Θα κάνουμε μια προσπάθεια να καταγράψουμε αποφάσεις και ενέργειες της Δημοτικής Αρχής του Θεόφιλου Μιχαλάτου για το έργο «αποκατάστασης του Σταδίου Κουρκουμελάτων και την μετατροπή του σε μπητς βόλεϊ.

Δήμαρχος χωρίς μνήμη…

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο Θεόφιλος Μιχαλάτος είπε στην επεισοδιακή συνάντησή του με τους κατοίκους των Κουρκουμελάτων , προκύπτει ότι ανακάλυψε  «το εγκαταλελειμμένο στάδιο στα Κουρκουμελάτα» αναλαμβάνοντας Δήμαρχος Αργοστολίου. Μέχρι τότε αν και …Λειβαθινός, δεν ήξερε και  δεν είχε ακούσει   γιαυτό .

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Δεν ήξερε για το Στάδιο Κουρκουμελάτων ούτε όταν ήταν 8 χρόνια δημοτικός σύμβουλος (1999- 2006) Λειβαθούς ,ούτε και όταν ήταν  4 χρόνια Δήμαρχος Λειβαθούς (2007-2010) ,ούτε και όταν  για 9 χρόνια ήταν δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κεφαλονιάς!

Η επιφοίτηση ήρθε το 2019

Το 2019 για κάποιο ανεξήγητο λόγο του ήρθε η επιφοίτηση να κάνει λειτουργικό το  εγκαταλελειμμένο στάδιο στα Κουρκουμελάτα, ως …μπητς βόλεϊ! Να επισημάνουμε ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Μεταξάτων είχε απορρίψει την πρόταση μετατροπής του Σταδίου σε μπητς βόλεϊ.  Αλλά τι να ξέρει το πτωχό Κοινοτικό Συμβούλιο από τα μεγαλόπνοα σχέδια του Θεόφιλου!

Σε αναζήτηση χρημάτων για το όνειρο

Το πρώτο βήμα για «να κάνει και πάλι λειτουργικό και μπητς βόλεϊ το εγκαταλελειμμένο στάδιο στα Κουρκουμελάτα» ήταν να βρει τα απαιτούμενα χρήματα . Τι ποιο εύκολο από έναν λογιστή να βρει χρήματα!

Εύρηκα! Εύρηκα!  Το στάδιο θα χαρακτηριστεί ΙΑΝΟπληκτο! Και χωρίς να χάσει χρόνο στέλνει στο Υπουργείο Εσωτερικών  έγγραφο με αριθμό 26116/31.12.2020 .

Παραθέτουμε απόσπασμα από την  «Κατάρτιση των όρων Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος Επιλογής Αναδόχου για το έργο: «Αποκατάσταση Ανοιχτού Αθλητικού Κέντρου Κουρκουμελάτων Κοινότητας Μεταξάτων» στις 11-8-2021 (ΑΔΑ: ΩΤΚΘ46ΜΓΤΤ-Α6Σ) για τα όσα ισχυρίστηκε η δημοτική για την ένταξη του Σταδίου στα ΙΑΝΟπληκτα σημεία του νησιού:

«Η σφοδρότητα του κυκλώνα Ιανού δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του Ανοιχτού Αθλητικού Κέντρου Κουρκουμελάτων Κοινότητας Μεταξάτων.  Κατόπιν επίσκεψης και ελέγχου των εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα προβλήματα:

Ο αγωνιστικός χώρος υπέστη σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην επιφάνεια του δαπέδου (στίβος), με αποτέλεσμα να χρειάζεται αποκατάσταση.

Στον χώρο της Καλαθοσφαίρισης, εκτός από την επιφάνεια του δαπέδου, ζημιές προκλήθηκαν και στις μπασκέτες, όπου σε συνδυασμό με την παλαιότητα τους, είναι πλέον επικίνδυνες για χρήση.Συνολικά το γήπεδο του “Basket” έχει πλήρως καταστραφεί.

Η εισροή υδάτων στον χώρο των αποδυτηρίων και των αποχωρητηρίων σε συνδυασμό με την παλαιότητά τους χρήζουν άμεσης ανακαίνισης για την ασφάλεια των χρηστών όπου στην πλειονότητά τους είναι παιδιά.

Για όλα τα παραπάνω, είναι αναγκαία η επισκευή και ανακαίνιση του αθλητικού κέντρου των Κουρκουμελάτων».

Τα παραπάνω λοιπόν «γεγονότα» χρησιμοποιήθηκαν από τον Θεόφιλο Μιχαλάτο για να αιτιολογηθεί ότι… «υφίστανται ειδικές περιστάσεις, λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, (οπότε) και δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες» .

Ο Θεόφιλος σαν μπίζνες μαν που είναι , θέλει κόψε-ράψε διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμούς και φασαρίες. Ήταν λοιπόν κατεπείγουσα ανάγκη των κατοίκων των Κουρκουμελάτων (οι περισσότεροι των οποίων άνω των 50 ετών λόγω γήρανσης του πληθυσμού) να λειτουργήσει ΤΩΡΑ το στάδιο και να πάνε για γυμναστικές επιδείξεις μπητς βόλεϊ.

Με αυτή την «εμπνευσμένη εισήγηση» πετυχαίνει την χρηματοδότηση του έργου από τα κονδύλια του ΙΑΝΟΥ από το Υπουργείο Εσωτερικών με την απόφαση με αρ. 250/4-1-2021 (ΑΔΑ: 9Π0Λ46ΜΤΛ6-Ζ3Ι) και 500.000 ευρώ συνολικά για όλες τις καταστροφές από τον ΙΑΝΟ στον Δήμο Αργοστολίου.

Βεβαίως εδώ και χρόνια θα μπορούσε να έχει εντάξει το έργο σε άλλα προγράμματα όπως λχ το ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ , αλλά δεν είχε την έμπνευση τότε.

Το πρόγραμμα για τον ΙΑΝΟ τελείωσε στις  31/12/2023 αλλά πήρε παράταση μέχρι 31/12/2025, άρα μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Σταδίου Κουρκουμελάτων.

Οι κάτοικοι απορρίπτουν το σχέδιο για μπητς βόλεϊ

Στη συγκέντρωση των κατοίκων των Κουρκουμελάτων στις 12 Αυγούστου εντός του χώρου του Σταδίου, επωνύμως δήλωσαν την αντίθεσή τους για μετατροπή του σε μπητς βόλεϊ απαιτώντας να αποκατασταθεί το ιστορικό τους Στάδιο όπως το είχε παραδώσει ο δωρητής Γεώργιος Βεργωτής.

Αποφασισμένοι οι κάτοικοι των Κουρκουμελάτων να “πάρουν πίσω” το ιστορικό στάδιό τους

Η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κα Καλλιγά η οποία ήταν παρούσα επιβεβαίωσε ότι και το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει απορρίψει το σχέδιο για μπητς βόλεϊ με απόφασή η οποία έχει αποσταλεί αρμοδίως στο δημοτικό συμβούλιο αλλά… χάθηκε στο δρόμο.

Αλλά τι μπορούν να ξέρουν αυτοί οι «πτωχοί» κάτοικοι από τα μπητς βόλεϊ ονείρατα του δημάρχου; Oπότε και η απόφαση της Κοινότητας ρίχνεται στον κάλαθο των άχρηστων ως μη δεσμευτική.

Η επιλογή του εργολάβου ήταν η δεύτερη επιφοίτηση του Δήμαρχου

Η επιλογή του αναδόχου – εργολάβου δεν έγινε με την διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος όπως έπρεπε, αλλά με διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με την οποία ο Δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος μπορούσε να καλέσει όποιον εργολάβο ήθελε από όλη την Ευρώπη δίχως κανένα κριτήριο!

Αρχικά λοιπόν κλήθηκαν από τον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο τρεις εργολάβοι όλοι Κεφαλονίτες . Η αρμόδια επιτροπή στις 21/9/2021 εισηγήθηκε την ανάθεση της σύμβασης στον μειοδότη οικονομικό φορέα με την επωνυμία «ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΕ» με μέση έκπτωση προσφοράς 2% (ΑΔΑ: Ψ00Ι46ΜΓΤΤ-ΓΘ7).

Όμως με την αριθ. πρωτ. 5334/30-03-2022 επιστολή του προσωρινού αναδόχου(ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΕ), υπέβαλε την αποδέσμευσή του από το συγκεκριμένο έργο «λόγω των συνθηκών στη χώρα μας, ανατιμήσεων στα υλικά κ.α.».

Στη συνέχεια η αναθέτουσα αρχή κάλεσε στις 13/4/2022 τους δύο επόμενους (Κεφαλονίτες) εργολάβους για να γίνει κλήρωση μεταξύ τους αφού είχαν δώσει την ίδια έκπτωση (1%), όμως και οι δύο υπέβαλαν αιτήσεις αποδέσμευσης των προσφορών τους για τους ίδιους λόγους με τον πρώτο, οπότε όλα άρχισαν εξαρχής.

Και αφού χάθηκαν 7 ολόκληροι μήνες με τις «εξυπνάδες» του Θεόφιλου , η διαδικασία επιλογής εργολάβου ξεκίνησε πάλι από την αρχή! Η αρμόδια επιτροπή έδωσε την εξουσιοδότηση στον Δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο για την επανάληψη της  ίδιας διαδικασίας και την αποστολή προσκλήσεων σε εργολάβους της  επιλογής του (χωρίς να τίθενται κριτήρια επιλογής) για υποβολή προσφορών και την εκτέλεση του έργου .’

ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΑΤΑ: Eπιστολή διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση των έργων αποκατάστασης του σταδίου των Κουρκουμελάτων

Με το ένα με το άλλο, φθάσανε αισίως στον Αύγουστο του 2022 και ακόμα ψάχνανε τον «δικό τους» εργολάβο.

Ο Θεόφιλος λοιπόν έστειλε πρόσκληση σε τρεις εργολάβους, εκ των οποίων οι δύο από το Ηράκλειο της Κρήτης (!) και ο ένας από την Κεφαλονιά .

Ο ένας από τους δύο Κρητικούς κατάθεσε εκπρόθεσμα την προσφορά του και ο άλλος ως γνώριμος στον Δήμαρχο αφού είχε ξεκινήσει συνεργασία με την Κεφαλονιά και τον Δήμο Αργοστολίου και είχε πάρει , μεσούσες της κρίσης, το γήπεδο των Διλινάτων με έκπτωση 34,48% και με κανονικό διαγωνισμό.

Η Κρητικιά εταιρεία λοιπόν με την επωνυμία «Χ. ΛΥΔΑΚΗΣ –ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ- ΕΜΠΟΡΙΚΗ- ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, δ.τ. «LYDAKIS Construction Co» κλήθηκε από το δήμαρχο στις 15/7/2022 και υπέγραψε τη σύμβαση για το Στάδιο των Κουρκουμελάτων στις 26/10/2022 (  3 μήνες μετά από την πρόσκληση….) με χρονικό όριο εκτέλεσης 175 ημέρες (περίπου 6 μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης , και μάλιστα με έκπτωση 1% στο ποσόν των 196.027,10 ευρώ (με το ΦΠΑ)

Αρα: Mετά  την υπογραφή της σύμβασης στις 26/10/2022 ,όφειλε να ολοκληρώσει το έργο στις 19/4/2023.

Η γνωριμία δημάρχου με εργολάβο

Εδώ θα κάνουμε μια παρένθεση για το πως ήξερε ο δήμαρχος τον συγκεκριμένο εργολάβο.

Ο Θεόφιλος γνώριζε τον εργολάβο ένα τουλάχιστον χρόνο πριν γιατί στις 29/6/2021 είχε υπογράψει μαζί του την σύμβαση για το Γήπεδο των Διλινάτων !

Γνώριζε λοιπόν ο Θεόφιλος όταν υπέγραφε μαζί του τη σύμβαση για τα Κουρκουμελάτα (στις 26/10/2022) ότι η εν λόγω εταιρεία έπρεπε να είχε παραδώσει το γήπεδο των Διλινάτων στις 27/12/2021 κάτι που όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά και σήμερα τέσσερα (παρά 4 μήνες) χρόνια μετά ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ οπότε και ΔΕΝ χρησιμοποιείται επίσημα, ενώ έχει εισπράξει 253.075,78€  από το Δήμο με τις αναθεωρήσεις. Δηλαδή 30 χιλιάρικα παραπάνω του συμβατικού ποσού !

Επί πλέον των παραπάνω ο εκ Κρήτης ορμώμενος εργολάβος,  έχει πάρει από τον Δήμο Αργοστολίου εκτός από τα γήπεδα Κουρκουμελάτων και Διλινάτων,  3 ακόμα έργα (σύνολο πέντε έργα ) των οποίων  αγνοείται η επίσημη ολοκλήρωση και παράδοσή τους .

Συγκεκριμένα τα τρία έργα είναι:

  1. Γήπεδο των Κεραμειών με έκπτωση 36,57% (21/10/2021 υπεγράφη η σύμβαση) και το οποίο έπρεπε να έχει παραδοθεί από… 10/4/2022 και επίσης δεν χρησιμοποιείται επίσημα !
  2. Ανάπλαση των Πλατειών της Λακύθρας και της Αγίας Ειρήνης (σύμβαση στις 18/7/2022) με έκπτωση 1%, το οποίο έπρεπε να έχει παραδοθεί από 5/1/2023 αν και έχει δοθεί (κακώς) σε χρήση από το Δήμο, χωρίς να έχει παραδοθεί όπως και τα υπόλοιπα έργα και επισήμως είναι … ακόμα εργοτάξια.
  3. Η «Αντικατάσταση Αμιαντοσωλήνων Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Αργοστολίου» (8/2/2023 υπεγράφη η σύμβαση) με έκπτωση 15,03% και το οποίο έπρεπε να έχει παραδοθεί στις 7/2/2024 . Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και τώρα ψάχνεται ο Θεόφιλος … να καλέσει τον δεύτερο ενδιαφερόμενο εργολάβο για να ολοκληρώσει το έργο.
Διονύσης Κουρκουμέλης Κοινοτικός Σύμβουλος. Πήρε την πρωτοβουλία να ανεδειχθεί το πρόβλημα.

 

Στις ερωτήσεις των κατοίκων των Κουρκουμελάτων γιατί επέλεξε τον συγκεκριμένο εργολάβο, παρόλα τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα γεγονότα, ισχυρίστηκε ότι είναι προσωπική του επιλογή γιατί … «είναι πολύ καλός εργολάβος και έχει ολοκληρώσει όλα τα άλλα έργα που έχει στην Κεφαλονιά» ! Προφανώς ο Θεόφιλος ή δεν ήξερε τι πραγματικά συμβαίνει με τα έργα  ή ψευδόταν.

Τα γεγονότα από τα επίσημα έγγραφα (αρκετά εκ των οποίων υπογράφονται από τον ίδιο) αποδεικνύουν ότι ο Θεόφιλος επέλεξε τον συγκεκριμένο εργολάβο για το Στάδιο των Κουρκουμελάτων ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Άρα και η κατάσταση στο Στάδιο, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Παντελειός επικεφαλής της παράταξης ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, είναι προσωπική ευθύνη του δημάρχου και όχι του εργολάβου όπως ισχυρίστηκε !

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Εξίσου αποκαλυπτικός για την πορεία του έργου και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, Γιάννης Κουρούκλης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Ενώ ο επικεφαλής της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Γιάννης Λυκούδης, ο οποίος είχε θέσει το πρόβλημα του Σταδίου Κουρκουμελάτων στο δημοτικό συμβούλιο, με ανακοίνωσή του , μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τον δήμαρχο ανεπαρκή να ολοκληρώσει έργα.

Οι συμβάσεις

Επαναλαμβάνουμε ότι για την κατασκευή του έργου του Σταδίου Κουρκουμελάτων έχει υπογραφεί η υπ’ αριθμ. πρωτ. 18.969/26-10-2022 (ΑΔΑ: 6Δ5Ζ46ΜΓΤΤ-ΖΥΚ) σύμβαση κατασκευής του έργου ποσού 196.027,10€ (με ΦΠΑ) μεταξύ του Δήμου Αργοστολίου και της εταιρίας «LYDAKIS Construction Co» με έδρα την Κρήτη.

Σύμφωνα με τη σύμβαση αλλά και το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Διευθύνουσα Υπηρεσία η προθεσμία περαίωσης του έργου ορίστηκε στις 19/4/2023, έχοντας ως συμβατική προθεσμία 175 ημέρες δηλαδή κοντά 6 μήνες.

Από την  υπογραφή της Σύμβασης με τον εργολάβο στις 26/10/2022 μέχρι σήμερα ,Αύγουστος 2024, έχει περάσει σχεδόν εξαπλάσιο χρονικό διάστημα από την συμβατική υποχρέωση του εργολάβου και συγκεκριμένα 34 μήνες και το έργο όχι μόνο δεν έχει καν ξεκινήσει, αλλά έχει χειροτερέψει καθώς το Στάδιο  μετατράπηκε σε παγίδα ατυχημάτων , βομβαρδισμένο από τα μηχανήματα που είχε βάλει ο εργολάβος και τις μισοτελειωμένες εργασίες.

Ο εργολάβος ζητάει παρατάσεις

Με το υπ’ αριθ. πρωτ. μας 5.524/27-03-2023 έγγραφο του ο Ανάδοχος αιτήθηκε τη χορήγηση 1ης παράτασης του έργου κατά τρεις (3) μήνες ήτοι έως και τις 19-07-2023 η οποία εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 94/2023 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με το υπ’ αριθ. πρωτ. μας 11.136/19-06-2023 έγγραφο του ο Ανάδοχος αιτήθηκε τη χορήγηση 2ης παράτασης του έργου κατά τέσσερις (4) μήνες ήτοι έως και τις 19-11-2023 και με την υπ’ αριθ. 176/2023 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε παράτασης του έργου κατά τρεις (3) μήνες ήτοι έως και τις 19-10-2023.

Και με το υπ’ αριθ. πρωτ. μας 18.078/02-10-2023 έγγραφο ο Ανάδοχος αιτήθηκε τη χορήγηση 3ης παράτασης του έργου κατά ενενήντα (90) ημέρες ήτοι έως και τις 19-01-2024 η οποία εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 240/2023 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δηλαδή με την εισήγηση του δημάρχου δόθηκαν 10 μήνες παράταση στο έργο όταν ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσής του ήταν έξι (6) μήνες !

 Παρ’όλα αυτά ο εργολάβος στις 15/1/2024 κατέθεσε Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών με αιτιολογία την μη πληρωμή του εγκεκριμένου από την Διευθύνουσα Υπηρεσία 1ου λογαριασμού.

Στις 26/1/2024 η Προϊσταμένη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας έκανε δεκτό το περιεχόμενο της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών του αναδόχου και στις 21/2/2024 πληρώθηκε ο ανάδοχος την 1η χρηματική εντολή 23.201,95 € . Για αυτό το χάλι που βλέπουμε στο  Στάδιο πληρώθηκε 23.201,95 € !

Παρά την ικανοποίηση του αιτήματός του , στις 15/3/2024 με αίτηση του,  ο εργολάβος ζήτησε διάλυση της σύμβασης του έργου, αλλά η Προϊσταμένη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας την απέρριψε στις 3/4/2024.

Με κείνα και με τα άλλα στις 12/4/2024 ολοκληρώθηκε ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσης της σύμβασης  και με τις παρατάσεις που είχαν δοθεί . Οπότε στις 9/7/2024 με απόφασή της η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε το οριστικό τέλος της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία «LYDAKIS Construction Co».

Και επήλθε το χάος! Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε!

Η Συντακτική Ομάδα του Kefalonia Press

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!