Από χθες Κυριακή 16 Ιουνίου βρίσκεται στο λιμάνι κρουαζιερόπλοιων στο Αργοστόλι το θρυλικό πλοίο της Green Peace, Rainbow Warrior το οποίο θα παραμείνει και σήμερα. Οι επισκέψεις στο πλοίο γίνονται από τις 10.00 πμ έως τις 14.00μμ και από τις 17.00 μμ εως τις 210.00μμ Σας συνιστούμε ένθερμα να πάτε και να πάρετε και τα παιδιά μαζί σας.  Σε αυτές τις ωρες διοργανώνονται ομαδικές ξεναγήσεις από τους εθελοντές της οργάνωσης.

Εμείς βρεθήκαμε χθες Σάββατο απόγευμα εκεί προκειμένου να παρακολουθήσουμε τη συζήτηση των φορέων για τις συνέπειες των εξορύξεων στην κλιματική αλλαγή και στη περιοχή μας.  Μετά τη συζήτηση εξερευνήσαμε το πλοίο και καταγράψαμε παράλληλα ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Αργοστόλι , από τη γέφυρα του πλοίου.

Δείτε περισσότεερες φωτογαφίες εδω κλικ

Η ιστορία του πρώτου Rainbow Warrior
RainbowWarriorAmsterdam1981
Τον Φεβρουάριο του 1978, η Greenpeace αγόρασε από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Μ. Βρετανίας ένα αλιευτικό 23 ετών που χρησιμοποιούταν για αλιευτικές έρευνες. Σε ελάχιστο χρόνο μετονομάστηκε σε Rainbow Warrior. Το σκαρί του βάφτηκε πράσινο με τη λέξη Greenpeace κατά μήκος της μιας πλευράς του και ένα περιστέρι με κλαδί ελιάς στην πλώρη του.

Το όνομα του προέρχεται από έναν παλιό ινδιάνικο μύθο που ήθελε τους Ινδιάνους να αναλαμβάνουν τη σωτηρία της γης λίγο πριν να είναι αργά. Μαζί με τους λευκούς θα γίνονταν οι «πολεμιστές του ουράνιου τόξου»…

29 Απριλίου 1978  Το Rainbow Warrior υψώνει τις σημαίες της Greenpeace και του ΟΗΕ για να δείξει τη διεθνή σύνθεση του 24μελούς πληρώματος από 10 χώρες. Σαλπάρει από το Λονδίνο για το παρθενικό του ταξίδι με προορισμό την ανατολική ακτή της Βρετανίας.

«Επιχείρηση Έξοδος»
Το 1985, το Rainbow Warrior ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία και προορισμό το νησί Moruroa όπου η γαλλική κυβέρνηση πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές. Γνωρίζοντας ότι το πλοίο θα βρισκόταν στα νησιά Marshall, o τοπικός γερουσιαστής Jeton Anjain προσέγγισε την Greenpeace ζητώντας της να βοηθήσει στην εκκένωση του νησιού Rongelap.

Tο νησί Rongelap, καθώς και πολλά άλλα νησιά στον Ειρηνικό ωκεανό, βίωναν τον εφιάλτη της ραδιενέργειας από τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ κατά τις δεκαετίες του ’40 και ’50. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, η λευχαιμία και τα νεογέννητα παραμορφωμένα παιδιά ήταν η σκληρή πραγματικότητα της «νέας εποχής»…

Η Greenpeace ανταποκρίθηκε στο αίτημα και ξεκίνησε την «επιχείρηση – έξοδο». Η επιχείρηση διήρκεσε 10 μέρες, περίπου 300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο νησί καθώς και 100 τόνοι αποσκευών και υλικών κατασκευής.

Η βύθιση του Rainbow Warrior
18938822354 914ce21528 z

10 Ιουλίου του 1985. Λίγο πριν τις τελευταίες προετοιμασίες για το ταξίδι διαμαρτυρίας προς το νησί Moruroa όπου γίνονταν γαλλικές πυρηνικές δοκιμές, το Rainbow Warrior τραντάζεται από δύο ισχυρές εκρήξεις.

Αποτέλεσμα, η απώλεια της ζωής του Πορτογάλου φωτογράφου Fernando Pereira ο οποίος παγιδεύτηκε στην καμπίνα του από τα νερά που εισχώρησαν στο πλοίο. Ο Pereira είχε πνιγεί με τα λουριά της κάμερας του, τυλιγμένα γύρω από το πόδι του.

Παραιτήσεις και παραδοχή ενοχής

Έπειτα από τη βύθιση του Rainbow Warrior, ανακρίσεις επί ανακρίσεων και εξονυχιστικές έρευνες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι δύο Γάλλοι μυστικοί πράκτορες ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία για να βυθίσουν το πλοίο της Greenpeace.

Δημοσιεύματα της γαλλικής Le Monde και των Sunday Times του Λονδίνου άφηναν έκθετο τον τότε Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος γνώριζε για την μυστική αποστολή και έμμεσα την είχε εγκρίνει.

 

Μετά από τα δημοσιεύματα, ο Γάλλος πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη γαλλική τηλεόραση ανακοινώνοντας πως: «Πράκτορες της DGSE βύθισαν το Rainbow Warrior. Έδρασαν σύμφωνα με οδηγίες». Της ανακοίνωσης είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις του Γάλλου υπουργού Αμύνης και του ναυάρχου Pierre Lacoste οι οποίοι μέχρι εκείνη την στιγμή, εις μάτην προσπαθούσαν να συγκαλύψουν το γεγονός.

Μέχρι στιγμής η οικογένεια του εκλιπόντος Pereira δεν έχει λάβει μια επίσημη συγγνώμη από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Ωστόσο, το περιστατικό της βύθισης του Rainbow Warrior έβαλε για τα καλά στην ατζέντα των πολιτικών, το ζήτημα των πυρηνικών δοκιμών.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Γαλλία ανέστειλε οριστικά τις πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό Ωκεανό και υπογράφηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η Συμφωνία για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Το Rainbow Warrior 2 συνεχίζει έκτοτε τις αποστολές του με επιτυχία και έχει κερδίσει το σεβασμό της κοινής γνώμης και των Μ.Μ.Ε., καθώς και την παρακολούθηση των κυβερνήσεων.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις