Χθες , Κυριακή βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Κερκυραϊκού καναλιού start tv ήταν καλεσμένος ο τέως Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου, Μάκης Φόρτες για το επίκαιρο θέμα των απορριμμάτων και των προβλημάτων που προκύπτουν με το περιβόητο άρθρο 93 του νέου νόμου 4685/2020 (ΦΕΚ 92 Α΄/ 7-5-2020).
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης από τον δημοσιογράφο Σπ. Ζηνιάτη ο Μάκης Φόρτες έριξε μία «βόμβα» που δεν είχαμε εντοπίσει στο αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα για τα «σκοτεινά» σημεία του νέου νόμου . Διάβασε εδώ.
Συγκεκριμένα ο τέως Δήμαρχος αποκάλυψε ότι με τροπολογία σε παλαιότερο νόμο για το περιβάλλον, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νομοθέτησε στον πρόσφατο νόμο 4685/2020 (ΦΕΚ 92 Α΄/ 7-5-2020) , με το άρθρο 83 παράγραφος 2δ, να έχει δυνατότητα ο εκάστοτε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για λόγους δημοσίου συμφέροντος να αποφασίσει την μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων από μια περιοχή «σε μία ή περισσότερες νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων» !!! (Διάβασε παρακάτω το πλήρες κείμενο του άρθρου).
Μέχρι τώρα για την υποδοχή αποβλήτων αποφάσιζε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής όπως συνέβη με την ΕΔΑΚΙ που είχε απορρίψει στο παρελθόν αίτημα της Ζακύνθου να μεταφερθούνε τα σκουπίδια της στην Κεφαλονιά.
Τώρα θα αποφασίζει και θα διατάζει ο εκάστοτε Υπουργός Περιβάλλοντος δίχως να παίρνει υπόψη του την άποψη των δήμων και των τοπικών κοινωνιών.
Αυτή η ρύθμιση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685/2020 που έρχεται στο φως από τα «σκοτεινά» του σημεία, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του βουλευτή της Κεφαλονιάς κ. Καππάτου και άλλων των Κυβερνητικών παραγόντων στο νησί μας ότι με το νέο νόμο «αποκλείστηκε η μεταφορά απορριμμάτων στην Κεφαλονιά από άλλους νομούς» !!!
Επίσης στην ίδια εκπομπή ο Μάκης Φόρτες αποκάλυψε ότι την ώρα που η Κυβέρνηση πεισματικά αρνιόταν να δεχτεί την απόφαση σύσσωμης της αυτοδιοίκησης (Δήμων και ΠΕΔΙΝ) στην Κεφαλονιάς και Ιθάκης να εξαιρεθούν από το άρθρο 93 τα Ιόνια νησιά, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής εξαίρεσε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος κ.λ.π.) !!! Και με αυτό το γεγονός αποκαλύπτεται ως αναληθές αυτό που ισχυρίζονταν επίσης οι Κυβερνητικοί παράγοντες στα Ιόνια Νησιά «πως δεν γίνεται να εξαιρεθούν μόνο τα νησιά του Ιονίου» από το νέο νόμο !!!
Ας σημειωθεί ότι και στα άλλα νησιά του Ιονίου υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις για τον νέο περιφερειακό φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων και είναι άγνωστο ποια θα είναι η συνέχεια και οι συνέπειές της.
Ήδη ο Μάκης Φόρτες και ο Κώστας Δρακονταειδής (πρώην Δήμαρχος Λευκάδας) ως μέλη της ΠΕΔΙΝ υπέβαλαν αίτημα στον πρόεδρο Αλέκο Παρίση ζητώντας την έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ (δες εδώ) με θέμα: «Η Π.Ε.Δ.Ι.Ν. και οι Δήμοι, μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας Ν.4685/7-5-2020 (ΦΕΚ 92/Α/7-5-2020)».
Κάθε μέρα που περνάει καθώς θα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος περι Εκσυγχρονισμού της Περιβαλλοντικής Νομοθεσία , φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο «βρώμικος» . Από «καθαρότερο νησί» κινδυνεύει η Κεφαλονιά να γίνει η χωματερή των Ιονίων νήσων. Αν δεν το το θέλουμε αυτό , τότε θα πρέπει να ζητήσουμε τροποποίηση του νέου νόμου 4685/7-5-2020 σε αυτά τα δυο άρθρα.
Η Συντακτική Ομάδα του KefaloniaPress
========
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Η ρύθμιση για τη μεταφορά των απορριμμάτων από μία περιοχή σε άλλη νόμος 4685/7-5-2020 άρθρο 83 παράγραφος 2δ.
δ) Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) τα οποία οφείλονται σε απρόβλεπτες καταστάσεις που προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με κίνδυνο την υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή να απειλήσουν τη δημόσια υγεία, και δεν επιδέχονται αναβολή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται, για λόγους δημοσίου συμφέροντος λάβει με απόφασή του οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο για την επίλυση του προβλήματος περιλαμβανομένης και της μεταφοράς των Αστικών Στερεών Αποβλήτων σε μία ή περισσότερες νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων.
Η ανωτέρω απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εκτελείται υποχρεωτικά από τους εμπλεκόμενους φορείς, βαρυνομένου του ωφελουμένου φορέα με το σύνολο της απαιτούμενης δαπάνης. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να επιχορηγείται ο ωφελούμενος φορέας για το σύνολο ή μέρος της απαιτούμενης δαπάνης και η σχετική δαπάνη βαρύνει το Πράσινο Ταμείο.
Η διάταξη της παρούσας περίπτωσης εφαρμόζεται και στην περίπτωση άμεσης παύσης της λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) που λειτουργούν σε Διαχειριστικές Ενότητες Περιφερειών, στις οποίες δεν υπάρχει νόμιμος εν λειτουργία Χώρος Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) προβλεπόμενος από το αντίστοιχο ΠΕΣΔΑ ή νόμιμος εν λειτουργία χώρος αποθήκευσης.
Για την έκδοση της απόφασης λαμβάνονται υπόψη ιδίως η φέρουσα ικανότητα των εγκαταστάσεων παραλαβής των ΑΣΑ και το συνολικό κόστος διαχείρισης των ΑΣΑ.
Τα ανωτέρω ισχύουν κατ’ αντιστοιχία και για την περίπτωση κατά την οποία εν λειτουργία ΧΥΤ έχει κορεστεί ή παύσει με απόφαση του αρμόδιου για τη διαχείρισή του οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»