνεται όμως όταν ο φόβος γίνεται εξωπραγματικός;
Όταν γίνεται τόσο παράλογος, που σε καταβάλλει τόσο ώστε να σου επηρεάσει τη ζωή; Όταν αρχίσει να παρεμβάλλεται στη ζωή σου και να σε εμποδίζει από το να εκτελέσεις απλές καθημερινές διαδικασίες, τότε ο φόβος γίνεται παράλογος και πλέον είναι μη παραγωγικός.Η αλήθεια είναι ότι πέρα από κάθε φόβο μας υπάρχει ένα μεγάλο κέρδος και μεγαλύτερη ασφάλεια. Κάθε φορά που ξεπερνάς έναν φόβο, δυναμώνεις. Ενισχύεις την αυτοπεποίθηση σου και την προσωπικότητα σου. Ο στρατηγός Patton είπε κάποτε ότι ο φόβος σκοτώνει πιο πολλούς από ότι ο θάνατος. Η αλήθεια είναι ότι θα πεθάνεις μία φορά μόνο.
Αν φοβάσαι όμως, θα πεθαίνεις κάθε φορά και από λίγο. Και κάθε φορά που θα αποφεύγεις το φόβο σου, θα σε κυνηγάει μέχρι να σε φτάσει και να σε πιάσει. Αξίζει να ζεις με αυτό τον τρόμο τη ζωή σου;Είναι πολλοί που μου λένε ότι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους είναι η έκθεση στο κοινό. «Δεν αντέχω τις παρουσιάσεις», «Δεν θέλω να με ρωτήσουν τίποτα», «Όταν ανεβαίνω στο βήμα, μου κόβονται τα πόδια και η μιλιά». Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι γνέφουν καταφατικά όσο το διαβάζουν αυτό.
Πως μπορείς να αναγνωρίσεις ότι ο φόβος σου δεν είναι ένας απλός καθημερινός φόβος αλλά κάτι παραπάνω που σε καταρρακώνει και σου στερεί χαρά από τη ζωή σου; Ότι γίνεται φοβία;
• Το ξέρεις όταν ο φόβος σου δεν είναι λογικός. (Οκ είναι μία αράχνη αλλά δεν είναι αυτή που δάγκωσε τον Φρόντο!)
• Το ξέρεις όταν ο φόβος σου προκαλεί έντονο άγχος και πανικό.
• Το ξέρεις όταν αποφεύγεις συγκεκριμένα μέρη, καταστάσεις ή ανθρώπους.
• Το ξέρεις όταν ο φόβος σου επιμένει για παραπάνω από έξι μήνες.
• Σωματικά υπάρχουν πολλά πράγματα που στο καταδεικνύουν.
• Έχεις δυσκολία στην αναπνοή.
• Η καρδιά σου χτυπάει σαν τρελή.
• Ιδρώνεις.
• Έχεις τάσεις φυγής.
• Αισθάνεσαι ότι θα λιποθυμήσεις.
Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσεις μία φοβία;
Φυσικά και υπάρχει. Παραπάνω από ένας τρόποι και μάλιστα αποδοτικοί. Αρκεί να διαλέξεις αυτόν που σε αντιπροσωπεύει καλύτερα.
- Ξεκινώντας να ξεπεράσεις μία φοβία, πρέπει να συνειδητοποιήσεις κάποια πράγματα. Πρώτα από όλα, πρέπει να καταλάβεις ότι αυτή η φοβία σου, σου καταστρέφει τη ζωή. Στερείσαι εμπειρίες και καταστάσεις για να αποφύγεις τη φοβία σου.
- Βρες συγκεκριμένα, τι είναι αυτό που σε φοβίζει. Κάνε ένα βήμα πίσω και κοίτα τη γενικότερη εικόνα. Σε φοβίζει ένα αντικείμενο, μία κατάσταση ή ένα άτομο; Μήπως κάτι άλλο; Δες τον εαυτό σου σαν να παίζει σε ταινία και εσύ είσαι θεατής στην ασφάλεια της αίθουσας του κινηματογράφου. Από εκεί δεν μπορείς να πάθεις τίποτα. Βρες τα λεγόμενα “triggers”. Έτσι λέγονται οι παράγοντες που πυροδοτούν τη φοβία σου. Αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε, μία κίνηση, ένας ήχος, μία οσμή, ένας χώρος, ακόμη και μία σκέψη. Όσο περισσότερο εκλογικέψεις την κατάσταση, τόσο πιο απλό θα είναι να την ξεπεράσεις.
- Αναρωτήσου, ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί αν συμβεί; Απλά να μην μπορείς να το παλέψεις. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μείνεις εκεί που βρίσκεσαι και να αφήσεις το μυαλό σου να απορροφήσει την κατάσταση. Σε τέτοιες καταστάσεις, ο πανικός μπλοκάρει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Αν του δώσεις λίγο χρόνο να αρχίσει να λειτουργεί λογικά, θα βρει τις απαραίτητες λύσεις για να το ξεπεράσεις. Ακόμη κι αν σου πάρει μία ώρα, είναι προτιμότερο από το να σου πάρει μία ολόκληρη ζωή.
- Εκθέσου στη φοβία σου. Καλά διάβασες. Το να το αποφεύγεις απλά σε τραυματίζει περισσότερο και κλιμακώνει την κατάσταση στο μυαλό σου. Φτιάξε ένα ασφαλές περιβάλλον και εκθέσου στη φοβία σου. Έχε και κάποιον άλλο μαζί σου για συμπαράσταση, αρκεί να μην έχει την ίδια φοβία με εσένα. Το τελευταίο που θες, είναι να τρέχετε μαζί προς την έξοδο!
- Μίλα για τη φοβία σου. Δεν υπάρχει λόγος να το κρατάς μέσα σου. Δώσε φωνή σε αυτό που σε προβληματίζει. Αν δεν μπορείς να το συζητήσεις με φίλους ή συγγενείς, μίλα σε έναν ειδικό. Έχουμε περισσότερους τρόπους να σε βοηθήσουμε.
Πηγή: humanadvanced.com