Το συλλεκτικό λεύκωμα  ‘’Ιστορικός περίπατος στο προσεισμικό Λιθόστρωτο’’ της  Μαρίας  Μαρκάτου-Αλυσανδράτου, διασώζει μνήμες και  ανασύρει από τη λήθη το Αργοστόλι όχι μόνο λίγα χρόνια πριν από τους σεισμούς αλλά από  τότε που από ψαράδικος οικισμός διαμορφώθηκε σε πόλη χάρη στο ασφαλές και απάνεμο λιμάνι του, το οποίο εξελίχθηκε με τα καιρό σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια της περιοχής.

Η συγγραφέας ζωντανεύει  κυριολεκτικά το Αργοστόλι μπροστά στα μάτια του αναγνώστη  περπατώντας στον κεντρικότερο και πιο αγαπημένο δρόμο του. Συνδυάζοντας ιστορικά και  λαογραφικά στοιχεία, παρουσιάζει την  ιστορική  εξέλιξη του Αργοστολιού, αναφέρεται στην αρχιτεκτονική των κτηρίων    και   συνθέτει το κοινωνικό μωσαϊκό της εποχής μέσα από τις παραδόσεις, την ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων του.

Πέρα από τις ιστορικές αναφορές  παραθέτει περιστατικά  της καθημερινότητας, δεν ωραιοποιεί καταστάσεις και αναδεικνύει την πόλη στις πραγματικές της διαστάσεις, σε εποχές που στους δρόμους της κυκλοφορούσαν ευγενείς με οικόσημα και τίτλους, άνθρωποι του μόχθου, έμποροι, μικροεπαγγελματίες, πρόσφυγες  και αγωνιστές που πρωτοστατούσαν σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Το λεύκωμα αναπαριστά το Αργοστόλι από τα χρόνια που το Λιθόστρωτο βρεχόταν ακόμα από θάλασσα στην κάτω του πλευρά και φτάνει  μέχρι τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, που διέκοψαν τόσο απότομα και βίαια την ιστορική συνέχεια της πόλης και του νησιού γενικότερα, θάβοντας κάτω από τα ερείπια εκτός από τους ανθρώπους της, την αρχιτεκτονική και  τον πολιτισμό αιώνων.

Σήμερα 71 χρόνια μετά τους σεισμούς, σήμερα που η πόλη του Αργοστολίου βρίσκεται αντιμέτωπη με την αλλοτρίωσή της , με την επιβολή σχεδίων που καμία σχέση δεν έχουν με τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της, το συλλεκτικό λεύκωμα ο  ‘’Ιστορικός περίπατος στο προσεισμικό Λιθόστρωτο’’ της  Μαρίας  Μαρκάτου-Αλυσανδράτου , λειτουργεί σαν κιβωτός διάσωσης και μετάδοσης του παρελθόντος  της πρωτεύουσας του Νομού μας.

Το συλλεκτικό λεύκωμα ο  ‘’Ιστορικός περίπατος στο προσεισμικό Λιθόστρωτο’’ της  Μαρίας  Μαρκάτου-Αλυσανδράτου πρέπει να μπει σε κάθε σπίτι και κυρίως σε κάθε Σχολείο..

Θα το βρεις στα Βιβλιοπωλεία:

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Αλυσανδράτος Κέντρο Τύπου Plus, Λ. Μεταξά Ιωάννη 54, τηλ. 26710 22675
Βιβλιοπωλείο BOOKMARK 174, Λ. Βεργωτή Γεωργίου 172, τηλ. 2671 100 951
Βιβλιοπωλείο ΦΑΡΟΣ, Ρόκκου Βεργωτή 3, τηλ. 26710 22918

ΛΗΞΟΥΡΙ
Βιβλιοπωλείο Happy House, Βαλαωρίτου 3, τηλ. 26710 92411

και online:

♠ Εάν ζεις εκτός του νησιού μπορείς να το παραγγείλεις Online από εδω https://www.kefaloniapress.gr/kefalonia-press-publications/

Το συλλεκτικό λεύκωμα ο  ‘’Ιστορικός περίπατος στο προσεισμικό Λιθόστρωτο’’ είναι έκδοση του Kefalonia Press.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!