Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος , την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των Κουρκουμελάτων , που συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στο υπό διάλυση γήπεδο του χωριού τους για να διαμαρτυρηθούν για την κατάντια του έργου «αναβάθμισής του», θα πρέπει να πούμε πρώτα μερικά πράγματα για την ιστορία του χωριού.

Τα Κουρκουμελάτα ξεκίνησαν να κατοικούνται από το τέλος περίπου του 15ου αιώνα και η ονομασία τους πάρθηκε από το επίθετο «Κουρκουμέλης», καθώς οι «Κουρκουμέληδες» λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού.

Ο σεισμός του 1953 κατέστρεψε ολοσχερώς τα Κουρκουμελάτα, όπως άλλωστε συνέβη και με κάθε άλλο χωριό σε ολόκληρη σχεδόν την Κεφαλονιά. Χάρη στη δωρεά του Γεώργιου Βεργωτής, της εφοπλιστικής οικογένειας Βεργωτή, το χωριό ξαναχτίστηκε και η ανοικοδόμηση έγινε πάνω στα πρότυπα των ελβετικών οικισμών της υπαίθρου.[1]

Πως διαμορφώθηκε το χωριό

Ιδιαίτερο γνώρισμα του χωριού είναι η ποικιλία των σχεδίων στην κατασκευή των σπιτιών και τα όμορφα, καλοδιατηρημένα και περιποιημένα οικοδομήματα, τα οποία ακολουθούν κανόνες εξαιρετικής ρυμοτομίας. Ακόμη, τα Κουρκουμελάτα διαθέτουν και πολύχρωμους κήπους, πάρκο, πλατεία, ξενοδοχείο, το κτίριο της Φιλαρμονικής Λειβαθούς, μια μεγαλοπρεπή εκκλησία, πνευματικό κέντρο και αθλητικές εγκαταστάσεις μεταξύ των οποίων και ένα στάδιο.

Τουριστικός προορισμός

Στα μετασεισμικά χρόνια τα Κουρκουμελάτα έγιναν το επίκεντρο της Κεφαλονιάς. Σχολεία, εκδρομές, περιηγήσεις από κάθε γωνιά της Κεφαλονιάς επισκέπτονταν τα Κουρκουμελάτα για να θαυμάσουν αυτό το χωριό πρότυπο.
Με την εξέλιξη του τουρισμού στο νησί το χωριό μπήκε στους τουριστικούς οδηγούς και ΟΛΟΙ όσοι έρχονται στην Κεφαλονιά θα περάσουν οπωσδήποτε να το θαυμάσουν και να βγάλουν φωτογραφίες.

Είναι ένα ονειρεμένο χωριό από κάθε άποψη, είναι χωριό για μελέτη ρυμοτομίας και οικιστικών καινοτομιών.

Το στάδιο

Στο χωριό η οικογένεια Βεργωτή δημιούργησε και ένα στάδιο για κλασσικό στίβο και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αμέσως έγινε από μόνο του προορισμός για τα σχολεία από κάθε χωριό του νησιού.

5 6 1964 Γυμναστικές επιδείξεις,από Δημοτικά σχολεία της Λειβαθούς,για πρώτη φορά στο Στάδιο Κουρκουμελάτων. ΦΩΤΟ Ελένη Βεργωτή-Φιλιππάτου

Αυτό το στάδιο-κόσμημα κάποια στιγμή η οικογένεια Βεργωτή το παραχώρησε στο Δήμο.

Η σημερινή κατάσταση

Πριν δυο χρόνια ο Δήμαρχος (ο ίδιος το είπε αυτό ως απάντηση σε πιεστικές ερωτήσεις κατοίκων) είχε την έμπνευση ,στην καρδιά του αυτού του μοναδικά σχεδιασμένου χωριού να αλλάξει τη χρήση του σταδίου και να κάνει γήπεδο για μπητς βόλευ.!!

Η σημερινή κατάσταση του γηπέδου εκφράζεται με μια λέξη που έχει γίνει σύνθημα σε πανό μέσα στο γήπεδο αλλά και στην Πλατεία του χωριού ΝΤΡΟΠΉ! Το έργο έχει εγκαταλειφθεί, στη θέση του έχει δημιουργηθεί μια επικίνδυνη χωματερή χωρίς περίφραξη και ασφάλεια στην οποία παίζουν παιδιά.

Το πόσο επικίνδυνος είναι ο χώρος φάνηκε και κατά τη συγκέντρωση των κατοίκων όπου δυο κάτοικοι σκόνταψαν και έπεσαν μερικά χιλιοστά από σύρματα που έβγαιναν από το έδαφος απομεινάρια του εργολάβου. Η κυρία μάλιστα που έπεσε πονούσε πολύ και ήρθε ασθενοφόρο να την μεταφέρει στο Νοσοκομείο.

Ο χώρος αυτός το τονίζουμε δεν πληρεί τον παραμικρό όρο προστασίας της ασφάλειας των ανθρώπων. Δεν υπάρχει καν πόρτα!!!

Η συγκέντρωση των κατοίκων

Με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβούλου Διονύση Κουρκουμέλη οργανώθηκε η χθεσινή συγκέντρωση μέσα στο στάδιο στην μια κερκίδα.

Στόχος της συγκέντρωση ήταν να ενημερωθούν από το δήμαρχο τι γίνεται με το έργο το οποίο για δυο χρόνια έχει εγκαταλειφθεί.

Στη συγκέντρωση είχε κληθεί και ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος ο οποίος παρέστη μαζί με τον Αντιδήμαρχο δημοτικών έργων και προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών Διονύση Μινέτο.

Παρόντες ήταν και ο Αλέξανδρος Παντελειός δημοτικός σύμβουλος , επικεφαλής της παράταξης ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΝΗΣΙ για όλους, πολιτικός μηχανικός, ο Διονύσης Τρωϊάνος και Δημήτρης Κεκάτος μέλη του ΔΣ από την ίδια παράταξη . Ηταν επίσης ο Γιάννης Κουρούκλης δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της ΛΑΊΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, δικηγόρος στο επάγγελμα, ο γραμματέας του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ , ο γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Κρητικός, ο Νίκος Παυλάτος εκ μέρους της δημοτικής κίνησης ΦΑΡΟΣ.
Ανάμεσα στον κόσμο είδαμε και γνωστά μέλη της οικογένειας Βεργωτή όπως την κυρία Καλυψώ Νομικού και τον Παναγή Βεργωτή (που είχε το ατύχημα και αναγκάστηκε να φύγει).

Οι κάτοικοι – πρωταγωνιστές

Τα ερωτήματα των κατοίκων πολλά και καίρια. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στα παρακάτω video. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Η συγκέντρωση άρχισε με την παρουσιάση του προβλήματος από τον Κοινοτικό Σύμβουλο Διονύση Κουρκουμέλη.

Δείτε και ακουστε προεκτικά το παρακάτω βίντεο γιατι ειναι αδύνατη η απομαγνητοφώνηση του λόγω του διαλόγου που γινόταν . Περιέχει την παρουσιάση του προβλήματος από τον Κοινοτικό Σύμβουλο Διονύση Κουρκουμέλη , τις απαντήσεις του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου και παρεμβάσεις κατοίκων.

Συνοψίζουμε τα ερωτήματα των κατοίκων:

Γιατί αγνοήθηκε η απόφαση της Κοινότητας να μην αλλάξει χαρακτήρα το ιστορικό στάδιο του χωριού.

Γιατί και ποιος έχει την ευθύνη για την εγκατάλειψη του έργου

Γιατί ο εργολάβος δεν έχει τηρήσει τα μέτρα ασφάλειας.

Με ποιες διαδικασίες έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου εργολάβου

Γιατί αφέθηκε το πρόβλημα δυο χρόνια και δεν λύθηκε αμέσως

Ποιός συμβούλεψε το δήμαρχο να αλλάξει ο χαρακτήρας του σταδίου.

Γιατί δεν σεβάστηκε την ιστορικότητά του σταδίου και ότι ανήκει σε ένα χωριό πρότυπο από κάθε άποψη.

Γιατί δεν σεβάστηκε τη βούληση του δωρητή αείμνηστου Γιώργου Βεργωτή που δώρισε το στάδιο..

Υπάρχουν χρήματα να τελειώσει το έργο;

Είναι δυνατόν με 200.000 ευρώ να γίνει το έργο αναβάθμισης;

Αποχώρησε ο εργολάβος γιατί δεν πληρώθηκε;

Πότε θα τελειώσει το έργο. Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ : Για όλα φταίει ο εργολάβος

Oι απαντήσεις του Δημάρχου ήταν στο πνεύμα «Για όλα φταίει ο εργολάβος»! Ο εργολάβος παράτησε το έργο γιατί πήρε στην Κρήτη μεγάλη δουλειά, ο εργολάβος δεν τηρεί τα μέτρα ασφάλειας, ο εργολάβος το ένα ο εργολάβος το άλλο.

Αυτή η τακτική εκνεύρισε τους κατοίκους αρκετοί από τους οποίους τον διέκοπταν οργισμένοι φωνάζοντας «υποτιμάς τη νοημοσύνη μας»..

MINETOΣ :  Καθυστερήσαμε στις παραγγελίες

Καθόλου καλά δεν τα πήγε και ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Μινέτος. Αναφέρθηκε και αυτός στις τυπικές διαδικασίες που έπρεπε να τηρηθούν και έφεραν καθυστερήσεις όπως πχ η επιλογή του χλοοτάπητα !!

Ακούστε τον:

Αντίθετα! Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά  έδωσαν στις παρεμβάσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης . Ο Γιάννης Κουρούκλης και ο Αλέξανδρος Παντελειός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ

Ο κ. Κουρούκλης χαιρέτησε την πρωτοβουλία των κατοίκων για αυτή τη συγκέντρωση επισημαίνοντας ότι αν αυτή είχε γίνει από την αρχή και με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, δεν θα φθάναμε στη σημερινή κατάσταση.

Θεώρησε πολύ σημαντικό που οι ενστάσεις και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ανάγκασαν το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να απολογηθεί εντός και εκτός εισαγωγικών.

Πιστεύει ότι χωρίς να πολιτικολογεί , υπάρχουν αναντίρρητα ευθύνες στη δημοτική αρχή και μόνο ότι το ποσό αυτό των 200.000€ που έχει προβλεφθεί για αυτό το έργο εξαρχής δεν ήταν ικανό και επαρκές για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.

Αποκάλυψε ότι αυτό το ποσό είναι από κονδύλια του Ιανού από ένα κονδύλι 800.000€ του Ιανού. Και δεν είναι μόνο ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι συνολικά μια ευθύνη ότι πάρθηκε ένα ποσόν από κάποια ψίχουλα από το Υπουργείο Εσωτερικών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τη θεομηνία του Ιανού, χωρίς να έχει πάθει ζημιές το γήπεδο από τον Ιανό!

Εξέφρασε την ανησυχία του ότι μπορεί να μην υπάρξει ενδιαφέρον από τον επόμενο συμμετέχοντα στον διαγωνισμό και τότε θα έχουμε άλλες περιπέτειες. Αλλά και ότι τα χρήματα (200.000 ευρώ μείον όσα έχει πάρει ο εργολάβος) δεν φθάνουν για την ανακαίνιση του σταδίου.

Δήλωσε ότι η Κοινότητα θα έπρεπε να είχε εισακουστεί από τη δημοτική αρχή και η γνώμη της έπρεπε να γίνει σεβαστή και ότι η παράταξή του θα είναιαρωγός στον αγώνα τους για να κλείσει με την πεποίθηση ότι το έργο θα προχωρήσει μόνο εάν οι κάτοικοι είναι σε εγρήγορση και παρακολουθούν την πορεία του συνεχώς.

Ακούστε τον:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΣ

Ο Αλέξανδρος Παντελειός ως πολιτικός μηχανικός έχει την επιστημονική κατάρτιση και ως μέλος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου που αποφασίζει για τα έργα έχει πλήρη γνώση των όσων διαδραματίζονται εντός και εκτός των συνεδριάσεων.

Ποιός έχει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο έργο

Η διαδικασία που αναφέρεται ότι γίνεται με διαπραγμάτευση πρακτικά δεν είναι διαπραγμάτευση. Είναι προσυμφωνημένο ποιος θα πάρει τη μελέτη. Υπάρχουν 3 προσφορές.

Εάν γίνει σωστά η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει και προς όφελος του δήμου, έτσι με τον τρόπο που γίνονται, θεωρώ, η άποψή μου αυτή, ότι δεν γίνεται προς όφελος του δήμου. Αυτό λοιπόν που γίνεται σήμερα το ότι επειδή εσείς έχετε επιλέξει ποιος εργολάβος παίρνει αυτό το έργο εδώ, αμέσως σας κάνει εσάς υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση και όχι τον εργολάβο. Εσείς τον επιλέξατε.

Ο διαγωνισμός όμως όταν ολοκληρώνεται διαφάνεια ξέρεις ότι έχεις έναν άνθρωπο ο οποίος έχει την ευθύνη του διαγωνισμού. Σε αυτό το έργο ποιος θα έρθει; Και φυσικά υπάρχει και η μία συγκεκριμένη διαδικασία για την αντικατάστασή του σε περίπτωση που συνεχίζεις το έργο από εκεί που το είχε αφήσει κάποιος. Θα έρθει ο επόμενος. Τώρα ποιος επόμενος θα έρθει;

Κατ ουσίαν είναι απευθείας ανάθεση σε εργολάβο της επιλογής σας.

Για την παράταση του έργου

Θα θυμάστε πολύ καλά ότι στη δημοτική επιτροπή που έγινε τον Ιούλιο ήρθε ακόμη μία παράταση, ήρθε ακόμη μία εισήγηση για παράταση, η οποία θα έφτανε μέχρι το Νοέμβριο του 2024.

Από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο 3 μήνες, αλλά δεν εγκρίθηκε διότι κατέθεσα την αμφιβολία μου στο δήμαρχο και προς τιμήν του το δέχτηκε. Εάν δεν είχε εγκριθεί η πρότασή μου αυτή τη στιγμή θα είμασταν είμαστε καταμεσής του έργου και όχι με έναν εργολάβο έκπτωτο .

Για τη συνέχεια
Σας ρώτησα (απευθυνόμενος στο δήμαρχο) για τη διαδικασία της συνέχισης, δεν μου απαντήσατε και νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό να έχουμε μια απάντηση. Δεν είναι μόνο ότι μπαίνει αύριο κάποιος και συνεχίζει, το θέμα είναι το τι γίνεται με το έργο μέχρι σήμερα, πως συνεχίζει το καθεξής. Για να έχουμε λοιπόν και εμείς το χρόνο να κάνουμε κάποιες τοποθετήσεις πάνω σε αυτό και να είμαστε προετοιμασμένοι θα έπρεπε σήμερα, αν και ενδιαφέρουν τον κόσμο που είναι εδώ να μας ενημερώσετε για το τι σκέψεις έχετε. Πως θα κινηθείτε τον επόμενο μήνα για να προχωρήσει αυτό το έργο; Περιμένουμε ακόμα η τεχνική υπηρεσία να μας καταθέσει τις απόψεις της και να τις σκεφτούμε.

Ποιος είναι ο τρόπος; Θα γίνει νέος διαγωνισμός, θα γίνει η συνέχιση του ίδιου έργου; Θα γίνει διακοπή το έργο όπως είναι τώρα και θα συνεχίσουμε ένα άλλο έργο που θα ονομάζεται αποκατάσταση της κατάστασης αυτής;

Καταλαβαίνω ότι έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που η ευθύνη σας είναι μέχρι ένα σημείο από ένα σημείο και μετά δεν είναι και δεν θα σας καταλογίσω τα πάντα. Ομως πρέπει άμεσα να δώσουμε μια λύση σε αυτό το πράγμα που βλέπουμε.

Για τα μέτρα ασφάλειας και τις ευθύνες
Δεν έχει κάνει μια στοιχειώδη εγκατάσταση, δεν έχει πάρει ένα μέτρο ασφάλειας, και να λέμε ότι πληρώσαμε και τον εργολάβο για κάποια εργασία που έκανε εδώ.

Τα μέτρα ασφάλειας είναι η πρώτη δουλειά όταν μπαίνει ένας εργολάβος σε ένα έργο και να τον ελέγξει ο αυτός που παρακολουθεί το έργο .
(προς Δήμαρχο) Είστε πολιτικός προϊστάμενος και πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη και ως δήμος αύριο να βρείτε έναν τρόπο με έξοδα του δήμου ,εκτός του έργου αυτού, να γίνουν κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας .

Καταλήγοντας συνεχάρηκε τον Διονύση Κουρκουμέλη μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου ο οποίος είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιό ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ για την πρωτοβουλία αυτής της συγκέντρωσης.

Ακούστε τον :

 

Οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι από την αρχή έως το τέλος της συγκέντρωσης βομβάρδιζαν το Δήμαρχο με ερωτήσεις και εξέφραζαν την οργή τους που δεν πήρε υπόψη του την απόφαση της Κοινοτητας. Σύνθημά τους ΝΤΡΟΠΗ!

Τα συμπεράσματα

Οι κάτοικοι από ότι φάνηκε δεν πείστηκαν ούτε στο ελάχιστο από όσα τους είπε ο Δήμαρχος και του το είπαν χωρίς ενδοιασμούς.

Απαίτησαν
πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση του έργου και αντίγραφα του φακέλου τον οποίο έχει ζητήσει η πρόεδρος της Κοινότητας κα Καλλιγά εεγγράφως πριν 35 μέρες και απάντηση δεν πήρε.

Να γίνει σεβαστή η ιστορία του χωριού τους και οι επιθυμίες του ευεργέτη Γιώργου Βεργωτή και το στάδιο να λειτουργήσει για κλασσικό αθλητισμό και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Να ξεχάσει την ιδέα του γηπέδου για μπητς βόλευ.

Και όπως λέγαμε και παλιά “Ο αγώνας συνεχίζεται”!

Ελένη Δ. Χιόνη

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!