Ο καιρός τση βεντέμας έφθασε! (η Βεντέμα είναι ο τρύγος στην Κεφαλονίτικη διέλεκτο). Πήγαμε σε ένα μικρό οικογενειακό αμπελάκι. Ένα αμπελάκι που οι ιδιοκτήτες φτιάχνουνε το δικό τους κρασάκι για τς΄ανάγκες της οικογένειας και των φίλων τους.

Μπορεί η ρομπόλα να είναι ταυτισμένη με την Κεφαλονιά στο εμπορικό κρασί, ο Κεφαλονίτης όμως λατρεύει το τσαούσι.

Είναι μια παλιά ποικιλία πιο ανθεκτική από τη ρομπόλα, με ιδιαίτερο άρωμα. Συνήθως κάνει ανάμειξη γιατί τα αμπέλια με τσαούσι λιγοστεύουνε , αλλά όποιος μπορεί να κάμει κρασί μόνο από τσαούσι, το ΄χει να το λέει και να περηφανεύεται.

Ακούστε τι μας είπε για την ιστορία της αμπελουργίας ο Γεράσιμος Μινέτος

Η οικογένεια Μινέτου έχει ένα αμπελάκι με ολόχρυσο τσαούσι , στα Μουσάτα. Το αμπέλι τους το έχει φυτέψει το 1970 ο προνόνος του Τάσου Μινέτου .

 

 

 

 

Πήγαμε στη βεντέμα απογιοματάκι , να έχει σπάει η ζέστη τ’ Αυγούστου. Το αεράκι ερκότανε απο τον Αίνο και κατέληγε στο Ιόνιο . Αρώματα βουνού και θάλασσας.

Στη βεντέμα ήταν ο Τάσος Μινέτος , ο γιος του Γεράσιμος Μινέτος φοιτητης αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και η σύζυγος του Τάσου,  Ελένη. Ο Τάσος είναι η 3η γενιά αμπελουργών στην οικογένεια και ο Γεράσιμος η 4η. Ζει και ο παππούς της 2ης γενιάς.

  Για την αμπελουργία της περιοχής μας μιλάει ο Τάσος Μινέτος ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας.

Για το “πάτημα” των σταφυλιών, το μούστο και το κρασί, μας μιλάει ο Γεράσιμος Μινέτος

Λαδάκι απο τον αιωνόβιο ελαιώνα και κρασάκι απο το αμπέλι του προνόνου, είναι ευλογία για κάθε οικογένεια να έχει τα δικά της προϊόντα , με τη δική της φροντίδα.. Εϊναι ένας πλούτος και οικονομικός και πολιτιστικός.  Δύσκολη η αμπελουργία, απαιτεί σκληρή δουλειά απο όλα τα μέλη της οικογένειας , αλλά το αποτέλεσμα γεμίζει τη σάλα με ευχές και τσουγκρίσματα.

Ευχαριστούμε την οικογένεια Μινέτου που μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη παραδοσιακή βεντέμα του τσαουσιού. Να είναι όλοι καλά και να γευτουνε το κρασάκι τους σ’ ούλες τσι χαρές τση φαμίλιας.

Φωτο και video Μάκης Λεκατσάς

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις