Στην κατάμεστη αίθουσα του ΙΟΝΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στα Μεταξάτα, ο Γιάννης Λυκούδης έκανε απόψε Σαββατο απόγευμα, την πρώτη δημόσια εμφάνισή του ως αρχηγός της δημοτικής παράταξης Αργοστολίου ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.

Η πρόσκληση αναφερόταν σε συνέντευξη τύπου αλλά βρεθήκαμε σε μια «καραμπινάτη» συγκέντρωση υποστηριχτών και φίλων του Γιάννη Λυκούδη και της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ η οποία έγινε αυθόρμητα χωρίς προσκλήσεις , χωρίς τηλέφωνα. Ηταν εκεί για να στηρίξουν το νέο αρχηγό. Να τον εμψυχώουν να τον χειροκροτήσουν , να τον ακούσουν.

O νέος αρχηγός της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ έκανε το τεμπούτο του με διαφορετικό τρόπο:

Επέλεξε να μην είναι μόνος. Επέλεξε να είμαι μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους του: Αλέξανδρο Παρίση, Αγγελο Κωνσταντάκη, Μίνα Γαβριελάτου, Μάκη Παπαναστασάτο. Επέλεξε να δώσει σε όλους τους το μικρόφωνο.

Επέλεξε να είναι δίπλα του ο Αλέξανδρος Παρίσης.

Επέλεξε όλο αυτό να γίνει ενώπιων των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Γιάννης Λυκούδης μίλησε όρθιος και κινούμενος (οικεία για αυτόν κατάσταση από τα δικαστήρια) για το όραμά του για το Δήμο Αργοστολίου. Για τον δήμαρχο που χρειάζεται ο δήμος .

Μίλησε για το νέο δήμαρχο Αργοστολίου το 2028 που ουδεμία σχέση θα έχει με το δήμαρχο του 2023..

Η κριτική του απέναντι στο Θεόφιλο Μιχαλάτο ήταν έντονη και κάθετη: “Δεν χρειάζεται τέτοιο δήμαρχο ο Δήμος μας», είπε χαρακτηριστικά..

Ο λόγος του τεκμηριωμένος. Χωρίς ακρότητες. Το είπε άλλωστε: “Δεν θα με δείτε να ουρλιάζω , να τσακώνομαι και να δημιουργώ εντάσεις.. Τέτοια αντιπολίτευση δεν θα κάνω εγω..”..

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η Αρτεμις Παπαναστασάτου.

Η ομιλία

√Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γιάννη Λυκούδη είναι εδω : ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΚΟΥΔΗ 20 4 2024 ΜΕΤΑΞΑΤΑ

Στην ομιλία του ο Γιάννης Λυκούδης στάθηκε στα εξής σημεία:

Παρουσίασε τη δράση της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ αυτούς τους πρώτους μήνες της νέας θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με βάση και την προσωπική του πείρα για το πως ο δημαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος διοικεί το Δήμο Αργοστολίου προσδιόρισε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει -κατά τη γνώμη του – να έχει ένας αντάξιος του Δήμου Αργοστολίου , δήμαρχος.

Ήταν το μέρος της ομιλίας του που άσκηση έντονη κριτική στο δήμαρχο Αργοστολίου για το μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζει στη διοίκηση του Δήμου.

Αδιαφάνεια. Έλλειψη διαλόγου με τους δημότες. Δημοτική αρχή αποκομμένη από την κοινωνία. Δήμαρχος κλεισμένος στο γραφείο. Αντιδημοκρατική συμπεριφορά με σημείο αναφοράς την περίφημη πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του ΔΣ η οποία δεν έγινε αφού «τεχνηέντως» όπως είπε ο δήμαρχος φρόντισε να την διακόψει επειδή δεν ήθελε να ακουστούν τα προβλήματα και τα θέματα της ΔΙΑΔΕΥΑΚ με τα υπέρογκα χρέη προς τη ΔΕΗ και τις διαγραφές μεγάλων χρεών προεκλογικά. Σπατάλη και αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος (απευθείας αναθέσεις).

Αναφέρθηκε στις υπέρογκες αυξήσεις των μισθών στελεχών της ΕΔΑΚΙ (καθαριότητας) όταν οι εργάτες πήραν μηδαμινές αυξήσεις και το έλλειμα της εταιρείας είναι 200.000 ευρώ.

Κατηγόρησε τον Θεόφιλο Μιχαλάτο ότι επί 4 χρόνια δήμαρχος έκανε μόνο μια συνέντευξη τύπου στην αρχή της θητείας του και παρά τις υποσχέσεις ότι θα έχει διάλογο με την κοινωνία και τους δημοσιογράφους δεν το έκανε ποτέ. Εμφανίζεται μόνο στο προστατευμένο περιβάλλον των δικών του Μέσων Ενημέρωσης.

Η κριτική του ήταν έντονη αλλά δεν υπήρξαν χαρακτηρισμοί , δεν υπήρξε προσωπική επίθεση φροντίζοντας σε κάθε θέμα να υπάρχει και το ανάλογο επιχείρημα.

Ταυτόχρονα ανέπτυξε τις σκέψεις του για το μοντέλο διοίκησης του Δήμου που θα εφαρμόσει η ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ όταν το 2028, στις επόμενες δημοτικές εκλογές, αναλάβει το δήμο.

Η δημοτική αρχή στην οποία θα ηγείται ο Γιάννης Λυκούδης θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Ανοικτή στους δημότες
Διάλογος με τους επαγγελματίες και κοινωνικές ομάδες
Κοινωνική αλληλεγγύη για τους έχοντες ανάγκη
Διαφάνεια
Λογοδοσία
Σεβασμός και στο τελευταίο ευρώ του δημότη.
Διεκδικητικός δήμος για τη λύση κοινωνικών προβλημάτων όπως τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Το Αργοστόλι νεκρή πόλη

Χαρακτήρισε το Αργοστόλι «νεκρή πόλη» για τους δημότες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς το χειμώνα. Μια πόλη χωρίς πολιτιστική ζωή και δραστηριότητες.

Χαρακτήρισε το Αργοστόλι μια πόλη χωρίς τάξη με αιχμή του δόρατος την έλλειψη χώρων στάθμευσης και τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρόμια , πλατείες).

Αναφέρθηκε και επισήμανε για άλλη μια φορά ότι τόσο αυτός όσο και η ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ είναι υπέρ των αναπλάσεων . Η ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, είπε, είναι η παράταξη που ξεκίνησε τις αναπλάσεις στην πόλη. Ο Μιχαλάτος συνέχισε το έργο της. Μόνο που κάνει αναπλάσεις χωρίς διάλογο με τους επαγγελματίες, σε αντίθεση με ότι έκανε ο Αλέξανδρος Παρίσης. Αναφέρθηκε στην προσωπική επίθεση που δέχτηκε από ΜΜΕ φιλικά προς το δήμαρχο Αργοστολίου στην υπόθεση ανάπλασης της αγοράς.

Γιατί στα Μεταξάτα;

Γιατί επέλεξε τα Μεταξάτα (περιφέρεια) για το επίσημο ξεκίνημα της θητείας του ως ηγέτης της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ;

Για να τιμήσει το μέρος του, το χωριό του (κατάγεται από τα Βλαχάτα Λειβαθούς)

Για να τιμήσει τον Πολιτισμό του νησιού μας μέσα σε ένα υπέροχο Πολιτιστικό Κέντρο ανακοινώνοντας ότι σε συνεργασία με τον Παναγή Μπαρμπάτη και τους Αδελφούς Καραβιώτη θα αναλάβουν πρωτοβουλίες πολιτισμού με επίκεντρο τη δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού στο Αργοστόλι.

Η ομιλία του πολύ συχνά διακοπτόταν από αυθόρμητα χειροκροτήματα των παραβρισκόμενων.

Η αντιπολιτευτική πολιτική στο Δ.Σ.

Αναφέρθηκε στη πολιτική που θα ακολουθήσει αυτά τα 4 χρόνια ως μείζον αντιπολίτευση , στις ομάδες εργασίας που δημιούργησε για την επεξεργασία προβλημάτων και την αταλάντευτη στάση του δημιουργικής κριτικής στη δημοτική αρχή. «Θα στηρίξουμε και θα ψηφίζουμε ότι θεωρούμε θετικό όπως λχ τα έργα, αλλά θα είμαστε απέναντι σε ότι θίγει το δημόσιο συμφέρον.», είπε χαρακτηριστικά και το επανέλαβε αρκετές φορές σε κάθε ευκαιρία και στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.  Με την ίδια θέρμη ανέφερε «μη περιμένετε να με δείτε να ουρλιάζω στο δημοτικό συμβούλιο ή να προκαλώ εντάσεις, δεν κάνω εγώ τέτοια αντιπολίτευση».. κερδίζοντας ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Αυτό το θέμα του μοντέλου διοίκησης του δήμου έκλεισε με την πεποίθησή του ότι το 2028 ο δήμος Αργοστολίου θα γυρίσει σελίδα και θα είναι παρελθόν ο Μιχαλάτος και η παρέα του.

Ποια ανάπτυξη;

Ο αρχηγός της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ αναφέρθηκε εκτενώς στα αναπτυξιακά έργα που χρειάζεται η περιφέρεια του Δήμου. Τα χωριά μας. Η εικόνα του επισκέπτη όπως κατεβαίνει στο λιμάνι του Πόρου είναι αποκαρδιωτική , είπε. Το παραλιακό μέτωπο της Νότιας Κεφαλονιάς Πόρος, Σκάλα, Λουρδάτα, Τραπεζάκι έχει εγκαταλειφθεί. Που βρίσκεται το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου; Σε ποιο συρτάρι έχει καταχωνιαστεί;

Ποιος πολιτισμός;

Βρισκόμαστε σε πολιτιστική χειμερία νάρκη διαρκείας. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις μπάντες, τα πολιτιστικά σχήματα, τις ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες . Στόχος μας είναι να ανοιχτούμε στην κοινωνία , στους φορείς του πολιτισμού για να διαμορφώσουμε την πολιτιστική πολιτική μας.

Θα στηρίξουμε κάθε θετικό..

Θα στηρίξουμε κάθε θετικό που θα φέρει η δημοτική αρχή προς ψήφιση. Θα επεξεργαστούμε προβλήματα γιαυτό και δημιουργήσαμε 4 ομάδες εργασίας στην παράταξης 1) Για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία 2) για την καθημερινότητα του δημότη 3)Για τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο δήμος και 4) για την κοινωνική αλληλεγγύη και τη στήριξη των δημοτών που βρίσκονται σε ανάγκη.

√ Μετά την ομιλία του ακολούθηση συζήτηση με εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης.

Το (δικός μας) συμπέρασμα από την “πρώτη” του Γιάννη Λυκούδη

Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος έχει να αντιμετωπίσει για τα επόμενα 5 χρόνια έναν αντίπαλο με γνώσεις, σοβαρό, συνετό, καταρτισμένο , διεκδικητικό. Και όσο και να τον προστατεύει η πλασματική πλειοψηφία χάρη στον εκλογικό νόμο, δεν θα είναι μια εύκολη θητεία για αυτόν, μα καθόλου εύκολη.

Ο Γιάννης Λυκούδης είναι ένας νέος άνθρωπος , άφθαρτος από την πολιτική, αδιάφθορος , σεμνός , εξαιρετικός επαγγελματίας . Ο Γιάννης Λυκούδης απάντησε σήμερα στο ερώτημα “Θα μπορέσει ο Γιάννης;”

Σήμερα ο Γιάννης Λυκούδης εμφάνισε ένα νέο του πρόσωπο, το πρόσωπο του ηγέτη μιας παράταξης που θέλει να διεκδικήσει το Δήμο Αργοστολίου πάλι, και να τον διοικήσει διαφορετικά..

Ελένη Δ. Χιόνη

=====

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση εδω :

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!