Δημοτικές εκλογές 2019 : Πως θα διαμορφώσει στον Δήμο Κεφαλονιάς το νέο δημοτικό συμβούλιο και τις κοινότητες , η απλή αναλογική.
Συνεχίζουμε την παρουσίαση του νόμου 4555/18 του γνωστού ως ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ με αναφορά σήμερα στο νέο στοιχείο που εισάγει στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Δήμων (και των Περιφερειών) οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Ένα σύστημα που με διάφορες παραλλαγές εφαρμόζεται στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης και το οποίο εκφράζει γνήσια τη λαϊκή βούληση.
Πολεμήθηκε όσο τίποτε άλλο από τα κατεστημένα της αυτοδιοίκησης και συνεχίζει να πολεμιέται ακόμη και μετά τη δημοσίευση του νόμου με ανορθόδοξες μεθόδους αρθρογραφώντας διάφοροι εναντίον του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ με εντελώς ανακριβή στοιχεία και ακραία παραδείγματα.
Ο πολιτικός παραλογισμός είναι ότι δυνάμεις όπως η Νέα Δημοκρατία που σήμερα αντιμάχεται τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ζητώντας την διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και της ενισχυμένης αναλογικής, είναι αυτή που είχε εναντιωθεί «με νύχια και δόντια» τόσο στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ όσο και στον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ που είχε προηγηθεί, φθάνοντας στην αποχή από τη βουλή και τις καθοδηγούμενες …απεργίες πείνας και τώρα…. τον υπερασπίζεται με πάθος !
Σήμερα είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των 325 Δήμων της χώρας, με τον Δήμο Κεφαλονιάς να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς, ελέγχεται από τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που βλέποντας ότι χάνουν την παλαιοκομματική κυριαρχία τους έχουν αφηνιάσει .
Αντιδράσεις υπάρχουν και από τις περιφέρειες αλλά με πολύ μικρότερη ένταση και φανατισμό.
Από το Kefaloniapress θα δώσουμε την εικόνα της απλής αναλογικής στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, σε αντιπαράθεση με την υπερενισχυμένη αναλογική που έχει διαμορφώσει το σημερινό δημοτικό συμβούλιο.
Θα αποφύγουμε τις λεπτομέρειες για να μην χαθούμε σε αυτές, όπως επίσης θα αποφύγουμε και τους περιττούς σχολιασμούς αφήνοντας σε εσάς να κρίνετε με ποιο εκλογικό σύστημα εκφράζεται πιστότερα η καθαρή βούληση των εκλογέων για την οποία κόπτονται οι εκφραστές του παλαιοκομματισμού.
Θα αναρωτηθούμε λοιπόν , παίρνοντας το παράδειγμα του Δήμου Κεφαλονιάς:
Είναι πολιτικά δίκαιο και σωστό και εκφράζεται «η καθαρή βούληση των εκλογέων» όταν ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης πήρε το 30% των εκλογέων το 2014 και ο εκλογικός νόμος που σήμερα «με νύχια και δόντια» υπερασπίζεται ο ίδιος και η παράταξή του και φυσικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ του έδωσε … το 61% των συμβούλων με 25 στους 41 και τη δυνατότητα να διασύρεται η Κεφαλονιά με την αλαζονεία της υπερδύναμης που του έδωσε το εκλογικό σύστημα της υπερενισχυμένης αναλογικής;
Κι επειδή τα fake news δίνουν και παίρνουν και όσοι αντιμάχονται την απλή αναλογική και τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, δυστυχώς μεταξύ αυτών και άνθρωποι που δείχνουν σοβαροί, ισχυρίζονται ότι «για τη λήψη μιας απόφασης μπορεί κατά περίπτωση να χρειαστεί η συναίνεση τεσσάρων και πέντε δημοτικών ομάδων πράγμα συχνά ανέφικτο»…. μια ματιά στα αποτελέσματα του Δήμου Κεφαλονιάς δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί και εντελώς ακραίο , γιατί :
√ Ο αριθμός των παρατάξεων για το σχηματισμό πλειοψηφίας αυξάνει όσο μικρότερο ποσοστό έχει πάρει ο τελικός Δήμαρχος την πρώτη Κυριακή.
Η αναφορά για «συναίνεση τεσσάρων και πέντε δημοτικών ομάδων» ως προϋπόθεση πλέον λειτουργίας των Δήμων αν δεν δείχνει άγνοια της πραγματικής κατάστασης είναι το λιγότερο ακραίο ακόμη και ως…. fake news ! Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει ο ο τελικός Δήμαρχος την πρώτη Κυριακή να έχει πάρει γύρω στο….10% και να υπάρχει μια τεράστια διασπορά των ψήφων !
Το μεγαλύτερο πάντως fake news είναι η περιλάλητη ακυβερνησία των Δήμων (και των Περιφερειών). Ο απόλυτος μύθος !
Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ κατοχυρώνει στα κρίσιμα θέματα (π.χ. προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα και εκλογή επιτροπών) την απόλυτη πλειοψηφία .
Σε μικρότερης και καθημερινής σημασίας θέματα η απαραίτητη πλειοψηφία ακόμη και σήμερα δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των συμβούλων κάθε παράταξης αλλά με πολλά άλλα θέματα, από τοπικά συμφέροντα μέχρι ευκαιριακές συνεργασίες κάτω από το τραπέζι.
Αν ανατρέξει κανείς στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων Δήμων και Περιφερειών θα διαπιστώσει την παραπάνω αλήθεια στον απόλυτο βαθμό !
Με την απλή αναλογική οι δήμοι περνάνε απο την εποχή του θρόνου του μονάρχη, στην εποχή της τράπεζας των συσκέψεων..
- Εκλογή Δημοτικού Συμβουλίου
Στο πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πως θα είχε διαμορφωθεί το σημερινό δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς εάν οι δημοτικές εκλογές είχαν γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Με την απλή αναλογική λοιπόν ο Αλέξανδρος Παρίσης στις τελευταίες εκλογές του 2014 θα είχε 12 έδρες (και όχι 25), ο Θεόφιλος Μιχαλάτος θα είχε 10 (και όχι 6) , ο Αλέκος Καλαφάτης 10 (και όχι 5), ο Νίκος Γκισγκίνης 4 (και όχι 2) , ο Μάκης Δημητράτος 4 (και όχι 2) και ο Ηλίας Παρίσης – ΦΙΚΟ, 1 (όσο και σήμερα).
2. ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ άνω των 300 κατοίκων
Στις τοπικές κοινότητες από 301 κατοίκους έως 1.000 κατοίκους (ειδικά για τα νησιά όπως η Κεφαλονιά) το συμβούλιο αποτελείται από τρία μέλη και πρόεδρος ήταν ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του πλειοψηφίσαντος στην κοινότητα συνδυασμού.
Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από 5 μέλη. Στην Κεφαλονιά στην κατηγορία αυτή είναι το Ληξούρι, τα Φαρακλάτα, η Σάμη, ο Πόρος και η Σκάλα
Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από 11 μέλη, όπως το Αργοστόλι.
Στις δημοτικές κοινότητες η πλειοψηφία των συμβούλων (τα 3/5) και ο πρόεδρος ανήκαν ….στον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό ανεξάρτητα αν ήλθε ακόμα και τελευταίος !
Οι θιασώτες λοιπόν του ισχύοντος εκλογικού συστήματος (μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς για να μην ξεχνιόμαστε….) θεωρούν ότι με αυτό το σύστημα «εκφράζεται πιστότερα η καθαρή βούληση των εκλογέων» και δίκαια ο συνδυασμός του Αλέξανδρου Παρίση ο οποίος πχ αν και ήλθε…..τέταρτος στη Σάμη πήρε τον πρόεδρο και την πλειοψηφία του συμβουλίου (3 στους πέντε) και στη Σκάλα αν και ήλθε ….τρίτος, επίσης έχει τον πρόεδρο και τους 3 στους πέντε συμβούλους !!!!
Να λοιπόν γιατί πολεμιέται ανελέητα ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ : Για να κυβερνάει τις τοπικές κοινωνίες ….ο τέταρτος !
Έρχεται λοιπόν ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και διορθώνει αυτό το ΚΑΤΑΦΩΡΑ αντιδημοκρατικό σύστημα ! Και στο άρθρο 80 καθορίζεται η εκλογή προέδρου συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων.
Στην Κεφαλονιά θα θυμίσουμε (δες εδώ) στην κατηγορία αυτοί έχουμε 30 χωριά και πόλεις και συγκεκριμένα: Αργοστόλι, Ληξούρι, Διλινάτα, Φαρακλάτα, Βλαχάτα, Καραβάδος, Κεραμειές, Λακήθρα, Μεταξάτα, Μουσάτα, Περατάτα, Πεσσάδα, Σβορωνάτα, Σπαρτιά, Ομαλά, Πόρος, Αγία Ειρήνη, Βαλεριάνο, Σκάλα, Σάμη, Γριζάτα, Καραβόμυλος, Πυργί, Αγία Ευφημία, Διβαράτα, Μακρυώτικα, Τουλιάτα, Κατωγή, Σουλλάροι, Χαβδάτα.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νόμο 4555/2018 στο άρθρο 80 καθορίζεται ότι
κάθε συνδυασμός παίρνει τον αριθμό των συμβούλων που του αναλογεί ανάλογα με τους ψήφους που πήρε. O πρόεδρος του συμβουλίου εκλέγεται, από το σύνολο των μελών του συμβουλίου ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, στο ξεκίνημα της δημοτικής περιόδου !!!
Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress