Το θέμα των συγχωνεύσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συζητήθηκε αναλυτικά στη Συνοδό των Πρυτάνεων, με επίκεντρο κυρίως το ζήτημα του εκπαιδευτικού προσωπικού που θα μεταφερθεί από ένα ίδρυμα σε άλλο.
Υπενθυμίζουμε πως στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο για την συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων ήταν και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γιάννης Δραγώνας, ο οποίος κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει πως τα επόμενα βήματα ανήκουν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και πως έχει ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής, που στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνο σε ακαδημαϊκά κριτήρια.
Εκπαιδευτική και κοινωνική ανάγκη
Επισημαίνοντας πως στόχος είναι ένα ίδρυμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Παιδείας, της Οικονομίας, της Κοινωνίας και της Περιφέρειας μας, ο κ. Δραγώνας πρόσφατα μας δήλωσε πως “τα κριτήρια που πρυτάνευσαν στις προτάσεις μας, ήταν αυστηρά ακαδημαϊκά, ακολουθώντας τον όρο που είχε θέσει ο Υπουργός. Η σχεδιαζόμενη ενσωμάτωση, προέκυψε ως μια εκπαιδευτική και κοινωνική ανάγκη για τα Ιόνια Νησιά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο ανώτατα ιδρύματα στην ίδια περιφέρεια και μάλιστα σε μια περίοδο που το παγκόσμιο περιβάλλον της γνώσης απαιτεί από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες ανανεώνοντας τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας τους βελτιώνοντας τις σπουδές που παρέχουν”.
Ο κ. Δραγώνας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά και θα δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κατοίκων των νησιών. Όσον αφορά στους στόχους διευκρίνισε ότι τα εκπαιδευτικά κριτήρια έχουν να κάνουν με το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, τις υποδομές, την συνάφεια τμημάτων και σπουδών.
Βάσει κριτηρίων
Η Σύνοδος Πρυτάνεων στην τακτική συνεδρίασή της, δήλωσε ότι “για να είναι σε θέση ένα τμήμα ΤΕΙ να κριθεί ώστε να ενταχθεί σε ένα υπάρχον πανεπιστήμιο, θα πρέπει να πληροί τα ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια. Πρέπει να προβλέπεται ότι το γνωστικό αντικείμενο του υπό ένταξη τμήματος ΤΕΙ εμπίπτει στη στρατηγική ανάπτυξης του πανεπιστημίου υποδοχής. Το γνωστικό του αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών του να αντιστοιχεί με διεθνώς καθιερωμένα πεδία πανεπιστημιακού επιπέδου και να μην είναι υποσύνολο αυτών. Τα μέλη του τμήματος ΤΕΙ να έχουν αποδεδειγμένη ερευνητική δραστηριότητα, όπως αυτή θα αποδεικνύεται από το δημοσιευμένο έργο και τις ετεροαναφορές. Το τμήμα να ενταχθεί και να ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών, να έχει ερευνητικές υποδομές και εξοπλισμό για την εκπόνηση και βασικής έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει, να έχει αποκτήσει τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών σπουδών όπως προβλέπει το άρθρο 30, παρ. 4 του ν. 4485/2017”.