√ Απαγορεύεται ρητά η με οποιοδήποτε τρόπο παράνομη αναπαραγωγή του κειμένου, μέρους του κειμένου ή και στοιχείων του κειμένου.

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι : Ποιος θα ήταν ο συσχετισμός δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς αν οι εκλογές είχαν γίνει με την απλή αναλογική το 2014?

Μετά από κυοφορία αρκετών μηνών δόθηκε στη δημοσιότητα το περιβόητο νομοσχέδιο που αφορά την ανασυγκρότηση των Δήμων και των περιφερειών , με την   ονομασία ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ  (δες εδώ) .

Οι δυο βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στις δημοτικές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου 2019   είναι:

  • η απλή αναλογική δίχως αστερίσκους και υποσημειώσεις «άδολη αναλογική»)  και,
  •  το εκλογικό σύστημα στις Τοπικές Κοινότητες που μετονομάζονται σε Κοινότητες, όπως παλιά.

Η  απλή αναλογική στο Δήμο Κεφαλονιάς

  Θα πάρουμε ως βάση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2014 και θα βγάλουμε τις έδρες στο δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που προτείνεται στο νομοσχέδιο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ενδέχεται το σπάσιμο του Δήμου Κεφαλονιάς σε τρείς τουλάχιστον μικρότερους Δήμους, όμως στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ δεν αναφέρεται ο χωροταξικός σχεδιασμός των δήμων  , οπότε προχωράμε με τα υπάρχοντα δεδομένα  :  Ενιαίος Δήμος Κεφαλονιάς και εκλογικό σύστημα η απλή  αναλογική.

  1. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2014

Στις δημοτικές εκλογές του 2014, η κάλπη έδωσε τα εξής αποτελέσματα στους δημοτικούς συνδυασμούς (αναφέρουμε για καλύτερη κατανόηση τα ονόματα των επικεφαλή των συνδυασμών):

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ : 6.703 ψήφους
  • ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ :  5.216 ψήφους
  • ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ : 5.142 ψήφους
  • ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ : 2.169 ψήφους
  • ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΣΚΙΝΗΣ : 2.093 ψήφους
  • ΗΛΙΑΣ ΠΑΡΙΣΗΣ : 687 ψήφους

 Άθροισμα ψήφων : 22.010

 Αυτοί οι συνδυασμοί μοιράστηκαν 41 έδρες του δημοτικού συμβουλίου.

  1. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2104 εάν ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής

Με βάση το νέο νόμο για να βγει το «μέτρο» των ψήφων προστίθεται ο αριθμός των ψήφων όλων των συνδυασμών  (στην δικιά μας περίπτωση το άθροισμα είναι 22.010) και διαιρείται με τον αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (41 για το δήμο Κεφαλονιάς).

Το πηλίκο της διαίρεσης  αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Άρα για το δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς το εκλογικό μέτρο είναι οι  537 ψήφοι.

Στη συνέχεια διαιρείται ο αριθμός των ψήφων κάθε συνδυασμού με το εκλογικό μέτρο και βγαίνει ο αριθμός των εδρών κάθε συνδυασμού. Αν απομένουν έδρες αδιάθετες , τότε πάνε στον συνδυασμό  με  το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων.

Με την απλή αναλογική ο αριθμός των εδρών της κάθε παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς θα ήταν  ο ακόλουθος (σε παρένθεση ο σημερινός αριθμός των συμβούλων):

  • Αλέξανδρος Παρίσης: 12 (25)
  • Θεόφιλος Μιχαλάτος:  10 (6)
  • Αλέκος Καλαφάτης: 10 (5)
  • Γεράσιμος Δημητράτος: 4 (2)
  • Νίκος Γκισγκίνης: 4 (2)
  • Ηλίας Παρίσης .: 1 (1)

 Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης αν ίσχυε η απλή αναλογική θα απείχε πολύ από την άνεση της απόλυτης πλειοψηφίας των σημερινών 25 συμβούλων και θα ήταν υποχρεωμένος να συνεργαστεί με το λιγότερο ένα συνδυασμό προκειμένου να διοικήσει το Δήμο ! (απαιτούμενος αριθμός συμβούλων για πλειοψηφία τουλάχιστον 21).

Ο αριθμός των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της απλή αναλογικής

Από τους εκατοντάδες υποψήφιους που ήθελε ένας συνδυασμός για να κατέβει στις εκλογές το  2014 ,  με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ απαιτούνται έως 50 υποψήφιοι εκ των οποίων 30 άνδρες και  20 γυναίκες ή το αντίστροφο.

Η απλή αναλογική στην εκλογή Κοινοτικών Συμβουλίων και Κοινοταρχών.

Στο νέο νομοσχέδιο του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ  τα χωριά (κοινότητες) αποκτούν ουσιαστικές αρμοδιότητες και δικό τους προϋπολογισμό !

Αποδεσμεύονται οι υποψήφιοι από τους συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων .

Έτσι όσες κοινότητες έχουν μέχρι 500 κατοίκους θα εκλέγουν ένα πρόεδρο (κοινοτάρχη), όσες έχουν άνω των 500+1 κατοίκους θα εκλέγουν 3μελές Κοινοτικό Συμβούλιο.

 Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι η εκλογή των Κοινοτικών συμβουλίων θα γίνεται σε ξεχωριστή κάλπη από αυτή για το δήμαρχο.

Στις Κοινότητες με 501+ κατοίκους  κατεβαίνουν  συνδυασμοί, είτε «παραρτήματα» κεντρικών συνδυασμών που διεκδικούν το Δήμο και φέρουν τον ίδιο τίτλο της παράταξης , είτε ξεχωριστοί συνδυασμοί  ή ανεξάρτητοι ,   ΜΟΝΟ την συγκεκριμένη Κοινότητα.

Το 3μελές Κοινοτικό συμβούλιο θα εκλέγεται με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι  κοινότητες με πάνω από 500 κατοίκους στην Κεφαλονιά,  συμπεριλαμβανομένων του Αργοστολίου και του Ληξουρίου που θα εκλέξουν Κοινοτικό Συμβούλιο, είναι όλες κι όλες 15.

Από τις 15 Κοινότητες της Κεφαλονιάς οι  παρακάτω 13 θα εκλέξουν 3μελές Κοινοτικό Συμβούλιο :  (Σε παρένθεση ο πληθυσμός της κάθε Κοινότητας).

  •  Σκάλα (1.990 κάτοικοι)
  • Πόρος (1.200 κάτοικοι)
  • Φαρακλάτα (1.056  κάτοικοι)
  • Σάμη (1.056 κάτοικοι )
  • Βλαχάτα (849 κάτοικοι)
  • Ομαλά (838 κάτοικοι)
  • Περατάτα (793 κάτοικοι )
  • Σβορωνάτα (750 κάτοικοι)
  • Αγία Ευφημία (706 κάτοικοι)
  • Λακύθρα (673 κάτοικοι)
  • Σπαρτιά (552 κάτοικοι)
  • Κατωγή (533 κάτοικοι)
  • Διλινάτα (502 κάτοικοι)

 Και οι δυο μεγάλες Κοινότητες  :

  •  Το Αργοστόλι (11.245  κάτοικοι) θα εκλέξει 11μελές συμβούλιο ,και
  • το Ληξούρι (4.202 κάτοικοι) θα εκλέξει 5μελές συμβούλιο.

 Στις υπάρχουσες 56 Κοινότητες με αριθμό κατοίκων λιγότερους από 500 άτομα, συγκροτείται  λίστα υποψηφίων, ΕΝΑ ψηφοδέλτιο δηλαδή, στο οποίο καταγράφονται οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά και εκλέγεται όποιος πάρει τους περισσότερους σταυρούς , με τους αναπληρωματικούς φυσικά.

Τι αλλαγές θα φέρει στη πολιτική ζωή του νησιού μας η απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές.

Με την απλή αναλογική σταματάνε οι υπερεξουσίες του εκάστοτε δημάρχου και της δημοτικής αρχής .

Ο δήμαρχος προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα και τη πολιτική του:

 ή θα πρέπει να «σαρώσει» στις εκλογές εξασφαλίζοντας στην κάλπη το 50% συν ένα του εκλογικού σώματος ,εν προκειμένω στην Κεφαλονιά κάτι περισσότερους από 11.000!! ψήφους , (έναντι των 6.703 του 2014),

ή να κάνει συμμαχίες με άλλες παρατάξεις ή και ανεξάρτητους που εκλέχθηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 21 συμβούλων στο 41μελές δημοτικό συμβούλιο.

Η συνεργασία στο δημοτικό συμβούλιο διευρύνει τη δημοκρατία και την διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου. Τέρμα οι απευθείας αναθέσεις του δημάρχου, τέρμα οι διορισμοί «δικών μας» συμβούλων, τέρμα οι ορισμοί των προέδρων των δημοτικών επιχειρήσεων και Ιδρυμάτων από «τα δικά μας παιδιά».

Ακόμη και οι αντιδήμαρχοι θα είναι και από την αντιπολίτευση….αναγκαστικά.

Ο δήμαρχος θα ελέγχεται από το δημοτικό συμβούλιο για κάθε του απόφαση η οποία στη πραγματικότητα θα είναι απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου που αυτός θα υλοποιήσει ,και η ευθύνη βέβαια θα βαραίνει την πλειοψηφία του  δημοτικού συμβουλίου και όχι μόνο τον δήμαρχο.

Οι σκηνές αναίτιας έντασης, προπηλακισμών, ύβρεων, απαξίωσης και αλαζονείας, που έχουν κάνει διάσημο το Δήμο Κεφαλλονιάς στο Πανελλήνιο, θα είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστούν  σε ένα δημοτικό συμβούλιο που βασίζεται στις αποφάσεις διαφορετικών ομάδων , διαφορετικών παρατάξεων ή και ανεξάρτητων συμβούλων.

Η ψήφος του κάθε δημότη αποκτάει δύναμη!

Οι πολίτες στις δημοτικές εκλογές το 2019 αλλά και οι συνδυασμοί που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να επιλέξουν τον επικεφαλή δήμαρχο με διαφορετικά κριτήρια από ότι στο παρελθόν.

Το κυρίως κριτήριο του υποψήφιου δήμαρχου πρέπει να είναι αυτό της συλλογικότητας, της ευρύτητας γνώσεων, της αντίληψης της δημοκρατίας και της ικανότητας εξασφάλισης συμμαχιών πάνω στα κοινά προβλήματα του νησιού.

Οι συνεργασίες για την εξασφάλιση του απαιτούμενου αριθμού συμβούλων δεν είναι αυτοσκοπός , είναι πολιτική ώστε περισσότερες δυνάμεις από τη βάση των ψηφοφόρων, των δημοτών, να συμμετέχουν στις αποφάσεις για τη πρόοδο του νησιού.

Οι συνεργασίες πάνω σε ένα πρόγραμμα αρχών και επίλυσης προβλημάτων δεν είναι συναλλαγή με την κακιά έννοια της λέξης. Εξάλλου αν κάποιος έχει στο αίμα του τις συναλλαγές, αν κάποιος πορεύεται με συναλλαγές και εκβιασμούς αυτό το κάνει πρώτα και κύρια στο δικό του ψηφοδέλτιο, στη δική του παράταξη και κόμμα. Οι πιο ανίερες πολιτικές συναλλαγές είναι οι ενδοπαραταξιακές και όχι αυτές μεταξύ παρατάξεων . Όχι αυτές που γίνονται με διαφάνεια και βάση προβλημάτων αλλά αυτές που γίνονται στα «υπόγεια» του ίδιου του κόμματος ή της παράταξης.

Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων και τα Κοινοτικά συμβούλια δεν θα είναι πλέον  όμηροι του δήμαρχου, δεν θα ζητιανεύουν λίγα ψίχουλα για το χωριό τους. Θα έχουν τον δικό τους προϋπολογισμό σύμφωνα με τις ανάγκες της Κοινότητάς τους.

Με την απλή αναλογική τέρμα τα «παραμάγαζα», τα «πισωδώματα» , οι «άτυποι ή τυπικοί σύμβουλοι» εντεταλμένων υπηρεσιών.

Τέρμα η κακοδιαχείριση και οι αναθέσεις στους ημέτερους .

Στους ισχυρισμούς αυτών που λένε ότι η απλή αναλογική θα φέρει το χάος στα δημοτικά συμβούλια, απαντάμε ότι η απλή αναλογική θα φέρει την πραγματική δημοκρατία των δημοτών στα δημοτικά συμβούλια, τη διαφάνεια και την υπεράσπιση του δημοτικού και δημόσιου χρήματος .

Γιαυτό και όσοι ισχυρίζονται τις θεωρίες περί χάους με την απλή αναλογική,  είναι κυρίως οι εν ενεργεία Δήμαρχοι που έχουν δημιουργήσει οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα, κομματικούς και παραταξιακούς στρατούς προς δικό τους όφελος.

Βεβαίως το σύστημα δεν είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά από μόνο του. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα δώσουν ζωή στο σύστημα. Το νέο σύστημα απαιτεί και νέα μυαλά. Οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι πρέπει να διακατέχονται από διαφορετικές αντιλήψεις από αυτές του παρελθόντος . Οι ψηφοθήρες , τα σόγια, τα αδελφοξάδελφα και η οικογενειοκρατία δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν με την απλή αναλογική.

Το νέο εκλογικό σύστημα θέλει νέες αντιλήψεις στη τοπική αυτοδιοίκηση και πάντρεμα της εμπειρίας με  τη γνώση.

Η απλή αναλογική θέλει ώριμους  ψηφοφόρους  που θα ψηφίζουν με βάση τις ικανότητες των υποψηφίων και τα προβλήματα του νησιού μας και όχι για το προσωπικό τους όφελος και το ρουσφετάκι.

Η απλή αναλογική δεν θα φέρει τομή μόνο στις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για να επιτύχει πρέπει να φέρει τομές στις απόψεις, τις αντιλήψεις και τις προτεραιότητες των ψηφοφόρων.  Γιατί απο δω και πέρα η ευθύνη για το ποιους εκλέγουμε θα είναι δική μας, του κάθε δημότη, του κάθε ψηφοφόρου και όχι του συστήματος.

Όμως,

η απλή αναλογική δεν είναι πανάκεια που θα λύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα και τη διαφθορά στη τοπική αυτοδιοίκηση ως δια μαγείας.

 Είναι ένα πιο δημοκρατικό σύστημα που επιτρέπει στους δημότες μεγαλύτερη πρόσβαση στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν το τόπο τους, τη ζωή τους , το μέλλον των παιδιών τους.

Ούτως η άλλως η τοπική αυτοδιοίκηση με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ μπαίνει σε άλλη εποχή, στο χέρι του κάθε δημότη είναι πλέον η κατεύθυνση που θα πάρει για το τόπο του αυτή  η νέα εποχή. Θα είναι εποχή αδράνειας, στασιμότητας ,  διαφθοράς ή  εποχή ανάπτυξης και προόδου για τον κάθε τόπο.

Για την Κεφαλονιά η απλή αναλογική θα λειτουργήσει ως μια ιστορική ευκαιρία να απαλλαγούμε από το υπάρχον δημοτικό κατεστημένο και την παγιωμένη αντιπολίτευση της διαμαρτυρίας χωρίς αντίκρισμα?

Θα είναι για την Κεφαλονιά η απλή αναλογική ευκαιρία ανάδειξης νέων πολιτικών δυνάμεων, νέων προσώπων, νέων κινήσεων, νέων αντιλήψεων , νέων ιδεών?

Θα είναι για την Κεφαλονιά η απλή αναλογική εφαλτήριο ανάπτυξης, προόδου και δημοκρατίας?

Θα είναι για ην Κεφαλονιά η απλή αναλογική πραγματικά η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για το νησί μας?

Η απάντηση βρίσκεται πια στο δικό σου χέρι Δημότη, στη δική σου ψήφο που επανακτεί την πραγματική της δύναμη. Ότι θα ψηφίσεις θα πάρεις. Τέρμα οι δικαιολογίες ! Τέρμα η μιζέρια!  Αν  θέλεις να είσαι περήφανος για το τόπο σου θα ψηφίσεις ανθρώπους που θα σε κάνουν περήφανο που τους τίμησες με τη ψήφο σου για το ήθος , την ακεραιότητά τους, τη ταπεινότητά τους και τον σεβασμό τους στον κάθε δημότη.

Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

√ H φωτογραφία του εξώφυλλου ειναι επιλογή του kefaloniapress, απο τη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά The Crown , του Peter Morgan

 Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη .

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

Comments are closed.