ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ: Αναδιαμορφώνει την αγορά, τις πλατείες και τις παρόδους του Αργοστολίου

της Ελένης Δ. Χιόνη - video: Πάνος Μαντάς
Εγγραφείτε και αποκτήστε πρόσβαση στο αποκλειστικό μας περιεχόμενο!

Η ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ είναι η κατασκευαστική εταιρεία η οποία έχει αναλάβει μέρος του έργου ανάπλασης περιοχών της πρωτεύουσας του Νομού μας, του Αργοστολίου.

Τι αφορά το έργο

Το έργο υλοποιεί μελέτη του Δήμου Αργοστολίου και προβλέπει παρεμβάσεις σε όλο το εύρος της πόλης του Αργοστολίου. Τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος είναι η περιοχή των Λαϊκών και Εργατικών Κατοικιών, οι πεζόδρομοι της περιοχής του Αγίου Ελευθερίου -Μητρόπολης και πέριξ της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, όπου θα αποτελέσουν και πρόταση της μαθητικής διαδρομής (οδός Γερ. Μαυρογιάννη), οι πεζόδρομοι της περιοχής του Μαϊστράτου και οι κάθετοι της οδού Χαροκόπου και τέλος η κεντρική αγορά της πόλης του Αργοστολίου.

Από τα παραπάνω αναφερόμενα η ΖΙΤΑΚΑΤ ΕΤΕΒΕ έχει αναλάβει -μετά από διαγωνισμό- την αναβάθμιση του δικτύου πλατειών (συνολικού εμβαδού 8.080 m2), πεζόδρομων και μικρές οδούς με σκαλοπάτια (συνολικού μήκους 2130,50 m), καθώς και της κεντρικής αγοράς της πόλεως του Αργοστολίου που περιλαμβάνει τα οικοδομικά τετράγωνα 152Α και 152Β.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ

Στις 15 Φεβρουαρίου 2023 υπεγράφη η ΣΥ Μ Β Α Σ Η Κ Α Τ Α Σ Κ Ε Υ Η Σ Ε Ρ Γ Ο Υ
ΑΝΑΠΛΑΣΗ & ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΑΤΕΙΩΝ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ» μεταξύ του Δήμου Αργοστολίου και της ΖΙΤΑΚΑ ΑΤΕΒΕ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ : 4.440.074,32€ (Χωρίς Φ.Π.Α.)

Mε συνεχή ρεπορτάζ και φωτογραφίες, το Κefaloniapress σας ενημερώνει για την πορεία του έργου που έχει αναλάβει η ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ.

Αγορά

“Πλατείτσα” – Πλατεία Μαρίνου Αντύπα

Οι πάροδοι

ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ

Σήμερα θα παρουσιάσουμε την εταιρεία που εκτελεί αυτό το έργο.

Η ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ ιδρύθηκε το 2002 και από τότε δραστηριοποιείται στην εκτέλεση ενός ευρύτατου φάσματος Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων, συνεχώς αυξανόμενου προϋπολογισμού και σύνθετης τεχνογνωσίας, όπως λιμάνια, κτίρια, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά δίκτυα, διαχείριση απορριμμάτων και αποκατάσταση περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου.
Η έδρα της εταιρείας είναι ο Πειραιάς έχει ιδρύσει όμως υποκαταστήματα στη Σαλαμίνα και την Κύπρο.

ΤΑ ΕΡΓΑ


Τον Μάιο του 2024 η εταιρεία εξέπληξε τον επιχειρηματικό κόσμο των δημοσίων έργων καθώς ανέλαβε -μετά από διαγωνισμό- μέρος του έργου ανάπλασης του ΕΛΑΙΩΝΑ στην Αττική, προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ.

Από την ίδρυσή της παρουσιάζει μία έντονα αυξανόμενη δραστηριότητα σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Ο κύκλος εργασιών της παρουσιάζει μία συνεχή ανοδική πορεία παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες της αγοράς.

Η ZITAKAT AEBE έχει εκτελέσει περισσότερα από 300 δημόσια έργα σε πολλά σημεία της χώρας. Η λίστα των συμβάσεων που έχει υπογράψει και έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της είναι πολύ μεγάλη.

Δραστηριοποιείται σε έργα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ). Επίσης κατέχει το εργαληπτικό πτυχίο 6ης τάξης. Η ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ ανέπτυξε και εφαρμόζει τα παρακάτω που είναι πιστοποιημένα από διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα:

  • Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015
  • Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2015
  • Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία OHSAS 18001:2007
  • Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών ISO 27001:2013
  • Σύστημα Διαχείρισης Οδικής Ασφαλείας ISO 39001:2012
  • Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης ISO 50001:2008


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Είναι στελεχωμένη με έμπειρους μηχανικούς, εργοδηγούς, διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό. Απασχολεί περισσότερα από 150 άτομα προσωπικό.


Η προσεισμική αγορά του Αργοστολιού και η ιστορία της

Η παραλιακή αγορά  του Αργοστολίου  ήταν από παλιά το πιο ζωηρό τμήμα της πόλης, γεμάτη αποθήκες και μαγαζιά.

Παρότι ξεκινούσε από την Σισιώτισσα, το πιο ζωηρό τμήμα της ήταν  εκείνο από το ύψος της παλιάς λαχαναγοράς μέχρι την οικία Μπασιά, δηλαδή τον σημερινό  Οίκο Ευγηρίας.

Κυριολεκτικά ήταν η μελισσοφωλιά της πόλης, η  πιο φασαριόζικη   γωνιά της, η καρδιά του εμπορίου, που σε τρέλαινε από τους ήχους που έκαναν τα πέταλα των αλόγων και οι  φωνές των εμπόρων. Εκεί που το 1905 ο  δήμαρχος Σπύρος Φωκάς-Κοσμετάτος(1903-1914) ξεκινάει την ανέγερση της λαχαναγοράς.

Άποψη της αγοράς προσεισμικά

Ακολουθούσαν  επίσης από την μεριά της θάλασσας τα μακελάρικα ή μαγκέλια, δηλαδή τα χασάπικα και τέλος η πεσκαρία, το ομορφότερο κτίριο από όλα, με τις καμάρες του και  τα πιο φρέσκα και νόστιμα ψάρια της εποχής.

Από την επάνω πλευρά ήταν αποθήκες, αντιπροσωπείες, μάντρες, σταθμοί αυτοκινήτων, καφενεία και μεγάλα καταστήματα.

Ανάμεσα στη λαχαναγορά και τα χασάπικα, υπήρχε  μια από τις τέσσερις κρήνες Τουλ, που τοποθετήθηκαν το 1903 σε διάφορα σημεία του Αργοστολίου σύμφωνα με την διαθήκη  του Ερνέστο Τουλ.

Η κρήνη  Τουλ και το περίπτερο του Μαντά, το 1936

Μια πρόταση

Με αφορμή αυτή την κρήνη θέλουμε να κάνουμε μια πρόταση στην δημοτική αρχή σχετικά με το θέμα. Προγραμματίζεται με το τέλος των εργασιών στο παραλιακό μέτωπο να τοποθετηθεί η εντοιχισμένη κρήνη που βρισκόταν για χρόνια στις αποθήκες του δήμου και ανακατασκευάστηκε τελευταία.

Οι κρήνες Τουλ  ήταν 4, δυο κυλινδρικές στήλες και δυο εντοιχισμένες πλάκες.

Από τις στήλες, η μία  τοποθετήθηκε  το 1903 στην πλατειούλα δίπλα στο Τελωνείο  και η  όμοια της  με τα μαρμάρινα δελφίνια, όπως προαναφέραμε δίπλα στο περίπτερο του Μαντά, στο λεγόμενο τότε ‘Εφτάπορτο’. Οι εντοιχισμένες τοποθετήθηκαν η μία στο Δικαστικό Μέγαρο του Νάπιερ στην κεντρική πλατεία και η άλλη κοντά στο αρτεσιανό πηγάδι  της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στην παλιά Πλάκα.

Το σωστό λοιπόν θα ήταν, να μπει στην αγορά η κυλινδρική κρήνη που βρίσκεται σήμερα στο παρκάκι του Αγίου Ιωάννη στην Πλάκα, όπως ήταν και προσεισμικά, και να τοποθετηθεί στον Άγιο Ιωάννη η εντοιχισμένη όπως ακριβώς ήταν και πριν τους σεισμούς.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για την Κεφαλονιά που ονειρευόμαστε!
Λ. Βεργωτή 50, Αργοστόλι
Τηλ. Κέντρο: 26712 00130, Studio: 2671023000
Fax: 26712 00131

© 2016-2023 kefaloniapress.gr. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος. Μέλος του Μητρώου Online Media. Αρ. Μητρώου 13639