Λιγοστεύουν οι σκαμνιές στο νησί μας, τις περισσότερες τις έχουν «φάει» οι φωτιές αν όμως έχετε σκαμνιά στο χωριό σας φτιάξτε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα.
Τα σκάμνα είναι ένα υπέροχο μούρο , κόκκινο σαν το αίμα , (προσοχή λερώνει) , το οποίο είναι ξινούτσικο και δεν τρώγεται ωμό.
Το μαζεύετε προσεκτικά για να μην βάψετε τα χέρια σας, και το κάνετε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα με την τέχνη των αντίστοιχων γλυκών. Mε τον βρασμό και τη ζάχαρη απελευθερώνεται ένα υπέροχο λεπτό μοναδικό άρωμα που δεν το περιμένετε.
Τα σκάμνα μας τα θύμισε ο Διονύσης Φραγκισκάτος με την ανάρτηση της συνταγής στο facebook. Ο Διονύσης έχει βάλει κανέλα , εγώ θα σας πρότεινα να μην βάλετε κανένα αρωματικό για να αφήσετε το αυθεντικό άρωμα του φρούτου να αναδειχθεί .
Πως τρώγεται? Τρατάρισμα με το κουταλάκι, στο παγωτό , στο γιαούρτι σας , σε παγωμένο νερό, ως άρτυμα σε λευκά κρέατα φούρνου όπως το κοτόπουλου φούρνου, η γαλοπούλα και το χοιρινό ή και μια κουταλίτσα πάνω σε λευκό αλμυρό τυρί φέτα . Για αυτό κρύψετε ένα βαζάκι για τσι γιορτάδες ή για ένα κέρασμα σπεσιάλε!!
Ε.Χ.