Παναγιώτης Τζωρτζάτος: Ένα όνομα που μας τράβηξε την προσοχή στη λίστα των Ελλήνων Ολυμπιονικών στο Παρίσι. Από τη στιγμή που τον ανακαλύψαμε, δεν τον αφήσαμε λεπτό από τα μάτια μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ – ΠΑΡΙΣΙ 2024

Και όταν ήρθε στην Κεφαλονιά, τον συναντήσαμε.

Ο Παναγιώτης είναι η προσωποποίηση του χαμόγελου. Απίστευτα ήρεμος, παρά την πίεση που αντιμετωπίζει ως αθλητής, καταδεκτικός και υπομονετικός, κερδίζοντας αμέσως την εκτίμηση με την αισιοδοξία και την θετική του ενέργεια.

Μετά την επιτυχία του στο Παρίσι, ο Παναγιώτης επέλεξε την Κεφαλονιά, και συγκεκριμένα τον Καραβόμυλο της Σάμης, το χωριό καταγωγής του, για λίγες ημέρες ξεκούρασης.

Παναγής Δρακουλόγκωνας, Παναγιώτης Τζωρτζάτος,Σπύρος Σπαθής

Ο Δήμαρχος Σάμης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, και ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, Σπύρος Σπαθής, τον υποδέχτηκαν στο δημαρχείο για να τον ευχαριστήσουν για την τιμή που έκανε στην περιοχή τους, εκπροσωπώντας την στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Το Kefaloniapress είχε τη χαρά να συζητήσει με τον Ολυμπιονίκη, δίνοντας στους αναγνώστες μας την ευκαιρία να τον γνωρίσουν καλύτερα. Παράλληλα οργανώσαμε μια συνάντησή του με μικρούς αθλητές και αθλήτριες της ομάδας πόλο “ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ Ληξουρίου”. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αργοστολίου, με την έγκριση των γονέων των παιδιών και υπό την άγρυπνη επίβλεψη του προπονητή τους, Γρηγόρη Ράπτη και της εμψυχώτριας της ομάδας Νατάσσας Τσίκλη.

Πρώτα, όμως, ας γνωρίσουμε τον Παναγιώτη Τζωρτζάτο, τον Ολυμπιονίκη του πόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ , ΠΑΡΙΣΙ 2024

Παναγιώτη, πες μας μερικά λόγια για σένα. Πως θέλεις να συστηθείς στους Κεφαλονίτες;

Γειά σας λοιπόν, είμαι ο Τζωρτζατος Παναγιώτης. Είμαι Κεφαλονίτης με καταγωγή από τον Καραβόμυλο Σάμης.  Είμαι ολυμπιονίκης στο άθλημα της υδατοσφαίρισης στους πρόσφατους ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Eχω σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ,ενώ παράλληλα έχω το πτυχίο Α κατηγορίας προπονητικής αλλά και το πτυχίο του ναυαγοσώστη.

Ποια η σχέση σου με την Κεφαλονιά τα τελευταία χρόνια;

Κάθε χρόνο έρχομαι στο νησί για λόγους αναψυχής αλλά και για να δω φίλους και γνωστούς .

Πότε ξεκίνησες το πόλο ; Γιατί επέλεξες αυτό το άθλημα; Ήταν τυχαίο ή σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για σένα;

Ξεκίνησα σε ηλικία 8 ετών. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την ηλικία τα περισσότερα παιδιά δοκιμάζουν αθλήματα στον ελεύθερο χρόνο τους. Έτσι όταν ρωτήθηκα ποιο άθλημα θα ήθελα να κάνω από τους γονείς μου, σκέφτηκα το πόλο καθώς με το παιδικό μου μυαλό τότε συλλογίστηκα ότι θα έκανα μπάνιο σε πισίνα και το χειμώνα. 

Έχεις στερηθεί πράγματα για να φτάσεις έως εδώ;

Σίγουρα έχω στερηθεί πράγματα, όπως ανέμελες στιγμές με φίλους, ξενύχτια, δραστηριότητες που θες να κάνεις σαν παιδί αλλά και σαν ενήλικας. Αλλά όταν είναι από επιλογή για κάτι που αγαπάς το κάνει πιο εύκολο

Έφθασες στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού (2024) ως τερματοφύλακας της Εθνικής Ομάδας Πόλο, μια τεράστια διάκριση ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, πόσο εύκολο ήταν για σένα να διακριθείς και να επιλεγείς για την εθνική ομάδα των Ολυμπιακών αγώνων;

Δεν ήταν εύκολο. Ήταν το όνειρο μου,  αλλά για να το καταφέρω πέρασαν χρόνια καθημερινής προσπάθειας ,στιγμές επιτυχιών- αποτυχιών . Το βασικό συστατικό που με βοήθησε θεωρώ πως είναι η υπομονή και η επιμονή που με διακατέχει.

Πες μας τα συναισθήματά σου όταν παρέλασες στο Παρίσι , πιο σωστά όταν πέρασες τον Σηκουάνα , με κορυφαίους αθλητές από σχεδόν κάθε σημείο του πλανήτη. Tι σκεφτόσουν;

 

Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα ,έζησα κάθε στιγμή της παρέλασης στο έπακρο. Ήταν άκρως εντυπωσιακό το πόσος κόσμος βρισκόταν εκεί για μας, πάρα τη βροχή που ξέσπασε. Ένιωσα ρίγος, μια ανατριχίλα που κρατούσαμε σημαίες της Ελλάδας και μας χειροκροτούσε όλος αυτός ο κόσμος για την συμμετοχή μας αλλά και για το ότι εμείς σαν Ελλάδα δημιουργήσαμε αυτό το γεγονός. Βρέθηκα με αθλητές  υψίστου επιπέδου και είχα το συναίσθημα της ικανοποίησης που συγκαταλέγομαι και εγώ σε αυτούς.

Είχες κάποιον από τους συμμετέχοντες ως πρότυπο αθλητή; Κατάφερες να τον συναντήσεις;

Συνάντησα και γνώρισα πολλά τεράστια ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως τον Αντετοκουμπο, την Simone Biles,την Serena Williams που ήταν εκεί σαν επίσημη προσκεκλημένη και άλλους. Δεν ήταν κάποιος από αυτούς πρότυπο μου όταν ξεκινούσα αλλά σίγουρα τους θαυμάζω και τους σέβομαι για όσα έχουν προσφέρει.  Το πρότυπο μου είναι ο Kobe Bryant κυρίως λόγω της εργατικότητα του και για το πόσο πολύ αγαπούσε το σπορ που αγωνιζόταν.

 Σε ποιό αγαπημένο σου πρόσωπο / πρόσωπα ,  αφιέρωσες τη συμμετοχή σου στους Ολυμπιακούς αγώνες;

Όσο κλισέ και να είναι, σίγουρα το αφιερώνω στην οικογένεια μου ,που με στήριξε σε όλη τη προσπάθεια ανά τα χρόνια, επίσης στη σύντροφό μου ,η οποία ήταν εκεί στις δύσκολες στιγμές και αποτελεί το στήριγμα μου ,αλλά και στη ψυχολόγο μου. Θεωρώ ότι ο κάθε αθλητής χρειάζεται να είναι ψυχικά ήρεμος αλλά και δυνατός για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού.

Tι ένιωσες   μετα το γκολ στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα και τον αποκλεισμό της ομάδας από την 4αδα στην Ολυμπιάδα;

Ήταν κάτι πραγματικά οδυνηρό για όλους μας στην ομάδα. Με θυμάμαι χαρακτηριστικά να μένω ακίνητος, χωρίς να πιστεύω τι έχει συμβεί. Είχαμε πάει με πολλά όνειρα στους Ολυμπιακούς αγώνες γιατί πιστεύουμε πολύ στη δυναμική της ομάδας, και όλα τελείωσαν σε εκείνη τη στιγμή.  Το περάσαμε πολύ βαριά η αλήθεια είναι.  Έτσι είναι όμως ο αθλητισμός. Κανείς δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία.

Ακολουθείς κάποιες μεθόδους πνευματικής ενδυνάμωσης πριν από κάθε παιγνίδι; Κάνεις κάποιες θετικές σκέψεις, προσευχές.. Είσαι προληπτικός; Σε είδα πριν πέσεις στην πισίνα να κάνεις το σταυρό σου…

Την προηγούμενη του αγώνα πριν κοιμηθώ προσπαθώ να παίξω το παιχνίδι στο μυαλό μου .Με βοηθάει στο να είμαι έτοιμος ψυχικά. Ακούω μουσική πηγαίνοντας προς τον αγώνα, και μάλιστα έχω συγκεκριμένη playlist Ακούω κάθε φορά τα ίδια τραγούδια. Είμαι προληπτικός στο φαγητό τη μέρα του αγώνα, τρώω κάθε φορά το ίδιο γεύμα.

Πόσο σκληρό είναι το καθημερινό σου πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα είναι αρκετά απαιτητικό. Αρχικα κάνουμε 4 φορές γυμναστήριο την εβδομάδα.  Επιπρόσθετα έχουμε Δευτέρα Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή διπλές προπονήσεις ενώ ,Τετάρτη έχουμε μία προπόνηση και Σάββατο αγώνα.

Έχεις κάποιο χόμπι εκτός του αθλητισμού που σε αναζωογονεί και σε χαλαρώνει;

Χόμπι μου θα έλεγα ότι είναι να παίζω τενις να παρακολουθώ ανιμε και να παίζω football manager στον υπολογιστή

  • Σαν κορυφαίος αθλητής κολύμβησης είσαι ίνδαλμα για πολλά παιδιά. Έχεις να τους δώσεις κάποια συμβουλή ;

Η συμβουλή που έχω να δώσω στα παιδιά είναι να πιστεύουν στους εαυτούς τους ,να κάνουν όνειρα και να ζουν κάθε στιγμή του αθλητισμού σαν παιχνίδι. Μπορούν να πετύχουν πολλά αν το θέλουν πολύ, απλά θέλει στοχοπροσηλωση, υπομονή και καλό προγραμματισμό.

Kαι μετά το Παρίσι , Παναγιώτη,  τι; Ποια είναι τα σχέδιά σου;

Έχω σαν στόχο μέσω της απόδοσης μου στην νέα μου ομάδα το Ολυμπιακό να διατηρηθώ στο ροστερ της Εθνικής και να βρεθώ στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες ώστε να έχω την ευκαιρία να πετύχω κάτι ακόμα μεγαλύτερο εκεί. Όσον αφορά σε συλλογικό επίπεδο θέλω να κατακτήσω το champions league με τον Ολυμπιακό και θα δώσω τα πάντα στους αγωνιστικούς χώρους για αυτό.

Σου ευχόμαστε με όλη την καρδιά μας να κάνεις τα ονειρά σου πραγματικότητα!Και στον πρωταθλητισμό και στην προσωπική σου ζωη!.

Σας ευχαριστώ!

Και τώρα Παναγιώτη πάμε να συναντήσεις τους μικρούς αθλητές και αθλήτριες του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ Ληξουρίου.

Με μεγάλη μου χαρά!

Η συνάντηση με τους μικρούς αθλητές και αθλήτριες του Συλλόγου ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ Ληξουρίου έγινε στο κολυμβητήριο Αργοστολίου. Να επισημάνουμε ότι η ομάδα έχει αθλητές/αθλήτριες από όλη την Κεφαλονιά . Προπονητής της ομάδας είναι Γρηγόρης Ράπτης.

Ας δούμε καρέ καρέ την συνάντηση του Ολυμπιονίκη Παναγιώτη Τζωρτζάτου με τα παιδιά..

Παιδιά ξέρετε ποιός είναι ο κύριος;
Nαιιιιιιιι!

Η υποδοχή έγινε με μεγάλα χαμόγελα , μια γαλανόλευκη ανθοδέσμη και το τιμημένο σκουφάκι της ομάδας. Ο Ολυμπιονίκης τους είχε φέρει δώρο μια μπάλα πόλο των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού.

Είστε έτοιμοι να του κάνετε ερωτήσεις;
Είμαστε!

Αυτό που ακολούθησε δεν το περίμενε κανείς! Τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, ήταν προετοιμασμένα , μελετημένα και τις ερωτήσεις τους θα ζήλευαν πολλοί αθλητικοί συντάχτες.

Ήξεραν τα πάντα για το Παρίσι και ρωτούσαν τον Παναγιώτη κυρίως για τα συναισθήματά του, πως ένιωσε την ώρα της ήττας, αν πιστεύει ότι αν ήταν αυτός στο τέρμα θα ήταν άλλη η έκβαση, τι έχει σπουδάσει, γιατί δεν ακολούθησε το επάγγελμα που σπούδασε, γιατί έγινε τερματοφύλακας , ποιόν συναθλητή του θεωρεί καλύτερο, αναφέρθηκαν σε αθλητές και του ζήτησαν να τους σχολιάσει.. Του ζήτησαν να σχολιάσει αντιπάλους τους, να συγκριθεί μαζί τους…  Δεν του χαρίστηκαν καθόλου. Ήταν όμως ευγενικά και σεβαστικά ακόμα και στις «σκληρές ερωτήσεις» .

Στις φωτογραφίες δείτε τις εκφράσεις των παιδιών, τη σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν την συζήτηση, την προσήλωση, τον θαυμασμό, τον ενθουσιασμό.. Αν ο προπονητής σε κάποια στιγμή δεν έλεγε «τέρμα έχουμε και προπόνηση», θα μας έπαιρνε η νύχτα.

Εδω θέλω να σας γνωρίσω το αστέρι της ομάδας. Αυτό το υπέροχο πλάσμα, τον Κωνσταντίνο, το βενιαμίν. Είχε αγκαλιάσει και δεν άφησε στιγμή τη μπάλα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού που τους έκανε δώρο ο Ολυμπιονίκης. Οι δε πόζες του στο φακό ήταν απίστευτες!

 

Η προπόνηση

Με την καθοδήγηση του προπονητή Γρηγόρη Ράπτη και και το άγρυπνο μάτι της Νατάσσας Τσίκλη τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες που μετά το ζέσταμα θα προπονούνταν με τον Παναγιώτη Τζωρτζάτο στα γκολ!

Η προπόνηση ξεκίνησε με τα μεγαλύτερα παιδιά να προσπαθούν να βάλουν γκολ στον τερματοφύλακα Παναγιώτη Τζωρτζάτο. Στην προπόνηση συμμετείχε και ο πρώην τερματοφύλακας του ΝΟΑ Παναγής Πλέσσας, την εποχή που η τοπική ομάδα πόλο μεσουρανούσε..

Οι αναμνηστικές και τα αυτόγραφα στα σκουφάκια

Ανάψανε τα φώτα μέχρι να τελειώσει η προπόνηση, μας πήρε η νύχτα. Κανείς δεν ήθελε να φύγει !  Η συνάντηση έκλεισε με αναμνηστικές φωτογραφίες και αυτόγραφα του Παναγιώτη στα σκουφάκια !

Θερμές ευχαριστίες

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress και εγω προσωπικά, ευχαριστούμε θερμά τον Ολυμπιονίκη μας Παναγιώτη Τζωρτζάτο για το χρόνο που μας διέθεσε από τις διακοπές του . Ευχαριστούμε θερμά τον προπονητή Γρηγόρη Ράπτη και την ψυχή της ομάδας Νατάσσα Τσίκλη για την αποδοχή της πρότασής μας και την άψογη οργάνωση του event, ευχαριστούμε θερμά την Ελένη Λουκέρη, Αντιδήμαρχο Τουρισμού-Πόλιτισμού Ληξουρίου για  τις διαμεσολαβήσεις και τη βοήθεια της! Τέλος ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των παιδιών που συναίνεσαν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους σε αυτό το ρεπορταζ.

Ελένη Δ. Χιόνη

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/kefaloniapress.gr

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!