Γιάννης Λυκούδης: Πέντε μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου. Εμπειρίες, Απογοητεύσεις και Νέοι Στόχοι

της Ελένης Δ. Χιόνη - Φωτογραφίες : Πάνος Μαντάς
Εγγραφείτε και αποκτήστε πρόσβαση στο αποκλειστικό μας περιεχόμενο!

Για πρώτη φορά στα δημοτικά δρώμενα της Κεφαλονιάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κάνει απολογισμό της δράσης της παράταξής του κατά το πρώτο 5μηνο της θητείας του και θέτει ενώπιον των δημοτών τα σχέδιά του για την κατάκτηση του Δήμου Αργοστολίου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος έδωσε μια και μοναδική συνέντευξη τύπου στην αρχή της πρώτης θητείας του. Έκτοτε, έχουν περάσει 53 μήνες, διανύουμε τη δεύτερη θητεία και ακόμα περιμένουμε την τήρηση της υπόσχεσης ότι κάθε μήνα θα γίνεται δημόσιος απολογισμός.

Δύο διαφορετικές αντιλήψεις, δύο διαφορετικές πολιτικές για το πως αντιμετωπίζει ένας δήμαρχος τους δημότες του.

Γιάννης Λυκούδης

Κύριε Λυκούδη, είστε πέντε μήνες δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου, ποιες είναι οι εμπειρίες σας από τη συμμετοχή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο του μεγαλύτερου δήμου του Νομού μας;

Πρέπει να ομολογήσω ότι οι εμπειρίες μου είναι αρνητικές έως δυσάρεστες. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισε έναν βαθιά αντιδημοκρατικό Κανονισμό φιμώνοντας τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Σε αντίθεση με τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ληξουρίου και Σάμης, που λειτουργούν δημοκρατικά, η Αντιπολίτευση στον δικό μας Δήμο δεν έχει καν δικαίωμα να ρωτά.

Στο Συμβούλιο λογοδοσίας μας επιτρέπει να ρωτάμε αλλά χωρίς κανένα περαιτέρω δικαίωμα σχολιασμού, ούτε καν από τους επικεφαλείς των παρατάξεων. Είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος φοβάται τον διάλογο. Φοβάται τις ερωτήσεις που δεν μπορεί να απαντήσει.

 Σε αυτούς τους μήνες από απλός δημοτικός σύμβουλος της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, πρώτος βέβαια σε σταυρούς προτίμησης, εκλεγήκατε επικεφαλής της. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Περισσότερες ευθύνες, καθώς αναλαμβάνω επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης που έχει γράψει ιστορία στο νησί μας, με έργα και προσφορά στους πολίτες.

Περισσότερη δουλειά, με υπευθυνότητα, με ομαδικότητα, με συνεργασία με τους φορείς του νησιού και με σεβασμό στις ανάγκες των δημοτών μας, έτσι ώστε η «ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» να είναι έτοιμη να αναλάβει στις επόμενες εκλογές την διοίκηση του δήμου.

Οι συσχετισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο, χάρη στον εκλογικό νόμο, καθιστούν το δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο πανίσχυρο. Σκέφτεστε μήπως την πιθανότητα δημιουργίας ενός αντιπολιτευτικού μετώπου με άλλες παρατάξεις από το Δ.Σ., προκειμένου να προωθηθούν κάποια σημαντικά προβλήματα των δημοτών;

Ο δήμαρχος δεν είναι πανίσχυρος στις δημοκρατίες, αφού κανονικά ελέγχεται από την Αντιπολίτευση και τους δημότες. Εδώ βεβαίως, όπως σας προανέφερα φιμώνει την Αντιπολίτευση για να δείχνει ισχυρός και γράφει στα «παλιά του τα παπούτσια» τους δημότες που δεν τον έχουν στηρίξει όταν διαμαρτύρονται. Άρα είναι ένας δήμαρχος που φοβάται την κριτική, φοβάται τις αποκαλύψεις που γίνονται για τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου και τρέμει την αλήθεια. Γι αυτό έχει δημιουργήσει ένα κύκλωμα με μέσα ενημέρωσης του απολύτου ελέγχου του.

Όσον αφορά τη συνεργασία είναι αλήθεια ότι χρειάζεται συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις. Εμείς είμαστε εδώ, στα δημοτικά συμβούλια, με προτάσεις και κριτική, ανοιχτοί για κάθε συζήτηση που θα είναι προς όφελος των δημοτών.

Γιάννης Λυκούδης – Ελένη Δ, Χιόνη

Κάποιες ανακοινώσεις του δημαρχείου αλλά και κάποιες ελεγχόμενες διαρροές από το δημαρχείο, είχαν στόχο εσάς προσωπικά. Γιατί πιστεύετε ότι έγινε αυτό;

Τους ενοχλεί η παρουσία μου, ο λόγος μου και η κριτική μου. Και τους ενοχλεί γιατί λέω την αλήθεια. Αν τρέμουν κάτι είναι οι αποκαλύψεις που γίνονται για τις υπόγειες εξυπηρετήσεις “ημετέρων” με τα χρήματα των δημοτών.

 Πως εκτιμάτε την 5μηνη δράση της παράταξής σας στο δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου; Είστε ευχαριστημένος με τις παρεμβάσεις σας, με την πολιτική και την τακτική σας σε αυτό;

Δε μπορώ να πω ότι είμαι πλήρως ικανοποιημένος. Διότι όπως σας είπα ο δήμαρχος έχει φτιάξει έναν κανονισμό για να φιμώνει την Αντιπολίτευση. Πρέπει λοιπόν να βρούμε άλλους τρόπους επικοινωνίας με τους δημότες, να βγούμε στους δρόμους να μιλήσουμε μαζί τους, με ένα λόγο που να ακουμπά στα προβλήματα τους. Και θα το κάνουμε.

Αυτούς τους 5 μήνες πως απευθυνθήκατε στους δημότες; Πως τους ενημερώσατε για τις απόψεις και τις παρεμβάσεις σας; Υπάρχουν κάποια μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αν ναι ποια, για τα οποία σκέφτεστε να απευθυνθείτε στους δημότες και με άλλες διαδικασίες π.χ. ημερίδες, συνέδρια, συζητήσεις σε χωριά και γειτονιές.

Αν αυτή την στιγμή ένα πρόβλημα συζητείται έντονα στο νησί μας είναι η υποτονική έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ο Μάιος δεν πήγε καθόλου καλά και δεν ξέρουμε πως θα συνεχιστεί. Ως εκ τούτου θα πρέπει να ξαναδούμε την στελέχωση της Τουριστικής Επιτροπής, η οποία έχει οριστεί από τον δήμαρχο και φαίνεται να είναι μέρος του προβλήματος, καθώς και τον τρόπο που θα πείσουμε τις εταιρείες «low cost» να φέρουν περισσότερες πτήσεις, όπως γινόταν επί δημαρχίας Παρίση. Αυτή την στιγμή φαίνεται να κερδίζουν μόνο οι μεγάλες εταιρίες και όσοι τους εκπροσωπούν.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα έχω μιλήσει πολλές φορές για τους τρόπους με τους οποίους θα συνδιαμορφώσουμε άποψη για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες μας.

Για αυτό δημιουργούμε τώρα 4 ομάδες εργασίας:
– μία για την διαφάνεια και την αξιοκρατία,
– μία για την καθημερινότητα του πολίτη,
– μία για τα αναπτυξιακά έργα και
– μία για την κοινωνική αλληλεγγύη και την στήριξη των αδυνάτων, την κοινωνική πολιτική.

Ωστόσο πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και για προβλήματα πέραν της στενής αρμοδιότητας του δήμου μας, όπως για τη ποιότητα και την επάρκεια της υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στο νησί μας, αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες μας.

 Σαν νέος επικεφαλής της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ποιο είναι το σχέδιό σας, προκειμένου να εκλεγείτε δήμαρχος Αργοστολίου το 2028;

Δε μπορώ και δε θέλω να υποσχεθώ τα πάντα σε όλους, όπως έκανε ο κ. Μιχαλάτος λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και ψηφοθηρούσε ασύστολα ρίχνοντας τσιμέντα σε μπασιές, μπαλώνοντας τις τρύπες στην άσφαλτο και υποσχόμενος θέσεις. Θα καταθέσω μια πρόταση, που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο δήμο, για να κερδίσει την θέση που του αξίζει στα Επτάνησα και την Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της συζήτησής μας με τον κ. Λυκούδη . Θα συνεχίσουμε αύριο με το Β’ μέρος στο οποίο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αργοστολίου θέτει επί τάπητος τα προβλήματα των Δημοτών και ασκεί οξεία κριτική για το  πως αυτά αντιμετωπίζονται από το δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο και την παράταξή του.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για την Κεφαλονιά που ονειρευόμαστε!
Λ. Βεργωτή 50, Αργοστόλι
Τηλ. Κέντρο: 26712 00130, Studio: 2671023000
Fax: 26712 00131

© 2016-2023 kefaloniapress.gr. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος. Μέλος του Μητρώου Online Media. Αρ. Μητρώου 13639