Η καθυστέρηση της εξάπλωσης του κοροναϊού όσο γίνεται περισσότερο, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, και η θωράκιση των νοσοκομείων και των δομών περίθαλψης, είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα με τα οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, μετά και την κήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πανδημίας για τη νόσο.

Πέρα από την ενημέρωση και την επανάληψη των μέτρων προστασίας, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όσον αφορά τα νοσοκομεία μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο ετοιμότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή του προγράμματος των χειρουργείων μέχρι νεοτέρας, οπότε θα χειρουργούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Επίσης, “παγώνουν” όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, μέχρι νεοτέρας.

Σε περίπτωση ακόμη που οι διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημοσίων νοσοκομείων δεν επαρκούν για την κάλυψη των περιστατικών, θα διατεθούν οι κλίνες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Όλα αυτά την ώρα που  δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές έχουν μπει υποχρεωτικά σε καραντίνα.

Τέλος, κατά το ρεπορτάζ, έχει εξασφαλιστεί απόθεμα σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για τη διαχείριση των περιστατικών.

Την ίδια ώρα αποφασίστηκε η πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ. Οι 1.500 θέσεις αφορούν νοσηλευτές και οι 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων- διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.α.). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διετούς διάρκειας.

Στόχος η καθυστέρηση των “ορφανών” κρουσμάτων

Παράλληλα με την ετοιμότητα των δομών υγείας και την ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα ατομικής προστασίας, συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ στόχος είναι να παραμείνει όσο το δυνατόν μικρότερος ο αριθμός των κρουσμάτων χωρίς σαφή πηγή προέλευσης.

Ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί το εργαστήριο στο Ρίο για τον έλεγχο δειγμάτων. Επίσης, από σήμερα θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων Αττικό και Πανεπιστημιακού Λάρισας που θα εκτελούν εξετάσεις για τον κοροναϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαστηρίων σε επτά (Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη Λάρισα).

Χθες προστέθηκαν ακόμη δέκα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στα 99. Εξ’ αυτών, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις