Σε λίγες ώρες, το Σάββατο στις 09.00 το πρωί ξεκινάει στο Αργοστόλι ένας ιδιαίτερα πρωτότυπος αγώνας δρόμου. Βρεθήκαμε με έναν από τους 4 διοργανωτές τον Γιώργο Ισαούι για μια κουβέντα της τελευταίας στιγμής.

Πρώτα πρώτα αγαπητέ Γιώργο εξήγησέ μας τι είναι αυτός ο αγώνας backyard ultra. Ποιο είναι το ιδιαίτερο στοιχείο που τον χαρακτηρίζει.

Το “backyard ultra” είναι ένας αγώνας υπεραπόστασης, o οποίος πραγματοποιείται σε κύκλο (loop) 6.706 μέτρων, τον οποίο οι δρομείς καλούνται να τρέξουν μέσα σε μια ώρα κάθε ώρα. 

Εάν καθυστερήσουν και δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο μέσα σε 60’ θα πρέπει να παραδώσουν τον αριθμό τους και να εγκαταλείψουν. Εάν καταφέρουν να φτάσουν με προπορεία, δηλαδή στα 50’ για παράδειγμα, τότε θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν στη βάση του αγώνα ένα 10’ μέχρι να δοθεί καινούργια εκκίνηση την επόμενη ώρα .

Και αυτό θα συνεχίζεται κάθε μια ώρα με καινούργιες εκκινήσεις μέχρι να εγκαταλείψει και ο προτελευταίος δρομέας, οπότε ο τελευταίος θα πρέπει να ολοκληρώσει έναν ακόμα κύκλο μόνος του. 

Πως ξεκίνησε η ιδέα αυτού του επικού αγώνα δρόμου;

Εμπνευστής αυτού του αθλήματος είναι ο Αμερικανός Gary Cantrell, γνωστός ως Lazarus Lake. Αυτός ο άνθρωπος είχε όραμα τη διοργάνωση επικών αθλητικών αγώνων σε μεγάλες αποστάστεις και με πολλές δυσκολίες. Επειδή όμως οι μεγάλες αποστάσεις απαιτούσαν και μεγάλη διοργάνωση με τεράστια έξοδα , ο Λάζαρος (Lazarus) σκέφτηκε ότι θα μπορούσαν να τρέχουν γύρω γύρω πχ από μια μεγάλη φάρμα. Η πίσω αυλή (back yard) της φάρμας είναι ένα τεράστιο βοσκοτόπι, απόλυτα ελεγχόμενο, με υποδομές κλπ. Γιατί να μην έτρεχαν λοιπόν γύρω στην πίσω αυλή της φάρμας;

Με  ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο αγώνας να πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θαλασσομύλου; 

Η περιοχή του Θαλασσομύλου είναι η πίσω αυλή του Αργοστολίου, ο χώρος που περισσότεροι δρομείς τρέχουν στη καθημερινότητά τους, ο κύκλος (loop) που εμείς οι διοργανωτές έχουμε επιλέξει να τρέχουμε καθημερινά γιατί περνάμε καλά. 

Γιατί περνάτε καλά; 

Γιατί είναι πανέμορφη τοποθεσία. Τρέχεις δίπλα στη θάλασσα. Τρέχεις μέσα σε πευκόδασος. Τρέχεις βλέποντας φοβερά αξιοθέατα, όπως το παραδοσιακό κτίριο του Θαλασσομύλου, που θα χρησιμοποιηθεί και ως βάση (μαντρί). Περνάς από καταβόθρα, από την περιοχή που βρίσκονται οι Καταβόθρες, από το Φάρο των Αγίων Θεοδώρων το σύμβολο του Αργοστολίου. Συναντάς στη πορεία σου το λόφο του «Τηλέγραφου». Μετά φτάνεις στο μνημείο των πεσόντων Ιταλών. Είναι ένα  μέρος που μετά από 15 χρόνια  που τρέχω στο μέρος αυτό, το απολαμβάνω κάθε φορά σαν πρώτη φορά. Πιστεύω ότι όσοι επισκεφτούν το νησί μας, ειδικά από την ηπειρωτική Ελλάδα θα ενθουσιαστούν. 

Ο αγώνας θα αποτελέσει  μέρος του  παγκοσμίου πρωταθλήματος στη ultra; 

Καταφέραμε και πιστοποιήσαμε το event από τον επίσημο διοργανωτή που κάνει αυτού του τύπου αγώνες ανά το κόσμο. Έχουμε χώρο μέσα στην ιστοσελίδα του για να διαφημίσουμε το event και επιπλέον όλα τα αποτελέσματα ή ρεκόρ που θα καταγραφούν στη Κεφαλονιά θα ανεβούν και στο official site, καθώς ο αγώνας θα είναι πιστοποιημένος. 

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους συμβολισμούς του λογότυπου της Κεφαλονίτικης διοργάνωσης; Eίναι πολύ χαριτωμένο..

Ναι είναι! Λοιπόν το λογότυπό μας απεικονίζει το λόφο του Αγιου Θανάση που θα γίνει ο αγώνας και το κατσικάκι μας το «vertiGOat» (από τα αγαπημένα ζώα του Γιώργου Ποταμιάνου) συμβολίζει τα κατσίκια της Κεφαλονιάς που τα βρίσκεις παντού.. λίγο ζαλισμένο απο τους κύκλους (loops) που θα κάνει!

Κάντε μας μια γρήγορη περιγραφή του τρόπου διεξαγωγής του αγώνα. 

Οι αθλητές θα ξεκινήσουν το Σάββατο στις 9 η ώρα το πρωί από το “μαντρί” του Θαλασσόμυλου. Το λέμε “μαντρί” γιατί θα είναι ένας χώρος οριοθετημένος μέσα στον οποίο θα βρίσκονται οι αθλητές , όποιος είναι εκτός μαντριού κατά την εκκίνηση αποκλείεται του αγώνα.

Οι αθλητές λοιπόν θα πάρουν την 1η εκκίνηση απ’ τη περιοχή του Θαλασσομύλου. Θα τρέξουν στο κύκλο μας, ο οποίος θα εκτείνεται προς Καταβόθρες, Φανάρι, το δάσος του Πινιατώρου, θα ανηφορίζουν στο λόφο του Αγίου Αθανασίου και από τον “Τηλέγραφο” θα κατεβαίνουν προς το μνημείο Ιταλών, όπου από κει μέσα από μονοπάτια θα επιστρέφουν στο σημείο εκκίνησης και τερματισμού στο κτίριο του Θαλασσομύλου.

 

Στο χώρο του Θαλασσομύλου θα έχουμε στήσει το χώρο ξεκούρασης των αθλητών, δηλαδή τέντες, θα υπάρχει τροφοδοσία, θα υπάρχει υδροδοσία, θα έχουμε τη μουσική μας. Με τους εθελοντές θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε οτιδήποτε είναι εφικτό για την διευκόλυνση των αθλητών και μόλις η ώρα πάει ακριβώς οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκονται ήδη μέσα στο χώρο εκκίνησης για να μπούνε στο καινούργιο κύκλο. Αυτό θα συνεχίζεται λοιπόν κάθε ώρα μέχρι να  μείνει ένας τελευταίος αθλητής.

Για τη χάραξη της διαδρομής, όσο και στη γενικότερη διοργάνωση της εκδήλωσης, ποιοι συμβάλλουν και με ποιο τρόπο; 

Όλο το event σχεδιάστηκε από την οργανωτική επιτροπή, που απαρτίζεται από τον Γιώργο Ποταμιάνο, τον Μάκη Λαμπίρη, την Ανδριάννα Βασιλάτου και εμένα (Γιώργο Ισαούι). Από τη (ανω) φωτογραφία λείπει η Ανδριάνα Βασιλάτου γιατί έπρεπε να φροντίσει το μωράκι της.

Οι αποφάσεις παίρνονται ομαδικά. Από κει και πέρα οι δουλειές μοιράζονται, όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε ομαδική προσπάθεια. Σε όλη τη προσπάθεια μας αυτή έχουμε μαζί μας και το Πολιτιστικό Σύλλογο Φωκάτων, ο οποίος μας έχει βοηθήσει πολύ, τόσο στο κομμάτι των εθελοντών, όσο και σε παράλληλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως την υποδοχή των αθλητών, τους παιδικούς αγώνες. Φυσικά μαζί μας είναι  και η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ως συνοδιοργανωτής.

Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα πόσοι αθλητές εκτός Κεφαλλονιάς θα λάβουν μέρος, καθώς και αν έχουμε κάποια συμμετοχή απ’ το εξωτερικό; Και από ποια χώρα; Θα έρθουν κορυφαία ονόματα του αθλήματος; 

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κορυφαία ονόματα του αθλήματος, καθώς το format αυτό, δηλαδή οι αγώνες τύπου backyard ultra είναι δεύτερη φορά που γίνονται στην Ελλάδα. Έχουμε τον νικητή του 1ου backyard ultra, ο οποίος θα έρθει από τη Κρήτη για να τρέξει στη Κεφαλλονιά και αρκετούς ακόμα αθλητές υπεραποστάσεων ή μεγάλων αποστάσεων, που έρχονται τόσο από την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και απ’ το εξωτερικό.

Απ’ το εξωτερικό λοιπόν ταξιδεύουνε και θα βρίσκονται στο νησί μας δύο αθλητές, ένας έρχεται από την Μ. Βρετανία, επισκέπτεται πρώτη φορά τη χώρα μας για να συμμετέχει στον αγώνα μας, και ένας ακόμα από Ολλανδία, ο οποίος είναι Κεφαλλονίτης στη καταγωγή αλλά ζει στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι αθλητές που θα έρθουν από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι αθλητές με πολύ μεγάλες δυνατότητες με κορυφαίες θα έλεγα επιδόσεις και θα έρθουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να δουν  πόσους κύκλους θα καταφέρουν να κάνουν.

Έχετε ανακοινώσει ότι τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένος;

Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, όπως ανακοινώσαμε αρχικά, όμως η τελική επιλογή θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την  ολοκλήρωση του event καθώς θέλουμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα του ισολογισμού μας. 

Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Κυριακή 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί και το Kefallonian backyard ultra junior sprint. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για αυτή τη διοργάνωση; 

Εφόσον ξεκινήσαμε και σχεδιάζαμε έναν αγώνα που θέλαμε να είναι για  όλους, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απέξω τα παιδιά, που είναι και το μέλλον του αθλητισμού, γενικότερα, το μέλλον μας. Έτσι λοιπόν σχεδιάσαμε διαδρομές, οι οποίες και αυτές θα είναι εκτός δρόμου για τα παιδιά, πρώτον για να έχουν μια επαφή με το εκτός δρόμου δρομικό περιβάλλον, δεύτερον για να περάσουν καλά και να διασκεδάσουν, τόσο τα ίδια, όσο και οι γονείς. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να βλέπεις παιδικά χαμόγελα. 

Υπάρχουν ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες για τους αθλητές στο event της Κεφαλονιάς;

Η διαδρομή κινείται κυρίως εκτός δρόμου. Το τερέν είναι αρκετά ήπιο, ειδικά για τους έμπειρους αθλητές. Θα έλεγα μέτρα δυσκολίας για τους αρχάριους. Η τεχνική δυσκολία όμως που θα αντιμετωπίσουνε όλοι οι αθλητές, είναι ότι κάθε κύκλος έχει 135 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς. Αυτό σημαίνει ότι στις 12 ώρες, όταν οι αθλητές θα έχουν συμπληρώσει δηλαδή 12 κύκλους και θα έχουν διανύσει 50 μίλια, δηλαδή 80 χιλιόμετρα περίπου, θα έχουν ανέβει ανηφόρες συνολικά όσο είναι και η ανηφόρα που θα έτρεχαν αν ξεκινάγανε απ’ τη θάλασσα για να φτάσουν στην κορυφή του Αίνου. Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές  που θα φτάσουν τα 24ωρα και θα έχουν ολοκληρώσει 24 κύκλους και 100 μίλια, δηλαδή 161 χιλιόμετρα, θα έχουν ανέβει ανηφόρα συνολικά όσο δυο φορές ο Αίνος. 

Για τους αθλητές που θα έρθουν στο νησί μας θα υπάρχει δωρεάν διαμονή και κάλυψη της μεταφοράς τους; Θα υπάρχει πλήρης ιατρική κάλυψη; 

Για τους αθλητές που έχουν δυνατότητα να περάσουνε τις 8 ώρες και τα 53-54 περίπου χιλιόμετρα έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν διαμονή για δυο διανυκτερεύσεις από κεντρικά  ξενοδοχεία της πόλης μας. Όσον αφορά τη μεταφορά τους έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια με την εταιρεία Ιόνιο Πέλαγος μέσω του λιμένα Αστακού και επίσης 50% έκπτωση από τη Levante Ferries για τη μετακίνηση των αθλητών, που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν μέσω του λιμένα Κυλλήνης προς το Πόρο.

Υπήρξε προθυμία από τους κατοίκους του νησιού μας, ώστε να βοηθήσουν ως εθελοντές στη διεξαγωγή της διοργάνωσης; 

A ναι! Οι κάτοικοι του νησιού μας αγκάλιασαν τη προσπάθεια μας αυτή. Υπήρξαν πάρα  πολλοί που γραφτήκανε μέσα από την ιστοσελίδα μας ως εθελοντές και θα τους έχουμε  μαζί μας το 3ήμερο των εκδηλώσεων. Υπήρξαν πολλοί και υπάρχουν  πολλοί που θα συμμετέχουν ως εθελοντές από το Πολιτιστικό Σύλλογο των Φωκάτων και επιπλέον έχουμε μαζί μας και τις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβευσης του Ελειού Πρόννων Πόρου και Λειβαθούς, οι οποίοι θα εξυπηρετήσουν ανάγκες που δεν γίνεται να εξυπηρετηθούν από τους απλούς εθελοντές. 

Θα υπάρχουν χρηματικά έπαθλα στους νικητές του αγώνα;

Όπως αναφέρουμε στη προκήρυξή μας θα υπάρχουν χρηματικά έπαθλα στους τρεις τελευταίους άντρες και τρεις τελευταίες γυναίκες αξίας 500/200/100 ευρώ αντίστοιχα. Ο τελευταίος άντρας ή γυναίκα που θα είναι και νικητής του αγώνα μας θα πάρει μπόνους 500 ευρώ, δηλαδή θα λάβει συνολικά 1000 ευρώ, ενώ αν καταγράψει νέο πανελλήνιο ρεκόρ θα πάρει 1500 ευρώ. Στη προσπάθεια μας αυτή, στο να μαζέψουμε τα χρηματικά αυτά ποσά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε επιχειρήσεις, καταστήματα, που λειτουργούν στη Κεφαλλονιά, όπου χωρίς τη βοήθειά τους θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί αυτός ο αγώνας. 

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτών των δυο διοργανώσεων, που οφείλω να σας πω, ότι έχει προκαλέσει ενδιαφέρον και σε διεθνή ΜΜΕ, τα οποία επικοινώνησαν με το Kefallonian Press ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.

Πρωταρχικός στόχος του Κεφαλλονιά Backyard ultra είναι να ευχαριστηθούν, να περάσουν καλά όλοι οι συμμετέχοντες, είτε είναι αθλητές, είτε εθελοντές, είτε απλοί θεατές. Ο δευτερεύων στόχος μας είναι να μπορέσουμε να καθιερώσουμε τον αγώνα μας και να τον πραγματοποιούμε κάθε χρόνο, παρέχοντας σε όλους υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. 

Σας ευχαιστούμε για αυτή τη συζήτηση , ξέρουμε ότι είτε σε αναμμένα κάρβουνα.. λίγες ώρες προετοιμάσιας έμειναν. Οι πρώτοι αθλητές ήρθαν .Δεν σας καθυστερούμε περισσότερο.. Σας ευχόμαστε καλή Δύναμη και καλή επιτυχία σε αυτή τη σημαντική αθλητική προσπάθεια..

Και εμείς σας ευχαριστούμε ! Με την ευκαιρία ενημερώστε τους Αναγνώστες σας ότι περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα θα βρουν στο επίσημο site https://kefaloniabackyardultra.com/ 

Ραντεβού το Σάββατο στη πίσω αυλή τ’ Αργοστολιού! Στο Θαλασσόμυλο.

 

To πρόγραμμα

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024

17:00 – 20.00΄: Λειτουργία γραμματείας στη βάση του αγώνα στο κτίριο του Θαλασσόμυλου για παράδοση πακέτων συμμετοχών.
19.30΄: Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φωκάτων και pasta party για τους αθλητές.

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

7:30 – 8:45΄ Λειτουργία γραμματείας στο κτίριο του Θαλασσόμυλου, για παράδοση πακέτων συμμετοχών, έλεγχο δρομέων και bib number, στήσιμο του «χώρου τροφοδοσίας» των πληρωμάτων και ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ αριθμό εγγραφών της τελευταίας στιγμής, εάν δεν έχουν εξαντληθεί μέχρι τότε οι θέσεις των 120 συνολικά αθλητών [race capacity].
8:45΄ καλωσόρισμα και ενημέρωση των αθλητών με τις απαιτούμενες τεχνικές οδηγίες.
9:00΄ σήμα εκκίνησης του αγώνα Kefalonia Backyard Ultra.
Ο αγώνας θα συνεχίζεται με εκκινήσεις κάθε ώρα.
20.00΄ ώρα στο χώρο του Θαλασσομύλου θα πραγματοποιηθεί συναυλία από τις rock μπάντες Carminic Acid και PermanentResident

Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 – Παιδικοί αγώνες juniors’ sprint

11.00΄ ώρα: Προσέλευση των παιδιών για εγγραφές.
12.00΄ ώρα: Αγώνες ηλικιακής κατηγορίας 6-8, 8-10 και 10-12 ετών [αγόρια και κορίτσια] και αμέσως μετά Yoga & Pilates για παιδιά δημοτικού.
13.00΄ ώρα: Αγώνες ηλικιακής κατηγορίας 12-15 ετών [αγόρια και κορίτσια] και αμέσως μετά Yoga & Pilates για παιδιά γυμνασίου.
14.00΄ ώρα: Κλήρωση δώρων για τα παιδιά.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!