Σπύρος Γαλιατσάτος: Άνθρωπος του τουρισμού, των ξενοδοχείων. Για την ακρίβεια ταυτισμένος με τον τουρισμό και τη ξενοδοχεία.
Τον είχαμε συνηθίσει να εκπροσωπεί τα νησιά μας σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον γνωρίσαμε ως πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Αντιπεριφερειάρχη τουρισμού
Ήρθε όμως η ώρα, όπως φαίνεται να γίνει η μεγάλη στροφή.. Ο Σπύρος Γαλιατσάτος αποφάσισε να συνεχίσει τη δράση του από άλλα μετερίζια από αυτά της Αυτοδιοίκησης. Η Βουλή είναι ο στόχος του!
Δίνει τη μάχη να κερδηθεί η έδρα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να εκλεγεί βουλευτής.
Μια συζήτηση μαζί του, με φόντο το Ιόνιο, για το πως αποφάσισε αυτή την «μεταγραφή» και τους στόχους του, έχει ενδιαφέρον…
Κύριε Γαλιατσάτε, τι απαντάτε σε αυτούς που σας ρωτάνε γιατί εγκαταλείπετε την αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) για τη Βουλή;
Έχοντας πολυετή εμπειρία στον συνδικαλισμό και στην αυτοδιοίκηση, καθώς και στη συμμετοχή μου σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, διάφορες Επιτροπές και ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις νομικής και ρυθμιστικής φύσης, οι οποίες αποτελούν εμπόδια για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο τους και στην αποστολή τους. Παρόλα αυτά, θεωρώ την αυτοδιοίκηση ως βάθρο αμεσότερης δημοκρατίας, μοχλό ανάπτυξης και στήριγμα της κοινωνίας σε κρίσιμες περιόδους.
Με την είσοδό μου στη Βουλή, δεν εγκαταλείπω την αυτοδιοίκηση αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να υποβοηθήσω από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, πάντα με στόχο το συμφέρον του πολίτη και της κοινωνίας μας. Στόχος μου είναι η προαγωγή της ανάπτυξης, της προόδου, της ευημερίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών μας.
Επιπλέον, παρατηρώ, ότι βουλευτές και υπουργοί που προέρχονται από την αυτοδιοίκηση, σε όποιο τομέα και αν δραστηριοποιηθούν, παράγουν σημαντικό έργο. Στη Βουλή θα έχω τη δυνατότητα να αξιοποιήσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση και να προωθήσω θέματα που αφορούν τα νησιά μας και την τοπική αυτοδιοίκηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
Συνολικά, θεωρώ ότι η είσοδός μου στη Βουλή δεν αποτελεί εγκατάλειψη της αυτοδιοίκησης, αλλά μια ευκαιρία να συνεχίσω την προσφορά μου στην κοινωνία με διαφορετικό τρόπο.
Ποιο ήταν το έναυσμα για την απόφαση διεκδίκησης της βουλευτικής έδρας;
Αναγνωρίζοντας την επιδείνωση της κατάστασης στη σημερινή κοινωνία λόγω της αβεβαιότητας και της απουσίας ευημερίας, ο αποφασιστικός αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας είναι απαραίτητος. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι που θα διεκδικήσουν θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό επίπεδο πρέπει να διαθέτουν αποθέματα πείρας αυτοπεποίθησης, δύναμης, δημιουργικότητας, σύνεση και όραμα.
Ως βιοπαλαιστής από μικρή ηλικία και στη συνέχεια επιχειρηματίας με έντονη συναναστροφή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, αισθάνομαι ότι έχω τη διάθεση και τα ψυχικά αποθέματα για την εκπροσώπηση των νησιών μας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στη Βουλή.
Αισθάνομαι ότι είμαι έτοιμος να αναλάβω την πρόκληση. Θα σταθώ στα προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα εργαστώ για την αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.
Εκεί που δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση, μπορεί η Βουλή;
Από τη δράση μου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τη θητεία μου ως Αντιπεριφερειάρχης, θεωρώ ότι η Βουλή μπορεί να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια συνεργατική σχέση ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης, ώστε να επιτευχθούν βέλτιστα αποτελέσματα για τους πολίτες.
Θα επιδιώξω επίσης να χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου από τη δράση μου στην αυτοδιοίκηση για να προτείνω νέες ιδέες και λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Θεωρώ ότι η εμπειρία μου ως Αντιπεριφερειάρχης και η στενή μου σχέση με τα κοινωνικά στρώματα και τους πολίτες των νησιών του Ιονίου, μπορούν να με βοηθήσουν να διαμορφώσω μια δυναμική παρουσία στη Βουλή και να εκπροσωπήσω τη φωνή των πολιτών. Θα διεκδικήσω τη λήψη αποφάσεων που θα ευνοούν την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας και θα προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ποια μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι στις προτεραιότητες σας;
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει βιώσει και συνεχίζει να βιώνει τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, την αμφισβήτηση του κράτους δικαίου, την κατακρήμνιση της ευτυχίας των Ελλήνων πολιτών και κυρίως την απομυθοποίηση των αγώνων και των θυσιών της Ελληνικής οικογένειας για την εκπαίδευση των παιδιών της και την απόκτηση μιας θέσης εργασίας ή μιας επαγγελματικής ή και επιχειρηματικής καριέρας. Αυτό που ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι μια σοβαρή δομική και κοινωνική κρίση αναπαραγωγής που φαίνεται να έχει σκοπό να μετασχηματίσει την Ελληνική κοινωνία.
Αυτό το παραλήρημα συστημικής απληστίας σπρώχνει τα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, κυρίως τις μεσαίες και λαϊκές τάξεις, στην εξαθλίωση, συνθλίβοντας όχι μόνο τα όνειρά τους, αλλά και το επίπεδο διαβίωσής τους.
Ο δημόσιος τομέας έχει συρρικνωθεί και απαξιωθεί, ενώ ο ιδιωτικός έχει μεγαλώσει.
Εμφανίστηκαν προβλήματα και ελλείμματα στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Έχουν γίνει προσπάθειες υφαρπαγής περιουσίας των πολιτών μέσω τραπεζών, funds, δασικών χαρτών, αιγιαλού και πολλά άλλα.
Είναι απαραίτητο να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, αναστρέφοντας όλα τα παραπάνω κακώς κείμενα.
Πρέπει να αποκατασταθεί η ασφάλεια δικαίου, ώστε ο πολίτης να μπορεί να εμπιστεύεται την πολιτεία, τους φορείς της και τους πολιτικούς.
Πρέπει να αντιμετωπιστούν επίσης σοβαρά εθνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η ανισότητα και η υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Πρέπει να γίνουν αλλαγές στη φορολογική πολιτική, ώστε να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, καθώς και η διαφάνεια και η διαχείριση των δημοσίων πόρων.
Επιπλέον, πρέπει να βελτιωθεί η υγειονομική περίθαλψη και η παιδεία, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.
Τέλος, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες και οι διακρίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ισότητα και η δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες.
Αυτά είναι μερικά από τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία και να επιδιώξουμε τη λύση τους μέσω συνεκτικών πολιτικών και δράσεων.
Όσο αφορά τον τουρισμό και τη ξενοδοχία, ποιοί είναι οι στόχοι σας;
Ο τουριστικός τομέας αποτελεί τη σημαντικότερη παραγωγική τάξη της χώρας, ειδικά στα νησιά. Το επενδεδυμένο κεφάλαιο ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια και οι απασχολούμενοι πάρα πολλές χιλιάδες. Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί μονοκλαδικά, αλλά πρέπει να στηριχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας (πρωτογενείς, δευτερογενείς και τριτογενείς).
Απαιτούνται δράσεις για τη γενική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, το οποίο χαρακτηρίζεται από διαπρεπείς οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς ως “παραγωγικό χάσμα”, όπως φαίνεται από το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών. Δεν είναι δυνατόν να καταναλώνουμε προϊόντα από την Ευρώπη χωρίς να παράγουμε προϊόντα προς την Ευρώπη. Πρέπει να ανασταλεί η φυγή των νέων επιστημόνων και όχι μόνο στο εξωτερικό, ενώ πρέπει να ενισχυθούν τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.
Φέτος φαίνεται πιο έντονα από ποτέ το έλλειμμα “εργατικών χεριών” σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η φοροτεχνική- φορολογική γραφειοκρατία διογκώνεται παρά την προσπάθεια για ψηφιακή επανάσταση.
Ο τουριστικός κλάδος θα γίνει ακόμα πιο ισχυρός και βιώσιμος αν βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Όταν κάτοικοι και επισκέπτες δεν μπορούν να βρουν χώρο στάθμευσης, πρέπει να περιμένουν για ώρες για να επισκεφτούν αξιοθέατα, δεν μπορούν να περπατήσουν με ασφάλεια στους δρόμους, όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στάθμευσης, όταν Μουσεία είναι κλειστά για χρόνια, δες Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, όταν δεν αναδεικνύεται η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η ποιότητα ζωής μας υποβαθμίζεται και η ποιότητα του τελικού τουριστικού προϊόντος, μας επηρεάζεται αρνητικά.
Σε συνδυασμό με αυτά, πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση του προσωπικού του τουριστικού κλάδου, ώστε να παρέχουν υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των επισκεπτών.
Τέλος, πρέπει να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού, που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, ενώ η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εποχικότητας και στην αύξηση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου.
Για να μπορεί βέβαια ο Έλληνας να απολαμβάνει διακοπές θα πρέπει να βελτιωθούν τα οικονομικά του είτε είναι εργαζόμενος, είτε αυτοαπασχολούμενος ή μικρός επιχειρηματίας.
Η προστασία του περιβάλλοντος κ. Γαλιατσάτε ποιο ρόλο παίζει κατά την γνώμη σας στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος;
Τουρισμός και περιβάλλον πάνε μαζί. Είναι σημαντικό να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αειφόρο ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος. Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η προστασία των φυσικών ομορφιών μας πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες, προκειμένου να διατηρηθούν αυτές οι αξίες για μελλοντικές γενιές και να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα του τομέα.
Συνολικά, η ανάπτυξη του τουριστικού μας κλάδου απαιτεί στρατηγική σκέψη, σοβαρότητα και συντονισμένες προσπάθειες από όλους. Ζούμε σε δυο νησιά στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη που η φύση και η ιστορία τα έχουν προικίσει ιδιαίτερα. Ζούμε σε μια χώρα όνειρο για εκατομμύρια κόσμο που επιθυμεί να την επισκεφτεί.
Όμως έχω να πω το εξής. Ο τουρίστας πια δεν πάει σε έναν προορισμό μόνο και μόνο για τις φυσικές ομορφιές του, το κάθε κομμάτι του πλανήτη μας είναι όμορφο άλλωστε. Ο σύγχρονος τουρίστας- επισκέπτης ταξιδεύει για να γνωρίσει και να ζήσει προσωπικές εμπειρίες όπως ο ντόπιος. Στον τουρίστα λοιπόν πρώτα από τις ομορφιές των νησιών μας, της χώρας μας θα πρέπει να του δείχνουμε την ευημερία των ανθρώπων που ζουν στον προορισμό. Αν εμείς περνάμε καλά, τότε θα έρθουν και άλλοι να μείνουν μαζί μας είτε για λίγο, είτε για περισσότερο είτε για πάντα. Ο τουρισμός μας θα γίνει ποιοτικός όταν οι Έλληνες θα ζουν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας, δικαιοσύνης. Και οι τουρίστες θα έρχονται για να ζήσουν μαζί μας αυτές τις εμπειρίες ζωής.
Όλα δείχνουν κ. Γαλιατσάτε ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο..
Ναι, έτσι είναι.. Ο τουρισμός περνάει στην ανάγκη βιωσιμότητας. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, καθώς και ο τομέας της παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και αυτές τις προκλήσεις θέλω να αντιμετωπίσω ως βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία των στόχων σας!
Σας ευχαριστώ πολύ!