Μπορεί το σκάνδαλο του SIKYON COAST HOTEL στο Ξυλόκαστρο, και της σχέσης του με το Δήμο Κεφαλονιάς να έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη τοπική κοινωνία με το αποκαλυπτικό άρθρο του kefaloniapress ( διαβάστε κλικ εδώ), εν τούτοις φαίνεται ότι πρόκειται για μια υπόθεση που κρατάει χρόνια και η νυν δημοτική αρχή, απ’όσα σιγά-σιγά έρχονται στο φως, την ήξερε πολύ καλά..
Όλα όσα αναφέρουμε στη συνέχεια είναι πλήρης ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ από τα δημοσιευμένα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς στην οποία είχε συζητηθεί το θέμα το 2016..
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..
Στο πρακτικό της 24ης τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς στις 14 Ιουλίου 2016 , τέθηκε για συζήτηση το θέμα: “Κατάθεση αίτησης εκούσιας δικαιοδοσίας ενώπιον του Εφετείου Πατρών και ορισμός δικηγόρου» χωρίς να αναφέρεται στον τίτλο του θέματος περί ποιου ζητήματος θα γίνει η αίτηση.
Τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσε η Προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου , δικηγόρος κ. Νίκη Χριστοφοράτου.
Από την εισήγηση της κυρίας Χριστοφοράτου καταγράφουμε την ιστορία της Δωρεάς Τυπάλδου.
- Στις 13 Μαΐου 1993 απεβίωσε στο Μαρούσι ο αείμνηστος Σπυρογεράσιμος Τυπάλδος ή Τζάνης . Κατά το χρόνο του θανάτου του άφησε την από 9-3-1988 ιδιόγραφη διαθήκη του στην οποία άφηνε γενική κληρονόμο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του τη σύζυγο τους Σουζάνα Γιάις.
- Επιπρόσθετα ανέφερε ότι την επικαρπία του κτήματος της Συκιάς (SIKYON ) όπου είχε κάνει τουριστικές εγκαταστάσεις με την επωνυμία ΣΙΚΥΩΝ ΜΠΗΤΣ άφηνε εφόρου ζωής στη σύζυγο του.
- Μετά το θάνατό του αυτές οι εγκαταστάσεις θα περιέρχονταν στο Δήμο Ληξουρίου και με τα έσοδά του θα σπούδαζαν δυο νέοι προερχόμενοι από την Κεφαλονιά.
- Το έτος 1988 ο Σπυρογεράσιμος Τυπάλδος εισέφερε το εν λόγω ακίνητο στην Ανώνυμη Εταιρία που συστάθηκε από τον ίδιο και τη σύζυγό του , έναντι 14.547 μετοχών .
- Στις 13 Φεβρουαρίου 2016 απεβίωσε και η Σουζάνα χήρα Τυπάλδου.
- Μετά το θάνατο της Σουζάνας Τυπάλδου η εταιρία ενημερώνει τον Δήμο Κεφαλονιάς μέσω του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της, ότι προτίθεται να υλοποιήσει την επιθυμία του αποθανόντος Σπυρογεράσιμου Τυπάλδου , να σπουδάζουν δυο νέοι από την Κεφαλονιά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ερμηνεία της διαθήκης που θα ταυτίζει το Κτήμα της Συκιάς με τις 14.574 μετοχές.
Ήδη όμως, όπως προκύπτει από την ενημέρωση της κ. Χριστοφοράτου, ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει ενημερωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Δ/ση Κοινωφελών Περιουσιών, από το….2015 !
Συγκεκριμένα με το με αριθ. πρωτ. 18396/334/2015 έγγραφο της η Αποκεντρωμένη Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Δ/ση Κοινωφελών Περιουσιών, ζητούσε από το Δήμο Κεφαλλονιάς να ενημερώσει την Υπηρεσία εάν έχουν περιέλθει στην κυριότητα του τα περιουσιακά στοιχεία της διαθήκης του Σπυρογεράσιμου Στυλ. Τυπάλδου.
Σήμερα οι εν λόγω τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν πια αναβαθμιστεί σε ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων με την εμπορική επωνυμία SIKYON COAST HOTEL AND RESORT στο οποίο ιδιοκτήτες εμφανίζονται τα αδέλφια Λεωνίδας και Ιωάννης Τυπάλδος, ως εγγόνια του αρχικού ιδιοκτήτη. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν: οικόπεδο 7.625,48 τ.μ. ,τη περίφημη βίλα του μεγάλου ποιητή Άγγελου Σικελιανού και ξενοδοχείο 4 αστέρων 41 δωματίων.
Αυτή λοιπόν ήταν η ενημέρωση της κ. Χριστοφοράτου στην οικονομική επιτροπή όπως προκύπτει από την απόφαση 195/2016 (ΑΔΑ: ΩΤΦ7ΩΕ5-Δ78).
Οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου και οι ….εξ ουρανού απόγονοι Τυπάλδου!!
Από δική μας έρευνα προκύπτει επίσης ότι,
- το 2006 γίνεται αύξηση Κεφαλαίου με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών λόγω υπεραξίας του ακινήτου ώστε να καταβληθεί ο σωστός φόρος.
- Από κει και πέρα γίνονται συνεχείς αυξήσεις Κεφαλαίου , ετσι η κατάσταση των μετοχών του Δήμου ενώ αρχικά ήταν 14.500 Δήμος Παλικής και 3.000 Τυπάλδος σε σύνολο 17.500 σήμερα (2017) έχουν διαμορφωθεί : 55.500 μετοχές απο τις οποίες ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει 14.500 κατρακυλώντας στο 20% περίπου.
Τα αυτονόητα ερωτήματα είναι:
- Ήταν νόμιμη αυτή η αύξηση κεφαλαίου δίχως τη συμμετοχή του (τότε) Δήμου Παλικής?
- Είχε το δικαίωμα η χήρα Τυπάλδου να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς την ενημέρωση του Δήμου Κεφαλονιάς?
- Ηταν πραγματική η αύξηση Κεφαλαίου? Καταβλήθηκαν χρήματα ή ήταν στα χαρτιά?
Εμπειροι νομικοί εστιάζουν τη νομική εξέλιξη της υπόθεσης πάνω σε αυτά τα τρία ερωτήματα. Η απάντηση των δικαστηρίων σε αυτά θα λύσει τελεσίδικα το θέμα. ‘Η θα επιστρέψει ο Δήμος ως κύριος μέτοχος ή θα αρκεστούμε στα ψίχουλα που μας δίνουν οι κληρονόμοι..
Ενώ τω μεταξύ σε διάφορα κοσμοπολίτικα δημοσιεύματα και παρουσιάσεις του ξενοδοχείου SIKYON COAST από το 2014 και μετά (Διαβάστε εδω κλικ) , εμφανίζονται δυο κύριοι οι οποίοι δηλώνουν εγγόνια του Σπυρογεράσιμου Τυπάλδου με το όνομα Ιωάννης και Λεωνίδας Τυπάλδος, για τους οποίους η κ. Χριστοφοράτου στην ενημέρωση της στην οικονομική επιτροπή στις 14/7/2016, όπως προαναφέραμε, είπε ότι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες.
Αυτό είναι μια μεγάλη έκπληξη καθώς όλοι γνωρίζουν ότι οι αδελφοί Τυπάλδου δεν είχαν αποκτήσει ΚΑΝΕΝΑΝ απόγονο. Και όμως ο Λεωνίδας Τυπάλδος δίνει συνεντεύξεις και μιλάει με συγκίνηση για τα παιδικά του χρόνια με τον εφοπλιστή ..παππού του!!
Η Αποκεντρωμένη ..
H κ. Χριστοφοράτου ισχυρίζεται μάλιστα στην ενημέρωση της στις 14/7/2016 ότι η Δ/νση Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Πάτρα), εμμένοντας στην άποψή της ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς μετά το θάνατο της χήρας Τυπάλδου λόγω απόσβεσης επικαρπίας, έχει στην αποκλειστική του κυριότητα 14.574 αρχικές μετοχές της εταιρίας ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΙΚΥΩΝ ΜΠΗΤΣ ΑΕ ζήτησε από το Δήμο να προβεί σε κατάθεση αίτησης στο Εφετείο Πατρών προκειμένου να επιλυθεί η αμφιβολία περί του περιεχομένου της βούλησης του αείμνηστου Σπυρογεράσιμου Τυπάλδου.
Η Οικονομική Επιτροπή λοιπόν, όπως αναφέρθηκε ήδη, πριν 18 μήνες, στις 14 Ιουλίου 2016 ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε (αριθμός απόφασης 195/2016) να κατατεθεί αίτηση.
Παρόντες στη λήψη της υπ΄αριθμό 195 απόφασης της οικονομικής επιτροπής ήταν : Αντιδήμαρχος Σοφία Γαρμπή, Διονύσιος Λυκούδης Αντιδήμαρχος, Ιωάννης Λυκούδης μέλος ΔΣ, Αλυσανδράτος Γεράσιμος μέλος ΔΣ, Γκισγκίνης Νίκος μέλος ΔΣ.
Κι εδώ προκύπτει ένα μείζον ζήτημα για τον Δήμο Κεφαλονιάς και την Δημοτική Αρχή: Η προσφυγή στην δικαιοσύνη για να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα του Δήμου στη διαθήκη Τυπάλδου, δεν προήλθε από την Δημοτική Αρχή αλλά από την….. Δ/νση Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης !! Δηλαδή εάν δεν είχε θέσει το ερώτημα η Αποκεντρωμένη θα κοιμόμασταν ακόμα ύπνο βαθύ για αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου??
Τον Οκτώβριο του 2016, δύο μήνες δηλαδή μετά την λήψη της σχετικής απόφασης από την οικονομική επιτροπή με αποφάσεις του Δήμαρχου Κεφαλονιάς προσλαμβάνεται δικαστικός επιμελητής στο Ξυλόκαστρο για την επίδοση της αίτησης και δικαστικός επιμελητής στη Πάτρα για επίδοση της αίτησης στο Εφετείο Πατρών.
Ακολουθεί 14 μηνών ..σιωπή από το Δήμο Κεφαλονιάς. Τουλάχιστον στις αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η υπόθεση δεν εμφανίζεται.
Αναρωτιόμαστε:
- όλο αυτό το διάστημα των 14 μηνών υπήρξε προσωπική επικοινωνία μεταξύ των αδελφών Τυπάλδου και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής?
- Αληθεύει ότι σε αυτό το διάστημα έγιναν τουλάχιστον τρεις επισκέψεις στο ΔημαρχείοΚεφαλονιάς από τους αδελφούς Τυπάλδου?
- Εάν έγιναν οι συναντήσεις με ποιους συναντήθηκαν? Τι συζήτησαν? Γιατί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτές τις συναντήσεις?
Και ξαφνικά ξεσπάει η θύελλα!!
Στις 29 Αυγούστου 2017 στις 13.00μμ μετά από προσωπικά τηλεφωνήματα του ίδιου του Δήμαρχου , καλούνται στο Δημαρχιακό Μέγαρο οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων για κατεπείγουσα συνάντηση –ενημέρωση !!! Χωρίς να ξέρουν το θέμα !!!! Ευτυχώς που δεν είμαστε σε εμπόλεμη περιοχή γιατί θα κοψοχόλιαζαν οι άνθρωποι.. Από τη σύσκεψη απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Παρίσης λόγω μη ενημέρωσής του (και όχι ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης. Ο Δήμαρχος απουσίαζε απο τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο).
Τους επικεφαλείς των παρατάξεων ανέλαβαν να ενημερώσουν ο Δήμαρχος , ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Λυκούδης και η κ. Χριστοφοράτου (προϊσταμένη των νομικών υπηρεσιών του Δήμου) . Η ενημέρωση αφορούσε την υπόθεση “SIKYON COAST HOTEL” ζητώντας κυρίως μυστικότητα και διακριτικότητα!!
Εάν είναι ακριβής η πληροφόρησή μας , φαίνεται ότι υπήρχε (εκ των υστέρων) ανησυχία από τη Δημοτική Αρχή εάν ήταν ενδεδειγμένη νομικά ως η καλύτερη πράξη που έπρεπε να γίνει η αίτηση που κατατέθηκε από το Δήμο με προτροπή της Αποκεντρωμένης το 2015 .
Εάν αυτό δεν ήταν η σωστή διαδικασία τότε υπάρχει κίνδυνος να χάσει ο Δήμος όλες τις μετοχές!! και προκειμένου να μη χαθούν μετοχές φαίνεται ότι υπάρχει ο προβληματισμός σε στελέχη της Δημοτικής Αρχής μήπως να αρκεστούμε στο 25% που προσφέρουν οι νέοι ιδιοκτήτες «Τυπάλδου» ..
Στη σύσκεψη κορυφής στο Δημαρχιακό Μέγαρο δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των επικεφαλείς και της δημοτικής αρχής, αντίθετα, από την αντιπολίτευση ζητήθηκε πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός ημερήσιας διάταξης στις 31/8.
Μετά από όλα αυτά ανακύπτουν πολλά ερωτήματα:
Τι διαδραματίστηκε (αν διαδραματίστηκε) αυτά τα δύο (σχεδόν) χρόνια (από το 2015 που στάλθηκε το έγγραφο της Αποκεντρωμένης) μεταξύ των εκπροσώπων του Δήμου Κεφαλονιάς και των εκπροσώπων της Εταιρίας? Υπήρξαν προσωπικές συναντήσεις των φερόμενων ιδιοκτητών με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής?
Γιατί ξαφνικά το θέμα έγινε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ (ενώ πηγαίναμε χαλαρά επί δύο χρόνια) και ζητούνται κατεπείγουσες αποφάσεις και «όρκοι» σιωπής?
Η Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 30 Αυγούστου 2017
Την επομένη της συνάντησης των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και του Αντιδημάρχου κ. Λυκούδη , στις 30 Αυγούστου δηλαδή, συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή σε τακτική συνεδρίαση με πρόσκληση που είχε σταλεί στα μέλη της στις 25 Αυγούστου.
Στην αρχή της συνεδρίασης η πρόεδρος της ΟΕ κ. Γαρμπή θέτει εκτός ημερήσιας διάταξης ως κατεπείγον το θέμα «Ανάθεση σύνταξης έκθεσης νομικών και οικονομικών ζητημάτων» που μεθερμηνευόμενο …. αφορά την υπόθεση του SIKYON COAST HOTEL !!!
Τι συνέβηκε και από τις 25/8 που στάλθηκε η πρόσκληση για τη συνεδρίαση της ΟΕ έως τις 30/8 που συνεδρίασε η Επιτροή , και η υπόθεση SIKYON COAST HOTEL από ξεχασμένη εγινε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ??
Κατά πλειοψηφία η οικονομική επιτροπή αποφασίζει «Την ανάθεση σύνταξης μελέτης-έκθεσης για την υπόθεση της δημόσιας διαθήκης του αποβιώσαντος Σπυρογεράσιμου Τυπάλδου ή Τζάνη στα δικηγορικά γραφεία Αθηνών : Κ. Μ Πετούμενος και _. Κ Μηχιώτης (ΚΜΡLaw) τα οποία διαθέτουν την ειδική γνώση και εμπειρία και θα μελετήσουν επισταμένως την υπόθεση» . Η ΟΕ δεν ενημερώθηκε με κανένα ντοκουμέντο (βιογραφικά δικηγόρων, παρουσίαση εταιρείας, αναφορά σε δικαστικές αποφάσεις κλπ) ότι όντως αυτή η εταιρία των δικηγόρων είναι εξειδικευμένη σε παρόμοια θέματα.
Η απόφαση 212/2017 (ΑΔΑ: 7ΧΨ8ΩΕ5-ΠΡΧ) λαμβάνεται κατά πλειοψηφία (και με τη ψήφο του Γεράσιμου Δημητράτου από του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ), ενώ οι σύμβουλοι της μειοψηφίας φέρονται ναι μεν να συμφωνούν με την εισήγηση αλλά τελικά …..να μην την ψηφίζουν γιατί ο κάθε ένας προσθέτει και κάτι δικό του.
Πάντως από την εισήγηση της προϊσταμένης της νομικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Νίκης Χριστοφοράτου προκύπτει ότι
«Από τη μελέτη του φακέλου και την εν γένι εξέταση του, προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα για την εν λόγω υπόθεση, η οποία έχει σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον για το Δήμο μας» . τα οποία οδηγούν αναπόφευκτα στο ερώτημα:
Δύο περίπου χρόνια από τότε που έλαβε γνώση η Δημοτική Αρχή της υπόθεσης, φυσικά κατά τους ισχυρισμούς της ιδίας ….., πως γίνεται να προκύπτουν ….νέα δεδομένα και τώρα (!!!) αποφασίζει να αναθέσει την υπόθεση σε …..εξειδικευμένο γραφείο. Πως μπορεί να χαρακτηριστεί ΕΠΕΙΓΟΝ ένα θέμα που σέρνεται δυο χρόνια σε συζητήσεις μηδέποτε ανακοινώσιμες εντός και εκτός του Μεγάρου?
Η αποκάλυψη από το kefaloniapress
Στις 31 Αυγούστου 2017, το kefaloniapress δημοσιοποιεί το θέμα με το σχετικό άρθρο.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας και μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση, δημοτικοί σύμβουλοι απαιτούν να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίαζε την ίδια ημέρα το απόγευμα σε τακτική συνεδρίαση.
Παρ’ ότι την προηγουμένη ημέρα το θέμα εμφανίσθηκε ως …..κατεπείγον στην οικονομική επιτροπή, η δημοατική αρχή αρνήθηκε να το συζητήση αρχικά , τελικά η πλειοψηφία του ΔΣ δέχτηκε τη συζήτηση στην οποία κλήθηκε εσπευσμένα η δικηγόρος κ. Χριστοφοράτου.
Δεν κλήθηκαν όμως οι κατά τύπους και ουσία αρμόδιοι: οι επικεφαλής της υπηρεσίας για τη Περιουσία του Δήμου. Οι δημοτικοί υπάλληλοι του πρ. Δήμου Παλικής που διαχειρίζονταν την περιουσία του Δήμου έως την ενοποίηση, και οι υπάλληλοι του Δήμου Κεφαλονιάς που παρέλαβαν την περιουσία του Δήμου Παλικής . Αναρωτιόμαστε γιατί δεν κλήθηκε στη συνεδρίαση η αρμόδια υπηρεσία..
Το τι συνέβηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και πως κατέληξε από απολογία της Δημοτικής αρχής για τους χειρισμούς της σε «δίκη» σε βάρος του πρ. Δημαρχου Παλικής Βασίλη Ρουχωτά, μπορείτε να το διαβάστε εδώ..
√ Μπορείτε να ακούσετε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συζητηση του θέματος, εδω κλικ
Τελειώνοντας το σημερινό σημείωμα επισημαίνουμε ότι τα ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει η δημοτική αρχή είναι ιδιαίτερα σοβαρά για τις ευθύνες της στην σημερινή κατάληξη της υπόθεσης , να κινδυνεύει ο Δήμος να χάσει τις μετοχές του στο SIKYON COAST HOTEL. Με το να προσπαθεί να αποπροσανατολίσει κατηγορώντας τον πρ. δήμαρχο Παλικής Βασίλη Ρουχωτά, μπορεί να κερδίζει λίγο χρόνο, αλλά ο Δήμος κινδυνεύει να χάσει ένα σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο..
Και με την ευκαιρία του σκανδάλου SIKYON COAST HOTEL, δεν ψαχνόμαστε μήπως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ξεχασμένων ακινήτων του Δήμου τα οποία είτε καταρρέουν στο διάβα του χρόνου , είτε είναι μισθωμένα χωρίς.. μίσθωμα?
Συνεχίζεται..
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
[…] υπόθεση του σκανδάλου “Δήμος-Sikyon Coast Hotel” (διάβασε εδω κλικ) κέντρισε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας […]
[…] υπόθεση του σκανδάλου “Δήμος-Sikyon Coast Hotel” (διάβασε εδω κλικ) κέντρισε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας […]