Συσκέψεις επί συσκέψεων και αποτέλεσμα, μηδέν… Δυστυχώς, οι μέρες περνούν και μετά από σχεδόν ένα μήνα που πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη σύσκεψη στο Δήμο για το Ναυάγιο, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή ή πρόοδος για την επίλυση του προβλήματος…

Ωστόσο, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι καθημερινά αυξάνεται το ενδιαφέρον των τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν το Ναυάγιο! Το πράττουν, βέβαια, αλλά στη συνέχεια απογοητεύονται, αφού τα σκάφη μπορούν να προσεγγίσουν μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου οι επισκέπτες να φωτογραφίσουν την μοναδικού κάλλους παραλία.

Υπενθυμίζουμε, ότι η απόφαση του Λιμεναρχείου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ 907/15.03.2019 αναφέρει: «Έχοντας υπόψη την εξακολουθούσα ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διαφύλαξη της τάξης – ασφάλειας και κατ’ επέκταση του εν γένει δημοσίου συμφέροντος, συνεπεία των φυσικών φαινομένων της 13ης Σεπτεμβρίου 2018 και εκ της 26ης Οκτωβρίου 2018, το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και την ισχύουσα νομοθεσία, αποφασίζουμε: 1. Την απαγόρευση προσέγγισης-αγκυροβολίας κάθε μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου πλωτού μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού στον Όρμο «Ναυάγιο» Ζακύνθου, για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της παρούσας και εωσότου καθορισθούν-υλοποιηθούν θεσμικά αρμοδίως τα διαλαμβανόμενα στα (ιδ) και (ιζ) σχετικά και βεβαιωθεί θεσμικά αρμοδίως η εξάλειψη του κινδύνου συνεπεία των φυσικών φαινομένων (ιθ) σχετικού. 2. Οι παραβάτες της εν λόγω απόφασης ανεξαρτήτως συντρεχουσών ποινικών ή αστικών ευθυνών υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 157 του ν.δ. 187/73 (ΦΕΚ 261/Α’/1973) όπως ισχύει. 3. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται κάθε άλλη απόφαση που έρχεται σε αντίθεση αυτής ή/και που αναφέρεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτήν».

Επομένως, αυτή την περίοδο, οι τουρίστες απολαμβάνουν τη θέα, από απόσταση ασφαλείας, μέσα από τα σκάφη και την ίδια ώρα, η αγωνία των Ζακυνθινών και των ιδιοκτητών σκαφών, αλλά και όσων ασχολούνται με τον τουρισμό κορυφώνεται, για το πότε τελικά και με ποιους τρόπους θα επιτραπεί η προσέγγιση και η κολύμβηση στην παραλία. Στις 14 Απριλίου, ο Δήμος ανέλαβε να συντάξει ένα επίσημο έγγραφο που θα απαντούσε στα ερωτήματα που είχε θέσει, αρχικά, ο Λιμενάρχης σχετικά με την ασφάλεια στην παραλία.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο θα περιελάμβανε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβούλιου για την ανάθεση της μελέτης στον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την έγκριση της μελέτης, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην παραλία – σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ίδια μελέτη, καθώς και σαφή αναφορά που θα βεβαιώνει ότι επιτρέπεται η κολύμβηση στην παραλία. Σε εκείνη μάλιστα τη σύσκεψη, ο Λιμενάρχης είχε αναλύσει όλες τις κινήσεις που έκανε η υπηρεσία για την ασφάλεια της περιοχής, μέσω αλληλογραφίας που είχε προηγηθεί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες και αρχές (Δήμο, Κτηματική, Περιφέρεια, κλπ) τόσο κατά τη δική του θητεία όσο και παλαιότερα, επισημαίνοντας ότι μοναδικός στόχος της Λιμενικής Αρχής ήταν, είναι, και θα είναι, η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των πολιτών και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ακολούθησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία αποφασίστηκε πως με την υιοθέτηση των μέτρων που προβλέπει η μελέτη του κ. Λέκκα αίρεται η επικινδυνότητα και η δημοφιλής παραλία μπορεί να είναι και πάλι προσβάσιμη για τους επισκέπτες.

Ωστόσο, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και μέχρι σήμερα, ο Δήμος δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία γενικότερη καθυστέρηση στο σύνολο των ενεργειών και των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν από ‘δω και στο εξής. Το «Ναυάγιο» που αποτελεί νούμερο ένα brand για το νησί, από το οποίο πολλοί ντόπιοι έχουν οικονομικά, άμεσα και έμμεσα, οφέλη και εξαιτίας του οποίου η Ζάκυνθος πρωταγωνιστεί σε διεθνείς εκθέσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις τοπικές αρχές. Γραφειοκρατικά ζητήματα, θα έπρεπε να λύνονται μέσα σε λίγες ώρες ή εβδομάδες! Σε πλήρη αδράνεια η δημοτική αρχή ή και οι αρμόδιες υπηρεσίες, φαίνεται πως περιμένουν το θέμα να λυθεί ως δια μαγείας…

Αυτό που είναι όμως ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι θα υπάρξει και σημαντική καθυστέρηση μέχρι να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται στη μελέτη… Μέχρι, όμως να γίνει η άρση της απαγόρευσης, να οριοθετηθούν οι ζώνες στην παραλία (βάσει της μελέτης), να τοποθετηθεί προσωπικό φύλαξης και γενικότερα, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, οι τουρίστες θα βλέπουν την παραλία με κιάλια. Τι να τους πουν και οι ντόπιοι επιχειρηματίες; Πώς να τους εξηγήσουν ότι ήρθαν στη Ζάκυνθο, αλλά δεν θα κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά του Ναυαγίου; Πώς να τους πουν ότι δεν θα φωτογραφηθούν δίπλα στον «Παναγιώτη»;

Το πάθημα θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ζακυνθινούς, μάθημα. Το βασικότερο όμως είναι, να μπει κάποια στιγμή μία τάξη και να γίνει σωστή διαχείριση του Ναυαγίου. Τώρα πρέπει όλες οι τοπικές αρχές να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βρουν λύσεις… Μπορεί σε λιγότερο από είκοσι μέρες να στηθούν οι κάλπες, όμως οι τοπικοί άρχοντες, θα πρέπει να νιώσουν την ευθύνη ΤΩΡΑ και να δρομολογήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες. Να βρουν ένα σχέδιο δράσης και επιτέλους, να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος διαχείρισης της περιοχής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙSALA TRAVEL

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις