Assasin’s Creed – Odyssey: Η Κεφαλονιά κυρίως η Σάμη σε μια διεθνή υπερπαραγωγή παιγνιδιού

1173

Μία απίστευτα ευκαιρία που μπορει να συνεισφέρει να διεκδικήσουμε να αρχίσουν επιτέλους  δυναμικά οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αρχαία Σάμη. Την αναλύω ποιο κάτω όσο πιο απλά μπορώ. Ελπίζω ο Δημος Κεφαλονιας να ευαισθητοποιηθεί  και να προχωρήσει στα αυτονόητα. Δεν νοείται η περιοχή Σαμης να μην έχει αντισταθμιστικά ωφελοι από την εκμεταλευση των Σπηλαιων της Σαμης. Κάτι όμως πολύ μεγαλύτερο είναι μια πρόκληση που θα δημιουργήσει ένα τεράστιο ευνασμα σε όλο το νησί της Κεφαλονιας μας.

Η Γαλλικη εταιρεία παραγωγής Ubisoft μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες Gaming θα κυκλοφορήσει παγκόσμια 5 Οκτωβρίου το Assasin’s Creed – Odyssey.

Είναι από τα μεγαλύτερα gaming francises στο κόσμο. Θα προβάλει την Αρχαια Ελλαδα αλλά και ιδιαίτερα την Κεφαλονια και την Αρχαια Σαμη. Σε βεληνεκές πιστεύω ακράδαντα θα εκλείψει την ταινία Captain Corelli’s Mandolin γιατί η σημερινή τεχνολογία δημιουργεί παγκόσμια μακρόχρονα ενδιαφέροντα και εξελίξεις λόγω της αμφίδρομης επίδρασης.
 Η Σαμη μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα. Έχω ηδει λάβει a limited release preview και είναι απίστευτο η προβολή του νησιού αλλά ιδιαίτερα της Αρχαιας μας Σαμης. Ο ήρωας ζει στη Αρχαια Σαμη και από εκεί είναι το ορμητήριο για τις επόμενες εξερευνήσεις.
Η Αρχαια Σάμη έχει πρωταρχικό ρόλο στην συναρπαστικές εξελίξεις. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση να μάθει ο κόσμος που είναι η Κεφαλλονιά μας  και ιδιαίτερα η Σάμη. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να δραξουμε της ευκαιρίας  να προβάλουμε την άμεση αναγκαιότητα να γίνουν μεγάλες ανασκαφές στην Αρχαια Σάμη και το Μουσειο μας να ανοιξει.
 Δεν φθανει ομως το Μουσειο. Δεν νοειτε να μην διεκδικούμε δυναμικά να γνωρίσουμε επιτελους την ιστορία μας που μας περιβαλει απο παντου. Δεν νοειτε να ευρίσκονται σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα και να ξανασκέπαζοντε. Το μέλλον μας και η πολιτιστική μας αρχαία κληρονομιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Όταν ξένοι αναγνωρίζουν το μεγαλείο της Αρχαιας Σαμης το οποίο θα προβληθεί παγκόσμια εμείς πρέπει να γίνουμε ένα να διεκδικήσουμε επιτέλους μεγάλες Αρχαιολογικες Ανασκαφες.
Το Υπουργειο Πολιτισμου μας εάν δεν δυνατε μόνο του, να προχωρησει να συνεργαστεί με μεγάλες Αρχαιολογικες Εταιρειες και Αρχαιολογικα τμήματα Πανεπιστήμιων ανά τον κόσμο που εδρεύουν στην Ελλαδα και επιτέλους να αρχίσουν τα μεγάλα έργα ανασκαφών στην Αρχαια Σαμη.
Επιτέλους να απαντηθούν ορισμένα καίρια ερωτήματα. Γιατι δεν εχομε εργασιες αναδειξης της Πολιτιστικης μας Κληρονομιας στους λοφους της Αρχαιας Σαμης; Το 187 πχ οι Σαμαιοι εδωσαν τις ζωες τους για την τιμη και την Ελευθερια στη παλη εναντια στη Ρωμαικη Αυτοκρατορια. Η Αρχαια Σαμη μας περιμένει να την ανακαλύψουμε. Το έχουμε ανάγκη και ιερή υποχρέωση σαν σκεφτόμενος όντα, για εμάς όχι για τους τουρίστες. Για εμάς πρώτιστα. Μία ζωή ακούμε για την αρχαιολογία και όλοι μας σε ένα μεγάλο βαθμό στη Σαμη έχουμε ιδίαν πειρα από τι συμβαίνει και τις δυσκολίες που ανακύπτουν οταν μπλεκόμαστε στα γρανάζια της και στις γραφειοκρατικες αγκιλωσεις του κρατους.
Κατανοώ τις δυσκολίες των εποχών και τα τόσα μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας και της καθημερινότητας. Κατανοώ την εγκατάλειψη από το Δημο και τις δυσκολίες από πλευράς Κρατους. Το μέλλον όμως οικοδομείται με όραμα και θυσίες. Πρέπει όμως επιτέλους να αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να δούμε γιατί μέχρι τώρα οι παρεμβάσεις της Αρχαιολογίας στα δεσποζουσα Καστρα της Αρχαιας Σαμης στους λοφους πανω απο την πολη μας ειναι ιδιαιτερα ανεμικη ολες αυτες τις δεκαετιες και να βάλουμε πλατη να αλλάξει ρωτα το παλαιό σύστημα.
“Τοδε έργον αεξεται, ω επιμιμνω”
  Οδυσσεια ξ’ 66
“Μια δουλειά θα προχωρησει, αν καταπιαστεις μ’αυτην σοβαρά”.
“Αιεν αριστευειν και υπειροχον εμμένει άλλων, μηδέ γενος πατέρων αισχυνεμεν” Ιλιαδα, Ζ 208 Πάντα να είσαι πρώτος και ανώτερος από τους άλλους και να μην ντροπιαζεις την γενιά των προγόνων μας.
Για την Αρχαια Σαμη που καρτερα μέσα μας να την ανακαλύψουμε έχουμε ιερή υποχρέωση να δώσουμε τα πάντα.
Προτείνω οι κάτοικοι της περιοχής Σαμης, η Κινηση Πολιτων Σαμης, κάθε ενεργός φορέας να έρθουν μαζί να δημιουργηθεί μια Κοινή Επιτροπη για την Αμεση Διεκδίκηση και Προωθήση Ερευνών Μεγάλου Βεληνεκούς στην Αρχαια Σαμη.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Τζανετατος
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. Μπραβο Γιωργο,
    ο,τι χρειαστεις μαζι σου
    Κωστας

  2. Καλησπέρα σας, και συγχαρητήρια για το άρθρο, στηρίζω και επαυξάνω την ιδέα σας για την αξιοποίηση της αρχαίας Σάμης, όμως υπάρχουν στην Κεφαλλονιά και άλλες πολιτείες που συνέβαλλαν σημαντικά στην ιστορία του νησιού, και ακόμα και σε εκστρατείες σε άλλες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, και συγκεκριμένα θα σας μιλήσω για την αρχαια Πάλη, (η οποία στο παιχνίδι αναφέρεται με την επαρχεία The crushed valley of Pali, με κέντρο της την πόλη “Causos”). Η αρχαία Πάλη υπήρξε ισχυρή σύμμαχος της αρχαίας Κορίνθου και παρεταξε στο πλευρό της 200 οπλίτες στην μάχη των Πλαταιών, επίσης μαζι με την Λευκάδα και αλλες συμμαχικες πόλεις της Κορίνθου έστειλε 4 τριήρεις εναντίον της Κέρκυρας. Η πόλη βρίσκονταν λίγο βορειότερα από το Ληξούρι, μέχρι σήμερα σώζονται κάποια αξιοσημείωτα ερείπια, τα οποία ομως δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί από τον Δήμο. Ακόμα και το σύγχρονο μουσείο του Ληξουρίου είναι εκτός λειτουργίας και τα πλούσια εκθέματα της επαρχίας της Παλικής (Πάλης) εκτίθενται στο Αργοστόλι. Αυτό είναι ένα λάθος του Δήμου και θα έπρεπε να διορθωθεί όπως και σε πολλά αλλα μέρη του νησιού, αλλα κυρίως στην πλέον ουτοπική και εγκατελημενη Παλική.

Comments are closed.