Ήταν μια από τις πλέον προβαλλόμενες προεκλογικές εξαγγελίες του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου και αφορούσε ένα εμβληματικό για το Αργοστόλι κτίριο και μια δομή πρότυπο, ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτισμικής και κοινωνικής ιστορίας του τόπου μας, το Καφενείο της Καμπάνας.
Παραμένει κλειστό από το 2013, όταν η τότε δημοτική αρχή Παρίση αποφάσισε να του βάλει λουκέτο μετά από 15 χρόνια εύρυθμης λειτουργίας, γιατί όπως ισχυρίστηκε ήταν οικονομικά επιζήμιο.
Δημιουργήθηκε το 1998, επί δημαρχίας Γεράσιμου Φόρτε(1995-2006) με την ευθύνη του Κοινωνικού Συνεταιρισμού ΚΟΙ.Σ.ΠΕ. ΡΟΤΑ, στεγαζόταν στον Πύργο του Ρολογιού και υπήρξε ένα σύμβολο αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας και ανθρωπιάς αφού σκοπό είχε, την κοινωνική επανένταξη ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, μέσα από το δικαίωμα στην εργασία.
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του ήταν: λειτουργία παραδοσιακού καφενείου, καλλιέργεια – πώληση αρωματικών φυτών και βοτάνων, τυποποίηση τοπικών προϊόντων.
Το καφενείο στην Καμπάνα ήταν μία πραγματική λύτρωση για τα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία έβρισκαν εκεί απασχόληση, κοινωνικοποιούνταν, συντηρούνταν οικονομικά και ζούσαν με αξιοπρέπεια και σεβασμό την ζωή τους.
Ο σημερινός δήμαρχος στηλίτευε το κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης επί δημαρχίας Παρίση από την ημέρα που συνέβη αυτό και σε συνέντευξη του τον Δεκέμβριο του 2015 έλεγε χαρακτηριστικά: ”Ντροπή για το Καφενείο της Καμπάνας, που κοντεύει να γίνει το γεφύρι της Άρτας”. Διάβασε εδώ τι έλεγε προεκλογικά (κλικ)
Στις περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές ο κύριος Μιχαλάτος στις εξαγγελίες του για το τι θα κάνει όταν βγει δήμαρχος, περιελάμβανε το άνοιγμα του Καφενείου Καμπάνας στην ενότητα:
Ενίσχυση στις κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές της πρωτεύουσάς και τις υποδομές εκπαίδευσης:
- Δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.
- Αξιοποίηση συνολικά του κτιριακού αποθέματος των εγκαταλελειμμένων Δημοτικών κτιρίων
- Κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στο οικόπεδο του Ξενία.
- Συντήρηση και επέκταση του Κλειστου Γυμναστήριου.
- Ενίσχυση στατικά της κερκίδες του γηπέδου ποδοσφαίρου.
- Ανοιγμα της Κοινωνικής Δομής απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες στο χώρο του καφενείου της Καμπάνας.
- Εκπονούμε Νέο Κανονισμό Καθαριότητας και αναδιοργανώνουμε της Υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου.
- Επεκτείνουμε το ΧΥΤΑ για την κάλυψη των αναγκών του νησιού τις επόμενες δεκαετίες.
- Διευρύνουμε την ανακύκλωση σε όλα τα ρεύματα στερεών αποβλήτων,
- Ενισχύουμε το πράσινου και τις φυτεύσεις στους κοινόχρηστους χώρους, μετά από Ολοκληρωμένη Μελέτη Πρασίνου που θα σέβεται την τοπική χλωρίδα και την φυσιογνωμία του νησιού.
- Προχωρούμε στην ανάπλαση των πλατειών στις Λαϊκές κατοικίες και τους οικισμούς.
- Ενοποιούμε την περιπατητική διαδρομή Κουτάβου με την Γέφυρα De Bosset.
√ Διάβασε : Θεόφιλος Μιχαλάτος – Τι θα κάνω αν εκλεγώ Δήμαρχος Αργοστολίου (κλικ)
Κοντεύει όμως χρόνος και παρότι το κτίριο είναι εκεί και έτοιμο με τον εξοπλισμό του να λειτουργήσει σε μια από τις πιο προνομιούχες θέσεις στο Λιθόστρωτο, παραμένει ακόμα κλειστό.
Ταυτόχρονα είναι μη προσβάσιμος στους επισκέπτες και ο Πύργος του Ρολογιού, που αποτελεί ιστορική αναφορά για την πόλη και εντός του υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ο παλιός μηχανισμός του ρολογιού με τα βαρίδια.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, γιατί ένα τέτοιο κτίριο παραμένει ακόμα κλειστό, δεν μπορεί ο δήμος, δεν ενδιαφέρεται ή δεν θέλει άραγε να το επαναλειτουργήσει ?
Ο Δικηγόρος του διαβόλου