Από την 10/06/2024 λειτουργεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ (ΓΑΕΒ) όπως και άλλα 64 στην ελληνική επικράτεια.

Παρά το μικρό χρονικό διάστημα από την λειτουργία του έως σήμερα αντιμετώπισε ήδη πέντε περιστατικά τα οποία κατέληξαν στην Εισαγγελία Κεφαλονιάς. Πρόκειται για μικρής έντασης περιστατικά που δεν κατέληξαν σε προφυλάκιση των δραστών.

Αποφάσισα μια επίσκεψη στο νεοσύστατο ΓΑΕΒ, (οπως σε συντομία αναφέρεται) για να καταγράψω τη διαδικασία που ακολουθείται όταν μια γυναίκα/ ένας πολίτης ανεξάρτητα φύλου και ηλικίας, καταγγείλει βία σε βάρος του. Το σενάριο του ρεπορταζ αφορά κακοποιημένη γυναίκα.

Φθάνω στο κτίριο της Αστυνομίας στη ΒΙΠΕ.

Αστυνομικός στην είσοδο με ρωτάει «Πως μπορώ να βοηθήσω;»

Θέλω να πάω στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας

(Αλαφιάζεται ο άνθρωπος).. Να καταγγείλετε;

Oχι όχι, για ρεπορτάζ

Θα σας οδηγήσω εγώ

Το γραφείο βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου της Αστυνομίας, με αγχώνει κάπως αυτό, αλλά τελικά είναι πολύ φωτεινό και αρκετά ευρύχωρο.

Η πόρτα είναι ανοικτή. Δυο Αστυνομικοί, άνδρες, με στολή σηκώνονται να με υποδεχτούν.

Είναι οι :

  • Υπαστυνόμος Α’ Παναγιωτίδης Ιωάννης, Προϊστάμενος του Γραφείου. Απόφοιτος Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας υπηρετήσει σε Υπηρεσίες της Αττικής. Έχει διατελέσει καθήκοντα Διοικητή στο Αστυνομικός Τμήμα Ιθάκης και εκπαιδεύτηκε για την στελέχωση του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Αργοστολίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κεφαλληνίας. Παράλληλα με την εργασία του, είναι σπουδαστής Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
  • Υπαστυνόμος Β’ Τσαουσίδης Σταύρος, Αναπληρωτής και βοηθός προϊσταμένου.Απόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου Τμήμα Ψηφιακών Μέσων. Εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών από όπου αποφοίτησε 2ος το 2020 και επέστρεψε στην Κεφαλονιά στην οποία βρίσκεται  12 χρόνια . Εχει Μεταπτυχιακό στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων. Έχει υπηρετήσει και σε άλλα Αστυνομικά Τμήματα στην Κεφαλονιά από διάφορες θέσεις ευθύνης όπως Διοικητής του Α.Τ. Σάμης, στην Τροχαία, προϊστάμενος στο Αεροδρόμιο.  Στη διάρκεια της θητείας του έχει χειριστεί πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Έχει εκπαιδευτεί από την Υπηρεσία για την ενδοοικογενειακή βία σε σεμινάρια δια ζώσης αλλά και σε online προγράμματα.Είναι δυο νέοι άνθρωποι , ιδιαίτερα ευγενείς, με πτυχία και μεταπτυχιακά, με μεγάλη θητεία στο Σώμα, υπομονετικοί και με ενθουσιασμό για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα ο τομέας που ανέλαβαν. Για ευνόητους λόγους δεν φωτογραφίζονται.

Μετά τις συστάσεις περνάμε στις ερωτήσεις για να παρουσιάσουμε την διαδικασία που ακολουθείται σε περιστατικό καταγγελίας χρήσης βίας.

Ποιος είναι ο στόχος του Γραφείου Αντιμετώπισης Οικογενειακής βίας;

Στόχος του γραφείου είναι η ενιαία, ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της βίας, που εκδηλώνεται κατά προσώπων, τα οποία συνδέονται με σχέσεις, που μνημονεύονται στο άρθρο 1 του ν.3500/2006 «Νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις» (Α΄-232), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Πως είναι στελεχωμένο το γραφείο στην Κεφαλονιά;

Το γραφείο είναι στελεχωμένο από οχτώ (8) αστυνομικούς, εκ των οποίων οι δύο (2) Αξιωματικοί και ασχολούμαστε μόνο με αυτό το αντικείμενο για να είμαστε διαθέσιμοι 24ώρες το 24ωρο.

Ποιος μπορεί να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας;

Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να καταγγείλει οποιοσδήποτε λαμβάνει γνώση ή δέχεται βία από μέλος της οικογένειας, συγγενικό πρόσωπο ή πρόσωπο επιφορτισμένο με την φροντίδα του.

Ένας πολίτης που έχει γνώση περιστατικού βίας πχ στη γειτονιά του, μπορεί να το καταγγείλει ανώνυμα;

Φυσικά μπορεί να γίνει ανώνυμη καταγγελία τηλεφωνικά είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία στο γραφείο μας, δίνοντας μας τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε για την αξιολόγηση της κατάστασης και τις δικές μας περαιτέρω ενέργειες.

Πως μπορείς να καταγγείλεις ένα περιστατικό βίας στην Κεφαλονιά

  • Τηλεφωνώντας στο 100 ή τηλεφωνώντας κατ’ ευθείαν στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας στο Αργοστόλι 2671027849
  • Στέλνοντας email: gaev.atargostoliou@astynomia.gr
  • Με μία επίσκεψη στο Γραφείο στο Κτήριο της Αστυνομίας που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Αργοστολίου

 Μια κακοποιημένη γυναίκα πήρε θάρρος και ήρθε να καταγγείλει την κακοποίησή της στην Αστυνομία. Τι διαδικασία θα ακολουθεί;

Προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της υγείας του θύματος από εμφανή ή αναφερόμενα τραύματα. Αφού λάβει την αναγκαία βοήθεια από του φορείς της υγείας, αναλαμβάνουμε την διερευνητική ομιλία και αξιολόγηση του περιστατικού. Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και μέλημα μας είναι το θύμα να αισθανθεί άνετα, όσο χρόνο και αν χρειαστεί, ώστε να μπορέσει να μας εμπιστευτεί και να μας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεται για την επέμβαση μας. Σε περίπτωση αυτόφωρου αδικήματος, κατόπιν ενημέρωσης των δυνάμεων, γίνονται άμεσες ενέργειες για την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Eάν η γυναίκα δεν εμπιστεύεται να μιλήσει σε άνδρες πως θα το αντιμετωπίσετε;

Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν γυναίκες που στελεχώνουν το γραφείο και έχουν εκπαιδευτεί για την διαχείριση του θύματος. Σε κάθε περίπτωση υποχρεούμαστε για την τήρηση της εχεμύθειας και αντιμετωπίζουμε κάθε περιστατικό με επαγγελματισμό και έχοντας ως γνώμονα την εκπαίδευση που λάβαμε.

Πιστεύει η υπηρεσία ότι ένα θύμα βίας μπορεί να εμπιστευτεί ένστολο Αστυνομικό ; Σας ρωτάω γιατί σας βλέπω με στολές.

Η αστυνομία εκ φύσεως είναι ένστολο σώμα ασφαλείας και διακατέχεται από ιεραρχία. Η στολή δεν πρέπει να συνδέεται με τον κατασταλτικό χαρακτήρα του σώματος αλλά με την ασφάλεια που παρέχεται στα θύματα. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να εμπιστευτούν έναν ένστολο αστυνομικό γιατί η στολή του προσφέρει αναγνωρισημότητα και αίσθηση προστασίας. Οι ένστολοι αστυνομικοί μπορούν να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά, και η παρουσία τους προσφέρει ψυχολογική στήριξη και ασφάλεια. 

Εάν το θύμα είναι τραυματισμένο προηγείται η κατάθεση ή το Νοσοκομείο;

Προτεραιότητα μας είναι η εξασφάλιση της υγείας του θύματος. Προηγείται λοιπόν η επίσκεψη στο Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Την κατάθεση σε ορισμένες περιπτώσεις δύναται να λάβουμε και στο Νοσοκομείο.

Εάν το θύμα χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη εκείνη την ώρα , είτε το ζητήσει η ίδια είτε το διαπιστώσετε εσείς, υπάρχει συνεργασία με ψυχολόγο;

Στην περίπτωση που θύμα ενδοοικογενειακής βίας είναι ανήλικος, η παρουσία παιδοψυχολόγου ή ψυχολόγου είναι υποχρεωτική τόσο για την ψυχοσύνθεση του ανηλίκου όσο και στην συνδρομή της κατάθεσης. Για τους ανωτέρω λόγους υπάρχει συνεργασία με τους αντίστοιχους επαγγελματίες υγείας. Δυστυχώς για ενήλικο θύμα δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη και η βοήθεια πρέπει να αναζητηθεί από τον καθένα προσωπικά. Στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας παρέχεται έντυπο υλικό σχετικά με τις υφιστάμενες δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αρωγής.

Η γυναίκα βρίσκεται σε σοκ , αισθάνεται ότι δεν είναι ασφαλής να επιστρέψει στο σπίτι της ,πως την προστατεύετε;

Υπάρχουν  ασφαλή μέρη (Safe house) στο νησί της Κεφαλονιάς, στα οποία το θύμα δύναται να μείνει για χρονικό διάστημα, έως ότου κρίνεται αναγκαίο για την ασφάλεια του.

Με την ευκαιρία της συνάντησης μας αυτής καλούμε όλους τους φορείς των κοινωνικών υπηρεσιών και οποιοδήποτε τρίτο μπορεί να συνδράμει στην εξασφάλιση περισσότερων καταφυγίων για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Εάν το θύμα είναι γονιός με ανήλικα παιδιά μπορεί να τα πάρει μαζί του στο «καταφύγιο»;

Φυσικά και υπάρχει η σχετική πρόβλεψη.

Εάν θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της με περιπολικό έχει αυτή τη δυνατότητα;

Το έργο της αστυνομίας δεν σταματάει στην λήψη κατάθεσης. Πάντα ερωτάται το θύμα εάν χρειάζεται την ασφαλή μεταφορά του στην κατοικία του με περιπολικό.

Εάν κρίνετε ότι το χρειάζεται ή αν αυτή το ζητήσει διαθέτει το Γραφείο της Κεφαλονιάς «panic button»;

Το κομβίον πανικού (panic button) είναι ένα εργαλείο που έχει στη φαρέτρα της πλέον  η αστυνομία και δύναται να συμβάλει στην αθέατη ενημέρωση μας για ένα εν εξελίξει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, όταν το θύμα δεν μπορεί να μας ενημερώσει διαφορετικά. Η λειτουργία του έχει διευρυνθεί για ενήλικα θύματα ανεξαρτήτως φύλου σε όλη την Ελλάδα, και μπορεί να ενεργοποιηθεί η χρήση του από το γραφείο μας.

Με το δράστη ποιος ασχολείται όλη αυτή την ώρα;  Tι διαδικασίες θα ακολουθηθούν για αυτόν;

Σε περίπτωση αυτόφωρου αδικήματος, γίνονται άμεσες ενέργειες για την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη/θύτη. Αφού προσαχθεί στην Υπηρεσία μας και έπειτα από την λήψη της απολογίας του, ενημερώνεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας για την παραπομπή του στην επ’ ακροατηρίω διαδικασία.

Ο χρόνος αναμονής από την καταγγελία του θύματος έως τη δίκη πόσος μπορεί να είναι;

Στην περίπτωση αυτόφωρου αδικήματος, δηλαδή εντός στο μέγιστο των 48ωρών από την τέλεση της πράξης, η παραπομπή στη δίκη γίνεται αμέσως μετά την σύλληψη του δράστη και κατόπιν επικοινωνίας με τις Εισαγγελικές Αρχές. Σε διαφορετική περίπτωση, ο χρόνος αναμονής για να εισαχθεί η υπόθεση σε δίκη διαφέρει και είναι ανάλογος του όγκου των υποθέσεων που έχει να διαχειριστεί το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Οπότε δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά.

Είμαστε ένας μικρός τόπος ανά πάσα στιγμή το θύμα μπορεί να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με το δράστη και ίσως αυτή η συνάντηση να μην βγει σε καλό. Πως εξασφαλίζει το δικαστήριο την απόφασή του να μείνει ο θύτης μακριά από το θύμα;

Το δικαστήριο, στο πλαίσιο της ποινής του κατηγορουμένου, δύναται να επιβάλει και το διοικητικό μέτρο των περιοριστικών μέτρων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δύναται να απαγορεύσει την επικοινωνία και προσέγγιση του δράστη με το θύμα.

Σε ποιο σημείο της διαδικασίας το περιστατικό έχει αρχειοθετηθεί για την Υπηρεσία σας και δεν ασχολείστε άλλο με την συγκεκριμένη υπόθεση;

Ποτέ δεν μπορούμε να αρχειοθετήσουμε πλήρως μία υπόθεση, καθώς κάθε περιστατικό είναι μοναδικό. Ακόμα και μετά την απονομή δικαιοσύνης, ο αστυνομικός που χειρίζεται την κάθε υπόθεση και έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με το θύμα, βρίσκεται σε επικοινωνία με το θύμα ανά διαστήματα για το λεγόμενο «feedback».

Σας παρακαλώ πείτε στα θύματα  βίας γιατί πρέπει να μιλήσουν, γιατί να σας εμπιστευτούν…

Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να μιλήσουν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια τους και να λάβουν την απαραίτητη νομική και ψυχολογική υποστήριξη. Η καταγγελία είναι το πρώτο βήμα για την προστασία τους και για την απόδοση δικαιοσύνης. Μπορούν να εμπιστευθούν την αστυνομία γιατί το γραφείο μας αποτελείται από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς που διασφαλίζουν την εχεμύθεια και την ιδιωτικότητα τους. Προσφέρουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, συνεργαζόμαστε με διάφορους φορείς για ολοκληρωμένη βοήθεια και δεσμευόμαστε να ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες τους.

Σας ευχαριστούμε θερμά για αυτή τη συζήτηση.

Και εμείς ..

Ο Επίλογος αυτού του ρεπορτάζ ας είναι η αρχή για να αλλάξουν ζωές..

Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθείς μπροστά σε Αστυνομικούς, δεν είναι εύκολο να μιλήσεις καν στον οποιοδήποτε. Ντρέπεσαι! Φοβάσαι. Εκτός από την Αστυνομία μπορείς να ζητήσεις βοήθεια και σε άλλους φορείς όπως την Πρόνοια.

Σκέψου ότι αυτό το επώδυνο , δύσκολο βήμα της καταγγελίας θα είναι η αρχή του τέλους του εφιάλτη που μπορεί να βιώνεις χρόνια..  Θα φοβηθείς, θα ματώσεις, θα ουρλιάξεις αλλά θα έχεις μπει στην τελική ευθεία !  Εσύ, μόνο εσύ,μπορείς να ανοίξεις την πόρτα της ελευθερίας , της αξιοπρέπειας , της ηρεμίας , της ασφάλειας  της ζωής σου και των παιδιών σου.

Πάρε κουράγιο, ζήτησε βοήθεια. Δεν είσαι η μόνη ούτε μόνη! Μίλα ! Αξίζεις την ευτυχία!

Ελένη Δ. Χιόνη

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!