Διαβάσαμε στο διαδίκτυο ότι στις 11 Ιουνίου, των Αγίων Πάντων που κατά παράδοση τιμάται και η μνήμη των Αγίων Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος, των επονομαζομένων και Αγίων Φανέντων, τελέσθηκε θεία λειτουργία στην μνήμη τους εκτός από την Σάμη και στο Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη όπου, επίσης, υπάρχει λάρνακα με τμήματα λειψάνων Τους.
Ας δούμε, εν τάχει, το ιστορικό:
Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος επέστρεψε με την συνοδεία του από τη Βενετία συνοδεύοντας τμήματα των λειψάνων των προαναφερομένων Αγίων. Τα λείψανα φιλοξενήθηκαν επί τρεις μήνες στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Καβουρίου Αττικής.
Η επίσημη υποδοχή των λειψάνων στο λιμάνι της Σάμης έγινε το Σάββατο των Μυροφόρων 2 Μαΐου 2009 παρουσία του Καθολικού Αρχιεπισκόπου των Ιονίων Νήσων Ιωάννη, των Μητροπολιτών Κεφαλληνίας Σπυρίδωνος, Λαρίσσης Ιγνατίου, Καστορίας Σεραφείμ, Σύρου Δωροθέου, Γλυφάδας Παύλου, Λέρου Παϊσίου, των αρχών του νησιού και κόσμου.
Τότε εγράφη στις τοπικές, και όχι μόνο, ιστοσελίδες και αναρτήθηκε φωτογραφία με την αρχική αργυρή λάρνακα με τα τμήματα των λειψάνων και των τριών Αγίων -τρία λείψανα τον αριθμό – που εναποτέθηκαν μόνιμα στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σάμη Κεφαλονιάς.
Τα ερώτηματά μας είναι το εξής :
- τελικά πόσα τμήματα λειψάνων επεστράφησαν από την Βενετία; Αν ήταν μόνο τα τρία αρχικά, που τώρα βρίσκονται στην Κεφαλονιά, σαφώς δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν τα επιπλέον τμήματα που βρίσκονται στον προαναφερόμενο Ναό της Μητρόπολης Γλυφάδος.
- Αν επεστράφησαν πλείονα των τριών λειψάνων, γνωστοποιήθηκε τότε ή εμείς δεν το αντιληφθήκαμε;
- Αν δόθηκαν τμήματα λειψάνων και στην Μητρόπολη Γλυφάδος, πότε έγινε αυτή η πράξη και από ποια εκκλησιαστική αρχή ; Από την Μητρόπολη Κεφαλληνίας ή από τις εκκλησιαστικές αρχές της Βενετίας;
Με τιμή
Γεώργιος Δημαράτος και Νικόλαος Ευθυμιάτος, Αθήνα
[…] περί των αποτμημάτων των Λειψάνων των Αγίων Φανέντων(εδώ το λίνκ της επιστολής). Δυστυχώς τόσο η Ι.Μ. Κεφαλληνίας όσο και η Ι.Μ […]