Ο οικισμός εκτίνεται αριστερά του δρόμου που οδηγεί στο Φισκάρδο, μετά τα Ματσουκάτα, εφαπτόμενος στο δρόμο, ανηφορίζει στην ομαλή πλαγιά του λόφου φθάνοντας και πέρα από την κορυφή του.

Καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 30 στρεμμάτων και είναι κτισμένος κυρίως με βορειανατολικό ως νοτιανατολικό προσανατολισμό με μέσο υψόμετρο περίπου 170 μέτρα από την θάλασσα.  Από το Φισκάρδο που είναι το επίνιον ατης περιοχής απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα.

Περιγραφή οικισμού

Τα Τσελεντάτα πρωτοεμφανίζονται στην απογραφή του 1879 και του 1920 αναφέρονται σαν Ανω και Κάτω Τσελεντάτα με συνολικό πληθυσμό 250 κατοίκους.

Το 1928 αναφέρονται μόνο ως Τσελεντάτα. Εκτοτε παρουσιάζουν συνεχή μείωση πληθυσμού καταλήγοντας στην απογραφή του 1991 με 41 κατοίκους. Ο οικισμός διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Φισκάρδου από τη σύστασή της το 1912.

Στα Τσελεντάτα δεν ταιριάζει ο όρος «εγκαταλελειμμένος οικισμός «. Αρκετά από τα σπίτια του οικισμού έχουν υποστυλωθεί και στεγάζουν τους ενοίκους τους μόνιμα ή εποχικά για τις διακοπές τους. (ΣΣ σήμερα -2017- ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτησιών του οικισμού έχει περάσει σε ξένους με αγοροπωλησίες κυρίως σε Ιταλούς.

Το εσωτερικό οδικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση και συντηρείται λόγω του τουρισμού.

Ο οικισμός έχει εξαιρετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για νέες οικοδομές στη περιοχή ώστε να κρατήσουν τον χαρακτήρα τους.

Τα Τσελεντάτα είναι ένα ακόμα χαμένο διαμάντι της Κεφαλονιάς που δυστυχώς φαίνεται να περνάει σε ξένα χέρια.

Πηγή : Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί της Κεφαλονιάς

  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • Ιανουάριος 1996
  • Ομάδα Εργασίας
  • Ιωάννα Μελιδώνη, αρχιτέκτων μηχανικός
  • Ρεγγίνα Ραζή, αρχιτέκτων μηχανικός
  • Βασίλης Πινιατώρος, τοπογράφος μηχανικός

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το Νοέμβριο του 2017

Το σχολείο

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. Έτσι για ενημέρωση ο πληθυσμός των Τσελεντάτων στην επίσημη απογραφή Κεφαλονιάς και Ιθάκης του 1889 βλέπε, (//www.portoassos.gr/πληθυσμός-κεφαλονιάς-ιθάκης-1889/ ) Δήμος Δολιχίου, εμφανίζεται λεπτομερώς σαν:
    Άνδρες – 101
    Γυναίκες – 205
    Σύνολο – 306
    Φυσικά πρέπει να λείπουν τουλάχιστον άλλοι 70-80 άντρες σαν ναυτικοί ή μετανάστες.
    Αλλιώς θα υπήρχε γυναικοκρατία! Χα χα.
    Όπως επίσης δεν φαίνονται άνω – κάτω τοιαύτα και σας έχουνε γράψει και λάθος(?) ως Τσεπεντάτα.

    Σπ. Ρόκκος

  2. We hope the Italian presence in Tselendata doesn’t bother anybody. We, actually love this village and we restored abandoned houses trying to manteing the traditional character.
    Marzia and Piero

Comments are closed.