Ο χάρτης του κορονοϊού: Οι «πορτοκαλί» περιοχές στην Ελλάδα – Στο επίπεδο 1 η Κεφαλονιά

809

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον νέο ψηφιακό χάρτη για τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ ανά περιοχές στην Ελλάδα, ανέφερε ποιες περιοχές βρίσκονται στο «Πορτοκαλί» και το «Πράσινο». Καμία δεν βρίσκεται για την ώρα στο «Κόκκινο».

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέχεια τόνισε πως 26 περιφέρειες βρίσκονται στο επίπεδο ετοιμότητας, 25 σε κατάσταση επιτήρησης και 23 σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Συγκεκριμένα ανέφερε το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα η κάθε περιφέρεια. Μεταξύ άλλων ο Νομός Αττικής, τοποθετήθηκε στο επίπεδο 3, δηλαδή αυτό της αυξημένης επιτήρησης, το ίδιο επίσης και ο Πειραιάς, η Πέλλα, η Μύκονος, η Σάμος και τα Τρίκαλα.

Αναλυτικά οι περιοχές και τα επίπεδα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις, για κάθε μία από τις 4 κατηγορίες, οι οποίες έχουν κριθεί αναγκαίες.

Το νέο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς με συγχρωτισμό σε όλη τη χώρα.

Οι επιχειρήσεις εστίασης δεν θα λειτουργούν από 01:00 – 05:00 το πρωί αν βρίσκονται σε περιοχές επιπέδου 1, από 00:30 – 05:00 το πρωί για επίπεδο 2 και 24:00 – 05:00 το πρωί για επίπεδο 3.

Τίθεται όριο επισκεπτών σε θέατρα και κινηματογράφους 65% στο επίπεδο 1, έως 50% στο επίπεδο 2 και 30% στο επίπεδο 3.

Χρήση μάσκας στα γυμναστήρια.

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας από τον κορονοϊό: Βήμα – βήμα πώς λειτουργεί

Σήμερα παρουσιάστηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό. Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr και θα αρχίσει να λειτουργεί από τη Δευτέρα 13/10.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενημέρωσε γιατί η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία του συγκεκριμένου χάρτη. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «γιατί διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο.

Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».

Τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων

Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή:

1 – επίπεδο ετοιμότητας,

2 – επίπεδο επιτήρησης,

3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και

4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών. Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι τα επίπεδα δείχνουν το «τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».

Κλικ στον χάρτη ή με πληκτρολόγηση του Ταχυδρομικού Κώδικα

Αυτά τα τέσσερα επίπεδα τα εντάσσουμε στον χάρτη της Ελλάδας και δίνουμε στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη.

Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Η ιδέα του χάρτη είναι από start-up

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «κλείνω με μια απαραίτητη αναγνώριση, που παράλληλα είναι και προτροπή: ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών – συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up.

Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους.

Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις