Με μεγάλη επιτυχία η άσκηση ετοιμότητας «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ»   στο  Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου

Διεξήχθη σήμερα από τις 11.00 πμ έως τις 13.00μμ  άσκηση ετοιμότητας μερικής εκκένωσης του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας με την επωνυμία «ΚΕΦΑΛΟΣ» με εφαρμογή των Επιχειρησιακών Σχεδίων «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ» και «ΠΕΡΣΕΑΣ».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε  υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και συμμετείχαν  σε αυτήν η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,o Δήμος Κεφαλλονιάς, το ΕΚΑΒ, το Πυροσβεστικό Σώμα ,η Ελληνική Αστυνομία και η ΔΕΗ.

Τα χαρακτηριστικά της άσκησης :

  • δεν διεξήχθη σε πραγματικούς χρόνους καθώς η κατεύθυνση του Υπουργείου σε αυτές τις ασκήσεις είναι να δύναται η δυνατότητα στους ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να εμπεδώνουν σε αυτά που πρέπει να γίνουν για την ασφαλή μετακίνηση των ασθενών και όχι ο χρόνος στον οποίο θα ολοκληρωθεί.
  • Της άσκησης έχει προηγηθεί η πραγματικότητα αφού στους σεισμούς του 2014 το Νοσοκομείο εκκενώθηκε και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν ασφαλείς χάρη στην αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών.
  • Στην άσκηση δεν συμμετείχαν οι ασθενείς .
  • Στην άσκηση δεν χρησιμοποιήθηκαν ασθενείς – ανθρώπινα ομοιώματα (κούκλες) αλλά εθελοντές.
  • Στην άσκηση δεν στήθηκαν σκηνές αλλά χρησιμοποιήθηκαν τα «παραπήγματα» του παλιού νοσοκομείου.

Το πρόγραμμα

Η άσκηση ξεκίνησε ακριβώς στις 11.00 πμ με συναγερμό

Διεξαγόταν σε δύο κυρίως επίπεδα : στο διοικητικό μεταξύ των υπηρεσιών και στο επιχειρησιακό.

Μεταφορά ασθενών από τον α’ όροφο της χειρουργικής κλινικής στο χώρο προσωρινού νοσοκομείου στη ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής με το φορείο.

Στις 11.48πμ ο επιβλέπων διοικητής του ΕΚΕΠΥ αποφασίζει τη μερική εκκένωση του Νοσοκομείου και περνάμε στη φάση του «κόκκινου συναγερμού».

Στις 12.00 μμ ενημερώνεται τηλεφωνικά η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ Υπηρεσία ότι υπάρχει φωτιά στο λεβητοστάσιο και εγκλωβισμός τεχνικού βάρδιας σε ασανσέρ.  Επόμενο τηλεφώνημα στη ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ για εντοπισμό δυο ασθενών, ο ένας σε μπαλκόνι δωματίου και ο άλλος στη ταράτσα με έντονα συμπτώματα πανικού.

Κατά τη μεταφορά των ασθενών διαπιστώνεται ότι ένας εξ αυτών θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στη Πάτρα με ασθενοφόρο το οποίο και αναχώρησε.

Στις 13.00 μμ έληξε η άσκηση με συγκέντρωση όλων των συμμετεχόντων σε αίθουσα το Νοσοκομείου όπου ο διοικητής κ. Βιβλάκης , ο υπεύθυνος του ΕΚΕΠΥ κ. Ζήκος και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

κάνουν εκτίμηση της άσκησης παρουσία δεκάδων συμμετεχόντων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνικών κλπ υπαλλήλων του Νοσοκομείου.

Πριν να αρχίσει η συγκέντρωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του χειριστή του ΜΙΡΑΖ που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια πολεμικής άσκησης , Γιώργου Μπαλταδώρου.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βιβλάκης όσο και ο υπεύθυνος του ΕΚΕΠΥ κ. Ζήκος συνεχάρηκαν τους εμπλεκόμενους για την συμμετοχή τους και την άψογη διεξαγωγή της άσκησης. Βεβαίως στη διάρκειά της εντοπίστηκαν ελλείψεις και αδυναμίες στα υλικά και στις υποδομές και καταγράφηκαν προς επίλυση.

Ιδιαίτερα συνεχάρη τη Πυροσβεστική Υπηρεσία ο κ. Ζήκος γιατί επεγκλωβησαν τον ασθενή απο το μπαλκόνι χωρίς να χρησιμοποιήσουν την “ειδική λεκάνη”, αλλά ο Πυροσβέστης χρησιμοποίησε το σώμα του να προστατεύσει τον ασθενή. Οπως είπε ο κ. Ζήκος δεν έχει δει παρόμοιο συμβάν στις ασκήσεις των Νοσοκομείων που έχει εποπτεύσει.. Πάντως απο τις εκφράσεις των Πυροσβεστών μας δεν φάνηκε έκπληξη γιατί έχουν εκπαιδευτεί και για αυτού του τύπου διάσωση.

Σε λίγο περισσότερα video και φωτο..

Διάσωση ασθενούς απο το μπαλκόνι της Παθολογικής κλινικής

Διάσωση ασθενούς σε κατάσταση πανικού απο τη ταράτσα του Νοσοκομείου

Προσπάθεια διάδωσης απο ανακοπή

√ Mπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε περισσότερες απο 200 φωτογραφίες, (εδω  κλικ)

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις