ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Αρ.Πρωτ: 12/23-8-2017
6η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ /2017
Το Δ.Σ. του Σωματείου υπαλλήλων του Γ.Νοσοκομείου Κεφαλονιάς εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάσταση της υγείας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.
Το Γ.Ν.Κ. στο Αργοστόλι δεν έχει Αιματολόγο, Γαστρεντερολόγο, ΩΡΛ, Δερματολόγο, ούτε Ψυχίατρο.
Οι μισές περίπου οργανικές θέσεις στη Νοσηλευτική και Διοικητική Υπηρεσία (45% !!!) είναι ακάλυπτες:
Στην ΥΕ κατηγορία Υγειονομικού, από τις 26 οργανικές θέσεις είναι ακάλυπτες πάνω από τις μισές (15).
Στη ΔΕ κατηγορία του Νοσηλευτικού κλάδου είναι ακόμη ακάλυπτες 13 θέσεις. Οι τρεις (3) Βοηθοί Νοσηλευτών που διορίστηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Στην ΤΕ κατηγορία Νοσηλευτικής, αν και διορίστηκαν την τελευταία διετία 5 νοσηλεύτριες παραμένουν ακόμη ακάλυπτες 22 θέσεις!
Στην ΠΕ κατηγορία Νοσηλευτικής, από τις 5 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 3.
Στη Μαιευτική, αν και διορίστηκε 1 μαία, παραμένουν 2 θέσεις κενές.
Στη Διοικητική Υπηρεσία η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική. Στον κλάδο των Διοικητικών Γραμματέων, αν και έγιναν 2 προσλήψεις υπολείπονται 6 κενές από τις 13 οργανικές θέσεις.
Στον κλάδο ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού από τις 5 θέσεις είναι καλυμμένη μόνο 1.
Στον κλάδο ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας, από τις 5 είναι καλυμμένες μόνο 2, την ίδια στιγμή που ο εργολάβος καθαριότητας απομυζά ακόμα το νοσοκομείο.
Στην εστίαση, από τις 4 θέσεις είναι καλυμμένες οι μισές (2) την ίδια στιγμή που η σίτιση των ασθενών είναι παραδομένη στον ιδιωτικό τομέα.
Στην Τεχνική Υπηρεσία εργάζονται μόνο 3 από τους 9, που προβλέπει ο οργανισμός του Νοσοκομείου και οι ανάγκες καλύπτονται με συμβάσεις εργασίας.
Επίσης στον κλάδο ΔΕ Βοηθών Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων εργάζονται οι μισοί από τους προβλεπόμενους (3 από τους 6), με υπαρκτό τον κίνδυνο να παραδοθούν και τα Εργαστήρια στον ιδιωτικό τομέα.
Οι καλύψεις των αναγκών με συμβάσεις ενός έτους του ΟΑΕΔ, δύο ετών του ΚΕΕΛΠΝΟ και 1-3 ετών με επικουρικούς δεν αποτελούν μόνιμη λύση την ίδια στιγμή που ανακυκλώνουν την ανεργία χρησιμοποιώντας εργαζόμενους «λάστιχο».
Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν αποτελούν μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού αλλά είναι νέοι γιατροί που κάνουν μέρος (1-2 χρόνια) της ειδικότητάς τους.
Το Γ.Ν.-Κ.Υ. Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» όπως αναφέρεται και στον τίτλο του μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας μέσω της έλλειψης προσωπικού και της ανυπαρξίας Υποδιοικητή. Ευπρόσδεκτη είναι η χρηματοδότηση από την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου αλλά χρειάζεται Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό για να λειτουργεί ως νοσοκομείο και όχι ως Κέντρο Υγείας.
Τα Κ.Υ. Σάμης και Ιθάκης δεν ανήκουν πλέον στο Γ.Νοσοκομείο Κεφαλονιάς αλλά απ’ ευθείας στη Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. στην Πάτρα, ως αποκεντρωμένες μονάδες, όπου αυτή η αποκέντρωση δημιουργεί πολλά διαχειριστικά και λειτουργικά προβλήματα, τα οποία ενισχύονται από την έλλειψη οικονομικών πόρων και προσωπικού με αποκορύφωμα την αδυναμία μετακίνησης ασθενοφόρου από το Κ.Υ. Σάμης, που μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.
Στο ΕΚΑΒ υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα τη χρήση μόνο ενός ασθενοφόρου ανά βάρδια.
Στην πτέρυγα «Βεργωτή», η Μ.Ε.Θ. και η Ψυχιατρική Κλινική δε λειτουργούν, με αποκορύφωμα ένα απίστευτο αριθμό αυτοκτονιών στο νησί μας την τελευταία περίοδο.
Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι τόσο πετσοκομμένος ως απόρροια της συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που καθιστά τις υποδομές υγείας στα νησιά μας «βαριά ασθενείς». Μόνο η κατάργηση των μνημονίων και η έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε. μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να «θεραπευτεί» η πάσχουσα υγειονομική περίθαλψη.
Η ίδια η πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι τα τραγικά προβλήματα δε μπορούν να καλυφθούν με επικοινωνιακά τερτίπια βαφτίζοντας «το κρέας – ψάρι» και προσλήψεις τους ειδικευόμενους γιατρούς, τους επικουρικούς, τα 12μηνα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα 2ετή του ΚΕΕΛΠΝΟ και τα «μπλοκάκια», που αποτελούν θέσεις «γαλέρας» και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά καρδιοχτυπούν εάν την επόμενη μέρα θα έχουν δουλειά, την ίδια στιγμή, που η κατάσταση αυτή τείνει να παγιωθεί με μικρές αποκλίσεις σαν «αναγκαστική» πραγματικότητα, που θα διαλύσει υποδομές υγείας εξαιρετικής ποιότητας σε ένα τόπο που έχει απόλυτη ανάγκη από υψηλής ποιότητας παροχές υγείας εξ’ αιτίας της γεωλογικής του ιδιαιτερότητας (σεισμογενής περιοχή), του νησιωτικού του χαρακτήρα αλλά και του τουριστικού του προσανατολισμού.
Είναι επείγουσα ανάγκη η πρόσληψη προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και η γενναία χρηματοδότηση από τον κρατική προϋπολογισμό για την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων και για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας.
Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και επικουρικοί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΙΜΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ