Για ηπατίτιδα C πρέπει να εξεταστούν όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980.
Πλέον οι ιατροί, μόλις καταχωρούν την επίσκεψη κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση η οποία τους ενημερώνει ότι πρέπει να γίνει έλεγχος για αντίσωμα ηπατίτιδας C.
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» εκφράζει ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζοντας πως είναι ένα σηματνικό βήμα για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα.
Σήμερα, 8 στους 10 ασθενείς ζουν με ηπατίτδα C, χωρίς να το ξέρουν. Ωστόσο, στόχος είναι η εκρίζωση της ασθένειας μέχρι το 2030.
Τι πρέπει να ξέρουμε για την ηπατίτιδα C
Ο ιός της ηπατίτιδας C, που απομονώθηκε το 1989, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες χρόνιας ηπατοπάθειας, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Περίπου 170 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C και 3 με 4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται ετησίως. Στην Ελλάδα
υπολογίζεται ότι περίπου το 2% του πληθυσμού έχει χρόνια ηπατίτιδα C.
Πώς μεταδίδεται ο ιός
Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως εάν έρθετε σε επαφή με μολυσμένο αίμα. Δεν μεταδίδεται από νερό ή τροφές, σκεύη φαγητού, τουαλέτες, κοινωνικές επαφές (χειραψία, αγκαλιά, φιλί, βήχας, φτέρνισμα). Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας C δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει για τις ηπατίτιδες Α και Β.
Ποιος κινδυνεύει περισσότερο
Υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς εκείνη την περίοδο δεν γίνονταν επαρκείς έλεγχοι.
Επιπλέον, περισσότερο κινδυνεύουν:
- οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών
- όσοι έκαναν μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του πριν από το 1992
- οι αιμοκαθαιρόμενοι
- οι επαγγελματίες υγείας
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μόνο 25-35% των ατόμων με οξεία ηπατίτιδα C έχει συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, ανορεξία, ενώ μερικοί μπορεί να εμφανίσουν ίκτερο. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα κι έτσι αναπτύσσουν χρόνια ηπατίτιδα C.
Στους 100 ασθενείς:
- 15-25 θα ιαθούν, αποβάλλοντας τον ιό εντός 2-6 μηνών,
- 75-85 θα αναπτύξουν μακροχρόνια λοίμωξη,
- 70 θα αναπτύξουν χρονία ηπατική νόσο,
- 5-15 θα εμφανίσουν κίρρωση μετά από 20-30 χρόνια,
- λιγότεροι από 3 θα πεθάνούν από τις επιπτώσεις της χρονίας ηπατικής νόσου (ηπατοκυτταρικός καρκίνος και κίρρωση).
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Με την ανίχνευση αντισωμάτων και με άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.