ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ-ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: “Δεν αφήνω ποτέ τους αγώνες στην μέση. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν.”

Πριν λίγα χρόνια άκουγες “Κράτσα” και αυτόματα πήγαινε ο νους σου στο κραταιό  στέλεχος πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολο Κράτσα. Τώρα όμως ακούς «Κράτσα» και ξέρεις ότι πρόκειται για μια γυναίκα πολιτικό, για την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων , Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Πολύ λίγες είναι οι γυναίκες πολιτικοί που έχουν καταφέρει να βγουν από τη σκιά του συζύγου τους ούσες αυτοδημιούργητες , επιτυχημένες και ισχυρές. Πως τα κατάφερε «η σύζυγος και καλή νοικοκυρά» Ρόδη , να γίνει κορυφαία ευρωπαία πολιτικός και η μοναδική γυναίκα Περιφερειάρχης στην Ελλάδα;  

Ποιες είναι εκείνες οι βάσεις , οι σπουδές, οι επιλογές , οι προσωπικές θυσίες και οι αγώνες που κάνουν μια πολυάσχολη μητέρα και σύζυγο Υπουργού να βγαίνει μπροστά, να διεκδικεί για τη χώρα της , να ηγείται στην Ευρώπη και αργότερα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;

Εν όψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του 2023 σχεδιάζουμε στο Kefaloniapress μια σειρά από συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, ρεπορτάζ για τη θητεία και το έργο της Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου  στο τιμόνι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων . Η σημερινή είναι η πρώτη από αυτές τις συνεντεύξεις και συζητήσεις και έχει στόχο να «ρίξουμε μια πιο προσωπική ματιά» στην Ζακυνθινιά κόρη, σύζυγο , μητέρα και πολιτικό από το ξεκίνημά της έως σήμερα.. 

Με την κυρία Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου συνομίλησε εκ μέρους της Συντακτικής Ομάδας ,  η Ελένη Δ. Χιόνη.

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ – ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, Δεκέμβριος 2022

Κυρία Κράτσα πείτε μας για την επτανησιακή σας καταγωγή . Από που κρατάει η οικογένειά σας;

 Είμαι γέννημα και θρέμμα Eπτανήσια. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ζάκυνθο, ενώ η οικογένειά μου έχει ένα κλάδο στην Κέρκυρα.

Αυτές τις ημέρες των εορτών του τέλους του έτους, έχω έντονες τις παιδικές αναμνήσεις, από τα κάλαντα του τόπου μας, από το bazaar των Οδηγών, τις επισκέψεις στους συγγενείς, τα καλά μας ρούχα, τον μποναμα.  Αξέχαστα…

Η επτανησιακή μου καταγωγή μου έδινε πάντα υπερηφάνεια και ένοιωσα από μικρή ότι της οφείλω πολλά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που λέω ότι όλος ο προσανατολισμός της ζωής μου έχει την βάση και την έμπνευση του στην επτανησιακή μου κληρονομιά, στην εξωστρέφεια, στην συνάντηση πολιτισμών, στις μεγάλες ιδέες της δημοκρατίας, της φιλοπατρίας, της τέχνης που άνθισαν στα νησιά μας και επηρέασαν τους κατοίκους.  Τόσοι πρόγονοι μας έγραψαν ιστορία και πάντα με ενέπνεαν.

Είμαστε η πατρίδα του Διονύσιου Σολωμού, του Ιωάννη Καποδίστρια, του Λορέντζου Μαβίλη, του Ανδρέα Κάλβου, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του Ανδρέα Λασκαράτου , του Μαρίνου Αντύπα , του Άγγελου Σικελιανού, τόσων άλλων αγωνιστών του ’21, όπως του Μεταξά, του Βούρβαχη, του Καραβία.  Η Ζάκυνθος είναι η πατρίδα της πρώτης Ελληνίδας φεμινίστριας της Ελισάβετ Μουτσά –Μαρτινέγκου, η Κέρκυρα έδωσε την πρώτη Δήμαρχο Μαρία Δεσύλλα, η Λευκάδα την Σαπφώ! Τα Ιόνια Νησιά έχουν προσφέρει πολλά στην οικονομία, στις τέχνες, στον πολιτισμό της νεώτερης Ελλάδος.

Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, ποτέ δεν διεκδικήσαμε από το κεντρικό κράτος αυτά που μας αναλογούν και ποτέ δεν είχαμε φιλοδοξία για το μέλλον ανάλογη με το παρελθόν μας. 

Πως βρεθήκατε για σπουδές στην Γενεύη; 

 Υπήρξα τυχερή. Η οικογένειά μου είχε ανοικτούς ορίζοντες και ήθελε να μου δώσει εφόδια και γνώσεις, πέρα από το πτυχίο. Βρέθηκα ως φοιτήτρια και ως ερευνήτρια κοντά σε σπουδαίους ανθρώπους που πάντα τους σκέπτομαι με τιμή και ευγνωμοσύνη. Εκεί μπήκαν και τα θεμέλια του αγώνα μου για την Ενωμένη Ευρώπη. Η Γενεύη συνδύαζε πολλά πλεονεκτήματα. Ήταν ήσυχη πόλη σε καλά οργανωμένο κράτος, έδρα διεθνών Οργανισμών με μεγάλη επισκεψιμότητα, υψηλό επίπεδο σπουδών, στην καρδιά της Ευρώπης.

Για ένα παιδί από την επαρχία, έστω και αν αυτή ήταν η Ζάκυνθος και από την δικτατορική Ελλάδα, ήταν μεγάλο βήμα. Η Ελβετία και ιδιαίτερα η Γενεύη, μου έδωσε ένα κοσμοπολιτισμό στην θεώρηση των δεδομένων και των εξελίξεων, την αρμονική συνύπαρξη θρησκειών, πολιτισμών. Ενδυνάμωσε τον θαυμασμό μου για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον μεγάλο Άνδρα της Ελλάδος και της Ελβετίας. Ένιωσα την ζεστασιά του φιλελληνικού κλίματος που ο ίδιος δημιούργησε για την υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων κατά του Τουρκικού ζυγού. 

Πως γνωριστήκατε με τον σύζυγό σας; 

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ – ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΡΑΤΣΑΣ

 Και πάλι η Ζάκυνθος και η Ευρώπη ήταν η αφορμή της γνωριμίας μας.

Βρισκόμουν για καλοκαιρινές διακοπές το 1980 στην Ζάκυνθο αφού είχα ολοκληρώσει και τις σπουδές μου στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση ,μετά την Κοινωνιολογία, και είχα επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα.

Ο πατέρας μού ζήτησε να τον συνοδεύσω σε εκδήλωση για τη ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ε.Ο.Κ. με ομιλητή ένα Βουλευτή της Β΄ Αθηνών με ζακυνθινής καταγωγής μητέρα, ονόματι Απόστολος Κράτσας. Όπως δεν έλεγα ποτέ όχι στον πατέρα μου, βρέθηκα στο Πνευματικό Κέντρο για την ομιλία του Βουλευτή. Ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα η ομιλία, το θέμα της για την νέα πραγματικότητα της χώρας μας εκείνη την εποχή, οι ερωτήσεις και οι αντιδράσεις των πολιτών και βέβαια ο χαρισματικός Απόστολος Κράτσας.  Οι συναντήσεις μας συνεχίστηκαν στην Αθήνα. Κατέληξαν σε έναν ευτυχισμένο γάμο και οικογένεια. 

 Μπήκατε ενεργά στην πολιτική το 1998 ως δημοτική σύμβουλος Αθηνών αφού μεγαλώσατε τα παιδιά σας και αφού στηρίξατε τον σύζυγό σας Απόστολο Κράτσα, ως βουλευτή της ΝΔ και στην μετέπειτα θητεία του ως Υπουργό. Ήταν επιλογή σας αυτό; “Πρώτα τα παιδιά και ο σύζυγος και μετά εγώ”;… 

Δεν είχα διλλήματα γιατί πάντα απολάμβανα αυτό που ζούσα. Τον Απόστολο τον παντρεύτηκα Βουλευτή, όπως σας είπα και μπήκα βαθειά στην πολιτική ζωή της χώρας μας και στην δαιδαλώδη και πλούσια εμπειρία της εκλογικής του περιφέρειας, Β΄ Αθηνών.

Παράλληλα είχα τις δικιές μου Ευρωπαϊκές δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδας. Ήμουν, όμως, πάντα δίπλα του, όπως και ο ίδιος στήριξε την απόφασή μου και την οικογένειά μας όταν εκλέχθηκα Ευρωβουλευτής.

Ο Δήμος Αθηναίων ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την τοπική Αυτοδιοίκηση και πολύ ωφέλιμη για την μετέπειτα πορεία μου. 

Από τα ψηλά στα … επτανησιακά… 15 χρόνια Ευρωβουλευτής πέντε από αυτά Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής. .. Από το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στο Θιάκι, στο Τζάντε, στη Λευκάδα, στους Παξούς, στα Διαπόντια.. Πως νιώσατε στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο; Από την τεράστια αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου σε μια σάλα ελάχιστων ατόμων… Αναρωτηθήκατε “τι κάνω τώρα εγώ έδεπα μέσα;”

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ , Οκτώβρης 2019

 Είχα γυρίσει σελίδα από την ζωή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλα μου φάνηκαν φυσιολογικά στην παρθενική συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, γιατι ήξερα που βρίσκομαι, τι θέλω να κάνω. Δεν υπήρχε λόγος να συγκρίνω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Περιφερειακό Συμβούλιο μια μικρής Περιφέρειας.

Αλλά η πολιτική έχει πολλά κοινά όπου και εάν βρίσκεται ο ασκών πολιτική. Την Περιφέρεια μας από την πρώτη στιγμή την είδα και την αντιμετώπισα ως ένα μικρόκοσμο της Ευρώπης  στην πορεία για την νέα ψηφιακή, πράσινη και ανταγωνιστική εποχή, για την κοινωνική και την περιφερειακή συνοχή, για την αντιμετώπιση των κρίσεων, υγειονομική κρίση, κλιματική κρίση που είναι παγκόσμιες.

Οι κοινοί στόχοι, στρατηγικές και χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις και την διαφορά των μεγεθών τόσο των κρατών, όσο και των Περιφερειών. 

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ – ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ , Ευρωβουλευτής

Βρυξέλλες και Στρασβούργο είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις που φιλοξενούν τα ισχυρότερα Lobby του πλανήτη, τα οποία πιέζουν τους θεσμούς για ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις των συμφερόντων τους. Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχατε αντιμετωπίσει ποτέ πιέσεις, υποστήριξης μεγάλων βιομηχανικών και κρατικών λόμπυ;

 Οι ομάδες αυτές, είτε εκπροσωπούν εθνικά συμφέροντα, είτε οικονομικά, είτε άλλους στόχους όπως η προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσφέρουν στοιχεία τεχνοκρατικά ή πολιτικά, χρήσιμα για την δουλειά του Ευρωβουλευτή που δεν είναι εύκολο να τα συλλέξει ή του δίνουν αφορμή να ερευνήσει παραπάνω κάποια πράγματα. Σε καμιά περίπτωση όμως ο Ευρωβουλευτής δεν επιτρέπεται να “αφήνεται” στα λόμπυ. Πρέπει να έχει τον έλεγχο της δουλειάς του και την ευθύνη της απόφασής του.

Όσο για τους “χρηματισμούς”, πιστεύω ότι κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες “βρίσκουν και τα κάνουν” μέσα στο Ευρωκοινοβουλίο. Προσωπικά ποτέ, μα ποτέ, δεν αισθάνθηκα την παραμικρή πίεση ή παρεξηγήσιμη πρόταση. Λυπάμαι βαθειά για αυτό που συνέβη με την Ευα Καϊλή. Πλήττεται ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η αξιοπιστία των μελών του. Η δικαιοσύνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και η Κομισιόν θα συνεργαστούν για την έρευνα σε βάθος και πλάτος, για την απόδοση ευθυνών, ποινών και την ανάληψη πρωτοβουλιών για νέες πιο αποτελεσματικές ρυθμίσεις σε σχέση με την  ταυτότητα των λόμπυ, τις επαφές των Ευρωβουλευτών και το περιεχόμενό τους.

Πάνω από όλα αυτά όμως βαραίνει η αξιοπρέπεια του ατόμου που δεσμεύεται στα κοινά, το πολιτικό ήθος του και η συναίσθηση της ευθύνης για τις πράξεις και τις αποφάσεις του. 

 Ποια είναι τα δυνατά σας στοιχεία που τα μεταφέρατε και στη διοίκηση της Περιφέρειας;  

Τα χαρακτηριστικά της ανοικτής, δημοκρατικής Περιφέρειας. Συνεργαζόμαστε δημιουργικά και με αλληλοσεβασμό τρεις παρατάξεις για πρώτη φορά στα χρονικά της Διοίκησης.

Για πρώτη φορά είναι σαφής η φιλοδοξία και το όραμα για το μέλλον του τόπου μου.

Για πρώτη φορά οι Αντιπεριφερειάρχες έχουν δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης πόρων στις αρμοδιότητες που τους μετέφερα. Προσέξτε, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης είναι διατάχτης πληρωμών που αποφασίζονται συλλογικά, αλλά πλέον και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες έχουν δικαίωμα υπογραφής έως 200 χιλιάδες ευρω.

Για πρώτη φορά η Περιφέρεια είναι εξωστρεφής εντός και εκτός Ελλάδος αξιοποιώντας και προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Για πρώτη φορά όλες οι Περιφερειακές Ενότητες γίνονται εστίες υποδοχής πολιτών, προτάσεων συνεργασιών και συμμετοχής στις γιορτές και εκδηλώσεις του τόπου με ιδιαίτερη φροντίδα.

Για πρώτη φορά, η συνεργασία της περιφέρειας με την Κυβέρνηση αποδίδει καρπούς τόσο στις χρηματοδοτήσεις, όσο και στην αντιμετώπιση κρίσεων.

 Ποιες είναι οι αδυναμίες σας;

Το συναίσθημα, η ευγένεια απέναντι στους συνεργάτες και υπαλλήλους βαραίνει καμιά φορά περισσότερο από όσο πρέπει στις αποφάσεις μου.

Δίνω χρόνο και ευκαιρίες που σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν ωφέλιμες και παραγωγικές.

Επίσης η εργασιομανία και η κινητικότητά μου μπορεί να ταλαιπωρούν τους γύρω μου.

 Σας χαρακτηρίζουν πολλές φορές “ψυχρή” ως πολιτικό. Είναι η άμυνά σας αυτή η εικόνα;

Ψυχρή σίγουρα δεν είμαι, έχω έντονο συναισθηματικό κόσμο με πολλές ευαισθησίες, συγκινήσεις και ενδιαφέροντα. Και δεν νομίζω ότι εκπέμπω το προφίλ της ψυχρής πολιτικού.

Αυτό που έχω και ίσως παρεξηγείται είναι ότι είμαι θεσμική και απαιτώ και από τους άλλους το ίδιο.

Σεβασμό, ύφος, ήθος στην προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά, ανάλογη με αυτό που εκπροσωπούμε. Τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες αρχές, είχα και ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με παράλληλη υψηλή δημοφιλία.

Πιστεύω ότι και σήμερα οι συμπολίτες μου στο Ιόνιο το αντιλαμβάνονται και το εκτιμούν. Ποτέ δεν καλλιέργησα “φτιαχτή” εικόνα. Δεν αισθάνομαι ότι το έχω ανάγκη. Είμαι πηγαία και ειλικρινής σε όλα.

 

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ – ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, Δεκέμβριος 2022

Πόσο πιο επτανήσια νιώθετε κα Κράτσα μετά τις εμπειρίες σας από τη θητεία σας ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων;

Τώρα νιώθω ταυτισμένη με τα Επτάνησα και την πορεία τους και εννοώ τα Επτάνησα ως ενότητα, ιστορία, ταυτότητα και βέβαια με τους ανθρώπους τους. Νοιώθω να μοιραζόμαστε τα πάντα, τα καλά, τα δύσκολα και τις προοπτικές.

 Σας λείπει η οικογένειά σας ετσι που ταξιδεύετε συνέχεια;

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ – ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, Δεκέμβριος 2022

Πάντα μου λείπει. Με τον Απόστολο βέβαια είμαστε πολύ συχνά μαζί στα νησιά μας. Τα παιδιά μας όμως ο Γιώργος και η Κωνστάντια ζουν και κάνουν καριέρα στο Λονδίνο.

Και τώρα μου λείπει ο εγγονούλης μας, ο μικρός Απόστολος. Τον λαχταρώ πολύ. Ευτυχώς που έχουμε την ευκολία της επικοινωνίας μέσω κινητού. Ο άνδρας μου γελάει πολύ όταν με βλέπει να φιλώ τον Αποστολάκη από το κινητό.

Έχω και ένα γλυπτό στην βεράντα με θέμα “μητρότητα” που με συγκινεί πολύ. Χαίρομαι να είναι τα παιδιά όλου του κόσμου ευτυχισμένα και να προοδεύουν όπου και εάν βρίσκονται.

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ – ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 Ποια γεγονότα, ποιες κουβέντες, ποιοι άνθρωποι συνετέλεσαν στην επανασύνδεση με τις ρίζες σας αυτά τα χρόνια της θητείας ως Περιφερειάρχης;  

Δεν είχα ποτέ διακόψει με το Επτανησιακό μου παρελθόν. Δείτε την πορεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δήλωνα Επτανήσια Ευρωβουλευτής, έκανα εντυπωσιακές εκδηλώσεις για την παρουσίαση αυτής της ξεχωριστής περιοχής της Ελλάδας που ήταν και η πατρίδα μου.

Το 2014 με τους σεισμούς στην Κεφαλλονιά βρέθηκα κοντά στους συμπατριώτες μου που πλήγησαν, για να έχω προσωπική εικόνα και να υποστηρίξω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ενεργοποίηση τοιυ Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ελλάδα για την αντιμετώπιση από τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Στην Αθήνα είχα και έχω πάντα σχέσεις με τα Σωματεία Επτανησίων.

Εργάστηκα συστηματικά ως Ευρωβουλευτής για το ΕΣΠΑ 2014-2020 υπέρ των νησιών μας

Αυτά που μου έδωσαν τις μεγάλες συγκινήσεις είναι οι εκδηλώσεις των συμπατριωτών μου από όλα τα νησιά, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου ως Περιφερειάρχης. Μου εξέφρασαν την υπερηφάνεια τους για εμένα, την χαρά τους για την δέσμευση μου, την αισιοδοξία και την προσδοκία για μια καλή τύχη με αγάπη.  Αυτά δεν ξεχνιούνται και συνδέουν τους ανθρώπους για πάντα. 

Μιλάτε καθόλου ζακυνθινά κυρία Κράτσα; Χρησιμοποιείτε παρόλες του Τζάντε στην καθημερινότητά σας;

Μιλώ και πολύ μάλιστα, κυρίως όταν είμαι σε περιβάλλον ζακυνθινό όπως και στα άλλα νησιά, τόσο με την προφορά όσο και με το λεξιλόγιο και τις εκφράσεις που προέρχονται από τα παιδικά μου χρόνια.

Τα παιδιά μου όταν ήταν μικρά μου έλεγαν, όταν χρησιμοποιούσα “άγνωστες” λέξεις, “Μαμά μίλα ελληνικά για να καταλαβαίνουμε”.

Κάποιες λέξεις μάλιστα δεν μου έρχονται γρήγορα στα ελληνικά π.χ. η μποναγράτσια (κουρτινόξυλο), ο καδινάτσος (συρτης), η γιότσολα, η αβερταδούρα….

Στο σπίτι μας υπάρχει ατμόσφαιρα και ζωή επτανησιακή, τα έπιπλα, τα διακοσμητικά, πολλά βιβλία, το αυγολέμονο, η “κουλούρα” τα Χριστούγεννα, το σγατζέτο το Πάσχα. Παίρνω πάντα τον καφέ μου με παξιμάδια Ζακύνθου και Λευκάδας. Έχω πάντα μάντολες Κεφαλονιάς και ρομπόλα στο σπίτι όπως και παστέλι, μαντολάτο, κουμκουάτ Κέρκυρας και λιμοντσέλο, Και η μητέρα του Απόστολου έχει καταγωγή από τη Ζάκυνθο από την ιστορική οικογένεια Φλαμπουριάρη και αυτό βοήθησε.

Δεν διανοούμαι ο εγγονός μου να μην με λέει νόνα.

Ξέρετε ποιο είναι το αγαπημένο μου λεύκωμα από παιδί; “Τα Επτάνησα” της Ντιάνας Αντωνακάτου. Το διατηρώ ακόμα με αγάπη και φροντίδα. 

 Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αναδειχτεί η τοπική ιστορία, η επτανησιακή διάλεκτος με το γλωσσικό ιδίωμα και ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού , η επτανησιακή γαστρονομία, και να διδαχτούν στα σχολεία της Περιφέρειας και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο όπως γίνεται στην Κρήτη;

Και βέβαια. Το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί στο Υπουργείο Παιδείας πολλάκις.Η υπουργός Νίκη Κεραμέως ήταν θετική όταν της το επαναλάβαμε στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Κέρκυρα.

Και όχι μόνο στα σχολεία αλλά και στα προγράμματα εκπαίδευσης ανέργων και εργαζομένων κυρίως στον τουριστικό κλάδο πρέπει να ενταχθούν τέτοια προγράμματα. Είναι αυτά βασικά στοιχεία της τουριστικής μας διακριτής ταυτότητας.

Κυρία Κράτσα, ας ακούσουμε τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέα Φλώρο πως απαντά στην ίδια ερώτηση, καθώς το Ιόνιο Πανεπιστημίο θα είναι ο βασικός εκπαιδευτικός φορέας για την υλοποιήσει του προγράμματος όταν και αν υλοποιηθεί.

Λογικό είναι. Πιστεύω ότι το Υπουργείο Παιδείας θα συνεργαστεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε ό,τι αφορά στα σχολεία.

 Σήμερα, μετά τρία χρόνια θητείας, που έχετε μια συνολική εικόνα των πολιτιστικών πραγμάτων στα νησιά μας, ποιο θέμα πιστεύετε ότι είναι το νήμα που ενώνει τα Επτάνησα στην κοινή τους ιστορική πορεία;

Μας ενώνει η κοινή θρησκευτική παράδοση και η πίστη μας  στους τοπικούς αγίους μας  Σπυρίδωνα, Διονύσιο, Γεράσιμο.

Μας ενώνουν  οι συγγενείς τοπικοί διάλεκτοι,  η κοινή ιστορική διαδρομή με τους πολιτισμούς των κατακτητών που πέρασαν από όλα τα νησιά και άφησαν το αποτύπωμα τους στην μουσική, στην τέχνη, στην δημοκρατία, τον αγώνα για την Ένωση με την Ελλάδα, την αντίσταση στον ναζισμό, μας ενώνουν οι σεισμοί του 1953 στο νότιο Ιόνιο.

Όλα μαζί τα περάσαμε. Αυτά είναι  και η μεγαλύτερη συνεκτική δύναμή μας. Πρέπει να τα ενδυναμώσουμε και να τα αναδείξουμε περισσότερο για την νέα γενιά. Αλλά επειδή η κοινή συνείδηση τρέφεται και από το μέλλον, πρέπει να αντιληφθούμε και να προωθήσουμε όλοι μαζί τις θετικές προοπτικές που έχει για κάθε νησί η συνεργασία μας με τα σύγχρονα δεδομένα της ανάπτυξης μέσα σε μεγάλα σύνολα χωρικά και ανθρώπινα.

Γιατί θα διεκδικήσετε και δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κα Περιφερειάρχη; 

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ – ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, Δεκέμβριος 2022

 Για να ολοκληρώσουμε έργα και δράσεις που βάζουν την περιφέρειά μας σε νέα τροχιά.

Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες covid-19, τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες, βάζουμε τις βάσεις της νέας εποχής. Έχουμε κάνει και κάνουμε πολλή δουλειά για την καθημερινότητα, τις υποδομές στην διαχείριση των απορριμμάτων που στερήθηκαν τα νησιά μας, για την οχύρωση από τις φυσικές καταστροφές, για την επιχειρηματικότητα, για την οργάνωση και το κύρος της Περιφέρειάς μας. Ξεκινάμε ήδη την ψηφιακή και την πράσινη Περιφέρεια.

Δεν αφήνω ποτέ τους αγώνες στην μέση του δρόμου.  Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Προσωπικός μου στόχος και όραμα ήταν και είναι να βάλουμε τα Ιόνια Νησιά στη θέση που τους αξίζει στη νέα εποχή των γρήγορων εξελίξεων στον σύγχρονο κόσμο. Και αυτός είναι ο στόχος για κάθε νησί μικρό ή μεγάλο! Άλλωστε αυτό ήταν και το προεκλογικό μας σλόγκαν “ΙΟΝΙΟ Δυνατά! Κάθε νησί ψηλά”.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

* Η φωτογράφιση της κυρίας Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου έγινε αποκλειστικά για το Kefaloniapress

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις