Συζήτηση με τον  κ. Φώτη Μεσσάρη , Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου στο γραφείο του , για όλα όσα βίωσε στη διάρκεια της καραντίνας,   για τα 11 κρεβάτια covid που  δημιουργήθηκαν από δωρεές , για την ευγνωμοσύνη του στο προσωπικό αλλά και το σχέδιο αντιμετώπισης έως 80 ασθενών covid 19  όταν ανοίξει το νησί στον τουρισμό. Οσο για το Υπουργείο Υγείας? Δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή στο Νοσοκομείο!

Κύριε διοικητά, η αχίλλειος  πτέρνα της Κεφαλονιάς προκειμένου να μπει στην κανονικότητα μετά την καραντίνα, φαίνεται ότι είναι οι υποδομές υγείας. Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου και στο Μαντζαβινάτειο του Ληξουρίου. Αυτό έχει προκαλέσει έντονη κριτική τόσο προς εσάς ως διοικητή του Νοσοκομείου, όσο και προς τον βουλευτή της ΝΔ κ. Καππάτο. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική όσο αφορά εσάς βέβαια. Πως είναι σήμερα η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου?

Όταν  μας ήρθε η είδηση για τον covid 19 από την μακρινή Κίνα είμασταν  μπορώ να πω  σε απόσταση ασφαλείας.  Όταν όμως έφθασε δίπλα μας στην Ιταλία, τότε κτύπησαν τα καμπανάκια και αρχίσαμε εντατική προετοιμασία. Το δικό μας Νοσοκομείο όπως και τα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας δεν είναι κατασκευασμένα ως δομές για να δεχτούν βαριά ή τέτοια περιστατικά. Ελάχιστα Νοσοκομεία έχουν χώρους για εξέταση ασθενών εκτός χώρου Νοσοκομείου, ελάχιστα έχουν θαλάμους αρνητικής πιέσεως ή τμήματα λοιμωδών και ούτω καθ΄εξής.

 Η δυσκολία ήταν – για εμένα που ήμουν καινούργιος εδώ- να καταλάβω ποια περιθώρια μου παρείχε ο Νόμος , να είμαι εντός νόμιμων διαδικασιών όσο αφορά και τα δικαιώματα του προσωπικού , ώστε να δημιουργήσω τις βασικές δομές με αυτά που είχα.

ΦΩΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ, Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίοθ

Για αυτό, αν θυμάστε , στην αρχή δεν είχαμε θάλαμο εξέτασης εκτός Νοσοκομείου αλλά διαμορφώσαμε χώρο στα  «επείγοντα».  Μετά βάλαμε και τις κάμερες ώστε να μην έρχεται το προσωπικό σε επαφή με τους ενδεχόμενα ασθενείς , ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε τις διαδικασίες , δυσκολευτήκαμε με τα υλικά .. Ολο αυτό ήταν και ένα τέστ ψυχολογικό γιατί όπως και και να το κάνεις δεν ξέραμε τι περιστατικά θα μας τύχαιναν . Ηταν έντονο το ψυχολογικό τεστ για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γιατί όταν ακούγαμε στις ειδήσεις ότι νοσηλευτές και γιατροί νόσησαν και έχασαν τη ζωή τους ήταν έντονο το στρες.  Επρεπε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα.  Ηταν ένα εσωτερικό μας θέμα αλλά ιδιαίτερα έντονο.

Δεν είχαμε λοιπόν μόνο την έννοια να φτιάξουμε τον θάλαμο που θα μας εξασφαλίσει από μόλυνση. Τους ανθρώπους μας γιατρούς και νοσηλευτές  έπρεπε να εμψυχώσουμε που θα αντιμετώπιζαν κατά πρόσωπο τον ιο. Επρεπε να τους υποστηρίξουμε και ψυχολογικά και όχι μόνο με μηχανηματα, στολές, μάσκες .. .  Με τα υλικά προστασίας στην αρχή είχαμε πρόβλημα. Δεν είχαμε να δώσουμε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές στολές . Δεν βρίσκαμε στην αγορά. Πως θα έμπαιναν στον θάλαμο εξέτασης χωρίς προστασία?

Αναζητήσαμε λοιπόν εξειδικευμένους προμηθευτές για αυτές τις «αστροναυτικές» ας πούμε στολές . Καταφέραμε να προμηθευτούμε , όχι όσες θα θέλαμε γιατί η ζήτηση ήταν μεγάλη, αλλά με αυτές που εξασφαλίσαμε γιατροί και νοσηλευτές αισθάνθηκαν πιο ασφαλείς.

Συζητούσαμε με το προσωπικό πως να λειάνουμε τον κίνδυνο, πως να τον βάλουμε στη σωστή του διάσταση χωρίς πανικό..  Πραγματικά πέρασε ένα διάστημα που ήταν δύσκολο , πολύ δύσκολο για το προσωπικό . Και για μένα ήταν πολύ δύσκολο.. Μπορεί να καθόμουν στην καρέκλα του διοικητή , προστατευμένος στο γραφείο αλλά το μυαλό μου ήταν στην καθημερινότητα των ανθρώπων μας που έδιναν την μάχη για τη ζωή των ασθενών.

Αυτή η σχέση με τους εργαζόμενους που μόλις περιγράψατε ήταν ευκαιρία να βρεθείτε πιο κοντά και να κατανοήσετε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους ή δημιουργήθηκαν συγκρουσιακές σχέσεις λόγω των ελλείψεων και του στρες.

Επειδή το προσωπικό , από ότι μπορώ να καταλάβω από αυτά που μου αναφέρονται, έχει μια συγκρουσιακή τάση υπό την έννοια «καλά μέχρι τώρα τσουλάγαμε, τώρα όμως τίθεται θέμα προστασίας της ζωής , τι θα γίνει?» Χωρίς να λέω λόγια του αέρα προσπάθησα να τους δώσω την δική μου αντίληψη, πως βλέπω το προσωπικό , τι θα ήθελα από αυτούς και να τους εξηγήσω ότι τους ακούω όλους απλώς επειδή έχουν τη τάση να αναφέρονται όλοι στον διευθυντή, εγω ότι θα πω στον έναν θα πω και στους δεκαπέντε. Αρα μεσα από το κανάλι της ιεραρχίας παίρνω την πληροφορία (πρόβλημα) και απαντάω με βάσει τα στοιχεία που έχω. Ούτε με τάσεις υπερβολής, ούτε με τάσεις χαϊδέματος πλάτης , γιατί η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι το προσωπικό το κατάλαβε και έτσι πορευόμαστε μέχρι τώρα. Βέβαια μένει σε μένα το πως θα έχω εκείνο τον αριθμό προσωπικού που να μπορεί το Νοσοκομείο να  του εξασφαλίσει  σωστές εργασιακές συνθήκες. Αυτό το προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Είναι η προτεραιότητά μου.

Στο προσωπικό κ. διοικητά και ιατρικό και νοσηλευτικό έχουμε μεγάλο έλλειμα!

Σαφώς. Δεν επαρκεί το προσωπικό. Διεκδικώ προσλήψεις. 40 προσλήψεις νοσηλευτών διεκδικούμε. Το προσωπικό του Νοσοκομείου το θεωρώ σπουδαίο για όλα όσα κάνουν, και έκαναν στην διάρκεια της κρίσης παρά τον κίνδυνο.

Με αυτό το ελλειπες σε αριθμό αλλά σπουδαίο προσωπικό , το Νοσοκομείου δέχτηκε 55 εισαγωγές υποπτων κρουσμάτων στις οποίες έγινε τεστ για μόλυνση από τον covid 19. 

Καταγράφτηκε ένα κρούσμα το οποίο δεν νοσηλεύτηκε καν στο Νοσοκομείο.

Με την ευκαιρία που αναφερόμαστε στο προσωπικό επιτρέψατέ μου να ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευαρέσκεια και ευγνωμοσύνη μου στο προσωπικό  που ενεπλάκη στην “κλινική covid»  . Στάθηκαν παλικαρίσια, γυναίκες και άνδρες,  στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον ιό. . Το προσωπικό στην πλειοψηφία του μπήκε στον αγώνα , εξυπηρέτησε την κατάσταση , βοήθησε τους ασθενείς και έδωσε ελπίδες στη τοπική κοινωνία.

Για αυτό και εγω θα ήθελα  να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη μου σε αυτό το προσωπικό της πρώτης γραμμής που παρά τις ελλείψεις, τους φόβους , τις αγωνίες στάθηκε όρθιο στη  μάχη  με τον covid .

Γιατροί και Νοσηλευτές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, είναι καιρός όμως να προχωρήσει το Νοσοκομείο και ένα βήμα πάρα πάνω από το χειροκρότημα , να αναγνωρίσει την προσφορά τους και να διευκολύνει τη ζωή τους με προσλήψεις , μηχανηματα νέας τεχνολογίας , να δεχτεί τα αιτήματά τους.. Γιατί κ. διοικητά δεν εμφανίζονται για πρόσληψη γιατροί και εξειδικευμένοι νοσηλευτές?Που είναι το λάθος?

 Δουλεύουμε πάνω στο θέμα των γιατρών ώστε είτε σαν επικουρικό προσωπικό είτε σε επίπεδο προκηρύξεων μονίμων θέσεων να έχουμε αιτήσεις.

Χρόνια ακούμε αυτές τις διαπιστώσεις. Οι γιατροί όμως φαίνεται ότι πέρα από το οικονομικό προτάσσουν το θέμα της επαγγελματικής τους εξέλιξης μετά τη θητεία σε νησί. Αυτό είναι ένα θεσμικό αίτημα που ουδεμία Κυβέρνηση φάνηκε διατεθειμένη να λύσει.

Δεν μπορώ να παρέμβω εγώ στα θέματα του Υπουργείου. Εγώ εκτιμώ ότι ό, τι μπορεί να υπάρξει εδώ στο νοσοκομείο σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων  το έχουμε λύσει.  Και ότι μπορεί να αφορά προσωπικές διαφορές  ας τις παραμερίσουμε διότι ο σκοπός είναι να λειτουργήσει το Νοσοκομείο. Εξω από το Νοσοκομείο μπορεί να συναντηθούμε και να μην στρίψει ο ένας το κεφάλι του να δει τον άλλον, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Εδώ πέρα μέσα όμως είμαστε Νοσοκομείο και δεν είναι του Νοσοκομείο του ενός, εδώ όλοι μαζί δημιουργούμε .. Αυτό που φτιάχνουμε εδώ έχει αντίκτυπο και στην κοινωνία θέλετε σε προσωπικό επίπεδο «θέλω να βρω την ‘γιά μου» , θέλετε σε επίπεδο οικονομίας? Θέλετε σε επίπεδο τουρισμού .. Ναι, οτι φτιάχνουμε εμείς εδώ στο Νοσοκομείο έχει αντίκτυπο στην κοινωνία.  Και έτσι θέλω να το βλέπουμε.  Αυτό προσπαθώ να περάσω και να κάμψω λίγο τις γωνίες διότι υπάρχουν και αυτά..

Περάσατε δύσκολα κ. διοικητά ? Σας καταλαβαίνω συναισθηματικά φορτισμένο .. Φαίνεται ότι υπάρχει θέμα «προσωπικών συγκρούσεων» στους κόλπους του Νοσοκομείου..

ΦΩΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ, Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίοθ

Έχω περάσει και δυσκολότερα…

Σας σώζει το στρατιωτικό παρελθόν σας και η σκληρή εκπαίδευση?

Ναι με έχει ατσαλώσει το παρελθόν μου διότι και εκεί που ήμουνα για ανθρώπινες ζωές παλεύαμε και για να ομογενοποιηθούμε όλοι στον κοινό στόχο . Αν το καταφέρω αυτό και εδώ θα αισθανθώ ότι έχω πραγματικά προσφέρει.. Είναι δύσκολο, γιατί για να βάλεις κάποιον σε ένα παιγνίδι πρέπει να μάθει να λειτουργεί με αποδεκτούς από όλους κανόνες και όχι με τους δικούς του ή τους δικούς σου μόνο..

Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο στο Νοσοκομείο. Πως συμμετείχε στην διάρκεια της κρίσης?

Ο ρόλος του ΔΣ είναι οργανωτικής φύσεως. Οι αρμοδιότητές του καθορίζονται αυστηρά από το Νόμο. Το ΔΣ εγκρίνει ή δεν εγκρίνει εισηγήσεις τμημάτων πχ εγκρίνει τον αριθμό των θέσεων προσλήψεων..  Ο διοικητής του Νοσοκομείου έχει την ευθύνη της διοικητικής λειτουργίας του αλλά και μπορεί να χαράξει το αύριο του Νοσοκομείου γιατί έχει συνολική εικόνα. Το ΔΣ δεν έχει συνολική εικόνα λόγω περιορισμένων αρμοδιοτήτων, έχει ενημερωθεί όμως για το πως βλέπω το αύριο του Νοσοκομείου. Στόχος είναι να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο διότι ποιος ο λόγος να πηγαίνει μόνος μπροστά ο διοικητής ή το αντίθετο να τρέχει ο διοικητής να φθάσει το ΔΣ.

Ας πάμε στο σήμερα..  Να μιλήσουμε λίγο για τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου και τις δωρεές που δεχτήκατε.

Δεχτήκαμε πάρα πολλές δωρεές. Εντυπωσιακή συμμετοχή ! Είναι συγκινητική η αγάπη που έδειξε ο κόσμος για το Νοσοκομείο. Είμαι ευγνώμων. Και ξέρετε δεν είναι κάτι στατικό.. δεν έγινε για εκείνη τη στιγμή μόνο. Το κύμα των δωρεών μας έφερε κοντά σε ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν πολλά στο Νοσοκομείο και να περάσουμε σε άλλη φάση..

Αυτές τις ημέρες έχουμε αρχίσει και στέλνουμε προσωπικές ευχαριστήριες επιστολές στον κάθε δωρητή με τα επίσημα αποδεικτικά της δωρεάς του και την ένταξή της στην περιουσία του Νοσοκομείου. Θα διαπιστώσει ότι η δωρεά του είτε σε μηχανήματα είτε σε αναλώσιμα έχει μπει στο μηχανογραφικό του Νοσοκομείου.

Θα δοθεί η λίστα των δωρεών στα ΜΜΕ αφού γίνουν πρώτα ορισμένα τυπικά πράγματα.

Έχετε κάποια εικόνα για το οικονομικό ύψος των δωρεών που δεχτήκατε?

Σε οικονομικά μεγέθη όχι, δεν έχω εικόνα… Όμως έχω να σας πω ουσιαστικά πράγματα και να βεβαιώσω τον κόσμο  ότι αυτές οι δωρεές΄-από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη-  συνέβαλαν στην αναβάθμιση όλου του Νοσοκομείου.

Με αυτές τις δωρεές έχουμε εξοπλίσει 11 μονάδες (κρεβάτια) τα οποία μπορούν να στηρίξουν βαριά περιστατικά σε ότι αφορά την συμπτωματολογία του covid.  Πολλά από τα μηχανήματα που πήραμε θα χρησιμοποιηθούν και μετά τη λήξη της πανδημίας σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου πχ καρδιολογική, παθολογική κλινική . Αυτές οι 11 κλίνες βρίσκονται στην πρώην Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου.

Δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε πιο βαριά περιστατικά γιατί ακόμα και τα μηχανήματα να είχαμε δεν έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται. Αλλά αυτές οι 11 κλίνες είναι μια μεγάλη αναβάθμιση του Νοσοκομείου ως προς τις υπηρεσίες υγείας που θα προσφέρουμε από δω και πέρα.

Ολες οι δωρεές ήταν πολύτιμες για το Νοσοκομείο , τους γιατρούς, τους νοσηλευτές , τους ασθενείς.  Θα σας πω ότι πέρα από τις μεγάλες δωρεές λάβαμε δωρεές από απλούς ανθρώπους που μας συγκίνησαν. Δείτε αυτή τη χειροποίητη μάσκα.

Μας έφερε πάνω από 160 τέτοιες μάσκες μια κυρία από το Ληξούρι, τις έχει φτιάξει μόνη της.. Μία μια ! Τις άφησε στη ρεσεψιόν και έφυγε ..Είναι και αυτό μια μεγάλη δωρεά! Χάρη σε όλες αυτές τις δωρεές μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερη νοσηλεία και καλύτερες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό μας.

Αλήθεια, τι γίνονται τα πέντε κρεβάτια ΜΕΘ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας και ο βουλευτής κ. Καππάτος ? Τα παραλάβατε??

Όχι δεν έχουν έρθει.. Πιστεύω ότι θα έρθουν μετά τον Σεπτέμβρη για την Β΄φάση της πανδημίας

Το αίτημά μας βέβαια παραμένει η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας  της δωρεάς του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή.  Δεν κάνουμε πίσω από αυτό. Μια σπουδαία δωρεά πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό θα γίνει μόνο με τις προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών..

Θα μας επιστραφούν οι πέντε αναπνευστήρες που δόθηκαν σε Νοσοκομεία αναφοράς?

Πιστεύω ότι αυτά τα πέντε ΜΕΘ που ανακοίνωσαν είναι αυτά που δανείσαμε..  Δεν δανείσαμε κρεβάτια, τα κρεβάτια είναι εδώ. Δανείσαμε τα μηχανήματα που υποστηρίζουν κρεβάτια ΜΕΘ.

Α, ωραία! Μας επιστρέφουν τα δανεικά και πανηγυρίζουν σαν να μας  χαρίζουν νέα!!

…….

Εχετε ημερομηνία πότε θα έρθουν τα κινητά συνεργεία για το μαζικό τεστ covid στον πληθυσμό του νησιού?

Όχι δεν γνωρίζω. Από εμάς ζητήθηκε η χρέωση ενός γιατρού που θα τεθεί επικεφαλής των συνεργείων. Δεν ξέρω τίποτε περισσότερο.

Έχετε ημερομηνία που θα παραλάβετε το μηχάνημα μοριακής εξέτασης κρουσμάτων ? Αυτό που ανακοίνωσε πρόσφατα στην τηλεδιάσκεψη του kefaloniapress με τον Υφ/γό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα ο Αντιπεριφερειαρχης Σταύρος Τραυλός??  

Όχι , δεν το ξέρω… Πάντως στο Νοσοκομείο υπάρχει και λειτουργεί μηχάνημα εξετάσεων το οποίο με κάποιες αλλαγές και αναβαθμίσεις μπορεί να λειτουργήσει και για εξετάσει covid.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ όταν θα ανοίξει το νησί στους τουρίστες

Κύριε  διοικητά, μέχρι τώρα ζούσαμε λίγοι και μόνοι στο νησί. Την βγάλαμε καθαρή αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Τώρα όμως ανοίγουν τα σύνορα, ήδη έχει έρθει κόσμος στο νησί , κυρίως Κεφαλονίτες από Αθήνα . Σε λίγο θα είμαστε πολλοί και από πολλά κράτη.. Φυσιολογικό να έχουμε κρούσματα..  Υπάρχει σχέδιο για αυτή τη φάση?

Από την αρχή της ιστορίας covid , αν θυμάστε ήταν η πρώτη συζήτηση που κάναμε για το θέμα , σας είχα αναφέρει ότι έχω καταρτίσει τρία στάδια . Α – Β- Γ . Τρία σχέδια.  Παρόλο που δεν ξέραμε το μέγεθος του προβλήματος τότε.  Αλλά είχα πει « τώρα που είμαστε σε ηρεμία δεν σκεφτόμαστε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αν χειροτερέψει?»

1. Κλινες για βαριά περιστατικά

Ετσι από την αρχή της εμφάνισης covid υπήρχε σχέδιο. Από την αρχή είχαμε βάλει στόχο να λειτουργήσουν κλίνες για βαριά περιστατικά.  Από την αρχή απομονώσαμε την πρώην Μαιευτική Κλινική για τη νοσηλεία κρουσμάτων. Aυτό είναι το ένα.

2. Κλινες για ελαφρά περιστατικά

Όμως σε περίπτωση που «ξεφύγουμε» από κρούσματα χρειαζόμαστε και άλλο χώρο . Έχουμε σχεδιάσει λοιπόν την χρησιμοποίηση της χειρουργικής κλινικής που βρίσκεται στον ίδιο όροφο με την Μαιευτική και μπορεί να απομονωθεί , έχουν ήδη τοποθετηθεί συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια . Με αυτό το σχέδιο δημιουργήσαμε επιπλέον των 11 , 39  κλίνες . Για αυτό έχουμε κρατήσει χαμηλό τον αριθμό των τακτικών χειρουργείων έτσι ώστε να ξεφύγουν τα κρούσματα να επεκταθούμε στα επιπλέον 39 κρεβάτια.

Υπάρχει σχεδιασμός για πλήρη κατάργηση της χειρουργικής κλινικής και την επέκταση της της κλινικής covid.

3. Κλινες για υποδοχή υποπτων περιστατικών covid

Δημιουργούμε παράλληλα κλίνες υποδοχής σε δυο πτέρυγες στο παλιό Νοσοκομείο (ξύλινα σπίτια) . Υπάρχουν κρεβάτια τα οποία θα ενισχύσουμε με παροχή οξυγόνου με εξωτερικές μονάδες (οβίδες). Εδώ θα νοσηλεύονται τα πολύ ελαφρά περιστατικά.

Συνολικά μπορούμε να δεχτούμε 70-80 ασθενείς covid  με διακυμάνσεις στην ασθένεια  ως εξης:

  • 11 κλίνες για τα βαριά περιστατικά
  • 39 κλίνες  για ελαφρά περιστατικά
  • 30-50 κλινες υποδοχής υποπτων κρουσμάτων

Και ποιος θα τους φροντίζει? Ποιό προσωπικό?? Ποιοι γιατροί??

Εκεί είναι το κλειδί!  Αυτό το σχέδιο που σας ανέφερα είναι καταρτισμένο στους αριθμούς του υπάρχοντος προσωπικού . Ο χώρος θα είναι ενιαίος ώστε να απαιτείται ο μικρότερος αριθμός νοσηλευτών.

Μα θα καταρρεύσουν και γιατροί και νοσηλευτές!!!

 Αυτός είναι ο αριθμός εργαζομένων που απαιτείται γενικά για την λειτουργία του Νοσοκομείου ανεξάρτητα από covid. Eίμαστε στα πλαίσια της νομιμότητας για την λειτουργία ενός τμήματος που το ονομάσαμε “Κλινική covid 19”.

Βεβαίως παραμένει το αίτημα και οι συνεχείς ανακοινώσεις διαγωνισμών για προσλήψεις. Όμως εκτός από την αύξηση των προσλήψεων  νοσηλευτών , θα δώσουμε βάρος στην ποιότητα των υπηρεσιών τους.

 Σκέπτομαι ένα εσωτερικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των νοσηλευτών στα νέα δεδομένα. Νέα μηχανήματα, νέες συνθήκες … Να ξεφύγει και από τη ρουτίνα της καθημερινής νοσηλείας , να κεντριστεί με νέα επιστημονικά ερεθίσματα αλλά και να εκπαιδευτεί σε μηχανήματα και νοσηλευτικό υλικό που θα διευκολύνουν τη δουλειά του.  Εκπαιδευτές θα είναι και παλιοί νοσηλευτές αλλά και νέοι με νέες μεθόδους. Η νοσηλευτική σαν επιστήμη προχωράει όπως και η ιατρική.  Από μια τέτοια εκπαίδευση θα διευκολυνθούν και οι ίδιοι οι νοσηλευτές αλλά και οι ασθενείς.

Για να φθάσετε έως εδώ με τη δημιουργία των χώρων υποδοχής , με αλλαγές στα τμήματα,  πόσα ξοδέψατε?

Αγοράσαμε διάφορα πράγματα για να ενισχύσουμε τις υποδομές αλλά κυρίως δώσαμε χρήματα για αγορά φαρμάκων. Όταν έκλεισαν τα φαρμακεία ο κόσμος που βρισκόταν σε αγωγή πχ χημειοθεραπεία έπαιρνε τα φάρμακα από το φαρμακείο του Νοσοκομείου. Όλα αυτά που φτιάξαμε-μαζί με τα φάρμακα- μπορεί να στοίχισαν γύρω στις 100 χιλ. ευρώ , χρήματα που εξοικονομήσαμε από τον προϋπολογισμό μας.

Κύριε διοικητά , ο κόσμος, οι φορείς, οι συμπατριώτες μας εντός και εκτός του νησιού, συνέδραμαν αυτή την δύσκολη ώρα και χάρη στις δωρεές τους καταφέρατε να λειτουργήσετε το Νοσοκομείο και να περάσει το .. Σκοινάρι!  Ο κόσμος έκανε το καθήκον του. Αλλά μπορεί να λειτουργούν τα Νοσοκομεία με τους δωρητές? Είναι δυνατόν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να ξαναπληρώνουν αυτά που ήδη έχουν πληρώσει για τη δημόσια υγεία?  Που ήταν το κράτος σε όλο αυτό ? Τι ζητήσατε και τι σας έδωσε το Υπουργείο Υγείας??

Έχω την υπόσχεση..

Α, υπόσχεση…

Έχω ζητήσει κάποια χρήματα από το Υπουργείο και έχω την υπόσχεση ότι θα δοθούν..

Πόσα χρήματα?

450.000 ευρώ

Πολύ λίγα για τις ανάγκες κ. διοικητά..

Ξέρετε δεν είναι να ζητάς χρήματα από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση. Πρέπει να βρούμε χρήματα και από αλλού, να γίνει το Νοσοκομείο οικονομικά ανεξάρτητο . Το Νοσοκομείο έχει μεγάλες ανάγκες , χρειάζεται πάρα πολλά χρήματα  και αυτές μπορούν να καλυφθούν μόνο με την διεκδίκηση έργων από το ΕΣΠΑ και τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.  Υπάρχει πακτωλός χρημάτων . ΠΧ χρηματοδότηση για το κτιριακό, για ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ολοκλήρωση μηχανογράφησης, ενεργειακό, εναλλακτικές μορφές ενέργειας για την λειτουργία του… Όλα αυτά λοιπόν που χρειαζόμαστε για την αναβάθμιση των υποδομών του Νοσοκομείου αποκλείεται να γίνουν μέσω του προϋπολογισμού του.

Υπάρχουν μελέτες για αυτά ή για κάποια από αυτά??

Σωστά. Το κλειδί είναι οι μελέτες. Έχεις μελέτη παίρνεις χρηματοδότηση , δεν έχεις , παρακαλάς την Κυβέρνηση για ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες σου.. Οι μελέτες δεν μπορούν να γίνουν από το προσωπικό του Νοσοκομείου δεν υπάρχει η εξειδίκευση .  Αυτό που έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο είναι μια χρηματοδότηση ώστε να προσλάβουμε εξειδικευμένες εταιρίες συμβούλων οι οποίες αφου μελετήσουν την κατάστασή και αφου έχουν γνώση των χρηματοδοτικών εργαλείων , θα καταρτίσουν μελέτες. Έχω την υπόσχεση ότι θα μας δοθούν χρήματα για αυτό το σκοπό και περιμένω να έρθουν.

Μετά είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του Νοσοκομείου..

Έχετε καταγράψει την περιουσία του Νοσοκομείου? Σε τι κατάσταση βρίσκεται?

Έχω πλήρη εικόνα για την περιουσία του Νοσοκομείου. Δυστυχώς δεν έχω χρήματα για την αξιοποίησή της λχ τα τέσσερα διαμερίσματα στην Κυψέλη είναι άδεια γιατί δεν έχουμε χρήματα να τα επισκευάσουμε.. Και αν τα επισκευάσουμε θα είναι αποδοτικά? Θα νοικιαστούν ?

Πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να κάνω έκκληση για δυο θέματα .

Η πρώτη αφορά τις κατα καιρούς φήμες για κρούσματα κορονοϊού. Να μην είμαστε ευκολόπιστοι στις φήμες. Δεν υπάρχει πρόθεση από το Νοσοκομείο να κρύψει περιστατικό. Πως να το κρύψει? Αφού θα πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση στο περιβάλλον του, στις επαφές του.. Θα γίνει αμέσως γνωστό.. θα συμμετέχει και η Αστυνομία.. Κρύβονται αυτά τα πράγματα??

Κύριε διοικητά όσο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Νοσοκομείο -λόγω απαγόρευσης απο το Υπουργείο- δυστυχώς θα κυκλοφορούν φήμες.

Το δεύτερο θέμα που θέλω να κάνω πραγματικά έκκληση είναι για τη συμπεριφορά των ασθενών των εξωτερικών ιατρείων. Πολλοί δεν τηρούν τους κανόνες. Κάθονται λχ τις θέσεις που έχουν κορδέλα απαγορευτική, κόβουν την κορδέλα και κάθονται   , άλλοι δεν φοράνε μάσκα, ‘άλλοι αντιδρούν όταν το προσωπικό τους ζητάει να φορέσουν την μάσκα τους. Είναι δύσκολο για το προσωπικό να τους ζητάει να αλλάξουν καρέκλα για να τηρηθούν οι αποστάσεις και να αντιδρούν . Καλό είναι να τηρούμε τα μέτρα έστω και αν δεν το πιστεύουμε εμείς, το πιστεύει ο διπλανός μας όμως και πρέπει να το σεβαστούμε.

 Μια που μιλάμε για πειθαρχία στα μέτρα .. Εχετε δεχτεί και εσείς κριτική γιατί δεν φοράτε μάσκα. Αλήθεια γιατί δεν φοράτε μάσκα??

Ο διοικητής του Νοσοκομείου (κέντρο) με δωρητές

Εγώ θα φορέσω μάσκα όταν και ο τελευταίος εργαζόμενος στο Νοσοκομείο φορέσει μάσκα. Όταν το Υπουργείο το επιβάλλει. Ξέρετε τι γινόταν με τις μάσκες? Η πρώτη Εγκύκλιος του Υπουργείου ανέφερε ότι δεν πρέπει να φορούν μάσκες οι νοσηλευτές. Δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε μάσκα , πέρα του ότι στην αρχή δεν είχαμε και τόσο πολλές μάσκες.  Ερχόταν ο νοσηλευτής και μου ζητούσε μάσκα γιατί αισθανόταν ανασφάλεια, δεν μπορούσα να του δώσω, ούτε  τα φαρμακεία έξω του έδιναν.. Σε τέτοιες συνθήκες μπορούσα να φορώ εγώ μάσκα? Μπορούσα να δείχνω στον νοσηλευτή ότι εγώ φροντίζω για την πάρτη μου και δεν με ενδιαφέρεις εσύ?  Να έχω εγώ μάσκα μέσα στα γραφεία και να μην έχει μάσκα ο νοσηλευτής πάνω από τον ασθενή είτε γιατί δεν είχαμε μάσκες είτε γιατί το υπουργείο δεν τις επέβαλλε ?? Αυτός είναι ο λόγος που δεν φορούσα μάσκα.

Και ο επιλόγος (αν και στα θέματα υγείας ποτέ δεν μπαίνει επίλογος)

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου κ. Φώτης Μεσσάρης μας έδωσε με αυτή την συζήτηση μια εικόνα της κατάστασης του Νοσοκομείου και τα ουσιαστικά βήματα ,που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

Διαπιστώσαμε ότι στις δύσκολες στιγμές οι πολίτες και οι φορείς ήταν αυτοί που έσωσαν την κατάσταση με τις δωρεές τους ενώ το κράτος, η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Υγείας ανακυκλώνει τα δοθέντα!! Στην προκειμένη περίπτωση το Νοσοκομείο δεν πήρε δεκάρα τσακιστή για τις υποδομές του ενώ οι προσλήψεις που έγιναν είναι ελαχιστότατες.  Ότι έγινε -και έγινε σπουδαία δουλειά- ήταν αποτέλεσμα των δωρεών ,  της νοικοκυρεμένης αξιοποπίησης του πενιχρού προϋπολογισμού (κόψε από δω βάλε τα εκεί) και της προσφοράς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η μεγάλη ευθύνη του Υπουργείου Υγείας που είναι οι προσλήψεις προσωπικού τόσο για τα Νοσοκομεία όσο και για την λειτουργία της ΜΕΘ δωρεά του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή, είναι κενό γράμμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Όμως η σκληρή δουλειά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η σύμπνοια στο σχέδιο δράσεων δημιούργησαν μια νέα κλινική covid στο Νοσοκομείο που μπορεί με το υπάρχον προσωπικό – όπως βεβαιώνει ο κ. Μεσσάρης- να λειτουργήσει έως και 80 κλίνες για κρούσματα σε διάφορα στάδια της ασθένειας.

Ο κόσμος έκανε το καθήκον του, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έδωσαν το πάρα πάνω των δυνάμεών τους . Ο αμέτοχος στην υπόθεση παραμένει το κράτος, το Υπουργείο Υγείας!  Σε όλη αυτή την κρίση δεν έδωσε ΤΙΠΟΤΕ στην Κεφαλονιά . Δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή στο Νοσοκομείο. Για την ακρίβεια μας πήρε και από πάνω! Και τώρα μας επιστρέφει τα δικά μας μηχανήματα με τυμπανοκρουσίες ως νέα ενίσχυση του Υπουργείου.  Ημαρτον!!

Ελένη Δ. Χιόνη

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις