Οι λάτρεις του αμφιλεγόμενου εδέσματος (εκλεκτού για κάποιους, αηδιαστικού για άλλους) γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα του Πατσά (World Tripe Day).
Η πρωτοβουλία προέρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά»(«Tripe Marketing Board»), που προσπαθεί μέσω διαδικτύου και με αρκετές δόσεις χιούμορ να προωθήσει την κατανάλωσή του.
Η επιλογή της 24ης Οκτωβρίου ανατρέχει στον 17ο αιώνα. Την ημερομηνία αυτή του 1662, ο άγγλος δημόσιος λειτουργός και βουλευτής Σάμιουελ Πιπς (1663-1703), συγγραφέας του πιο προβεβλημένου προσωπικού ημερολογίου στην Μεγάλη Βρετανία, έγραψε «για ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά», που μαγείρεψε ο ίδιος και συνέφαγε με την συμβία του. Ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το συνόδευσε μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως ανέφερε στο διάσημο «Ημερολόγιό» του.
Οι Κεφαλονίτες έχουν σχέση λατρείας και μίσους για αυτό το έδεσμα. Ο πατσάς έχει άσπονδους εχθρούς (τις νοικοκυρές κυρίως) και φανατικούς φίλους (τους άνδρες κυρίως). Είναι ένα έδεσμα που συνδέει τους παλιούς Κεφαλονίτες κυρίως αυτούς που δούλευαν χειρονακτικές εργασίες στην αγορά , τους αχθοφόρους, τους οδηγούς ΤΑΧΙ και ΚΤΕΛ.
Σηκώνονται απο τα χαράματα και κατά τις 11 το πρωί ο Τζιβράς , ο Πατσούρας και τα άλλα μαγέρικα είχαν έτοιμο τον πατσά για να πάρουν δυνάμεις. Κόκκινος , βαρύς με πολύ “σάρτσα” που συνοδευόταν ένα ποτήρι κρασί.
Στα νοικοκυρά γινόντανε ομηρικοί καυγάδες καθώς οι γυναίκες αρνιόντανε να καθαρίσουν και να μαγειρέψουν από το απαίσιο έδεσμα.. Ε
Την σημερινή επέτειο μας θύμισε ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΤΟΣ που τίμησε την ημέρα μαγειρεύοντας το αγαπημένο του έδεσμα τον πατσά!
Και του χρόνου με υγεία!